torstai 24. elokuuta 2023

Kuka sieltä kurkistaa?

 

Naamioiden takaa

 

Arvo Tuominen, Riisutut naamiot, särkyneet unelmat. Readme 2023

 

Tasavallan presidentti Niinistö tokaisi Venäjän hyökättyä, että naamiot on nyt riisuttu. Putin, johon hän oli pitänyt yhteyttä, oli valehdellut päin naamaa ja vakuuttanut, ettei Venäjä hyökkää.

Toki asian paljastaminen olisi ollut typerää, mutta olisihan asian voinut esittää myös monella muulla tavalla, joita diplomaatit tarpeen tullen keksivät loputtomasti. Suora valehtelu nyt vain on pelkkää sikamaisuutta eikä siitä selittelemällä parane. Mutta perinteisesti Moskova ei olekaan suhtautunut tähän asiaan kovin ankarasti.

Joka tapauksessa Venäjän hyökkäys muutti yhdellä iskulla koko tämän vuosisadan poliittisen paradigman ja Venäjän aseman siinä. Meistä useimmat näkevät nyt monet asiat uudessa valossa ja siihen on hyvät syytkin.

Toki erityisesti USA oli jo takavuosina käynyt moniakin sotia ulkomailla ja jopa ilman YK:n valtuutusta, mutta tämä on nyt toisenlainen sota. Nyt ei kyseessä ole enää vain jonkin vaihtoehtoisen hallituksen tukeminen tai uudenlaisen politiikan edistäminen jossakin Jumalan selän takana, vaan naapurimaan liittäminen omiin alueisiin ja jopa suorastaan sen sulattaminen itseen, denationalisointi.

Mieleen tulevat Ruotsin ja Tanskan 1600-luvun sodat ja Skoonen, Blekingen ja Hallannin ruotsalaistaminen. Toki muitakin vastaavia ryöstöjä on tapahtunut, mutta kyllä vastaavaa yritystäkin joutuu etsimään lähes vuosisadan takaa.

Suurin toivein synnytetty, sopimuksiin ja yhteisiin arvoihin perustuva maailmanyhteisö joutuu nyt ensi kertaa kohtaamaan näin röyhkeän haasteen. Näppäräksi poliisitoimeksihan operaatio toki oli ajateltu, mutta sittenhän se lässähti. Puheet kuitenkin sen kuin suurenivat: Venäjän johtama (!) BRICS-koalitio syrjäyttäisi yksinapaista maailmaa epätoivoisesti ylläpitävät Yhdysvallat ja samalla koko maailmanjärjestelmän.

Ajatus ei ole ihan mahdoton lukuun ottamatta kuvitelmaa Venäjän johtoasemasta. Pienemmille maille uusi suvereenien valtioiden mielivaltaan perustuva asema on painajainen, mutta kyllä myös hyvinkin mahdollinen tulevaisuuden kuva.

Nyt voi sanoa, että maailmanpolitiikassa kaikki on liikkeessä vaarallisella tavalla ja että koko vyöryn alulle panija löytyy helposti eikä edes salaa rooliaan. Venäjästähän tässä on kysymys. Hitler julisti aikoinaan, että Saksan on oltava maailmanvalta tai lakattava olemasta. Jälkimmäinen oli jo lähellä, edelliselle ei ollut mitään tosiasiallisia mahdollisuuksia siinä mitassa, kuin Hitler halusi.

Putin on monessa suhteessa aikamme Hitler. Hän pani niin ikään liikkeelle niiden tapahtumien vyöryn, joka hautasi raunioihin hänet ja hänen kansansa. Hänkin pelasi hasardia sekä uskonut, että vihollisesta olisi tosipaikan tullen mihinkään.

 Mutta oliko yksi mies todellakin syypää koko maailmahistorialliseen katastrofiin ja miksi nyt kansa joka tapauksessa kannatti häntä? Oliko kaikki kuitenkin jollakin tavoin predestinoitua ja liittyi Saksan historialliseen erityistiehen (Sonderweg), joka teki tuosta kansasta poikkeavan, ettei sanoisi rikollisen?

Sodan syttymisen jälkeen on monet vastaleivotut Venäjän selittäjät vallannut suoranainen mania, joka ilmenee halussa selittää kaikki Venäjän olemuksella, joka perustuu sen vuosisataseen historiaan. Venäjän erityistie aloitetaan 1200-luvulta, ellei kauempaa ja demokratian käsitettä vatkataan yhä uudelleen, jotta osoitettaisiin, että Venäjällä ei sellaista voi olla, koska sitä ei ole koskaan aiemminkaan ollut.

Miksi se sitten on ilmaantunut noihin kaikkiin muihinkin maihin, joissa sitä ei ole aiemmin ollut, jää ihmeteltäväksi, jos niin haluaa, mutta tämä on tässä sivuseikka. Venäjän poikkeavasta historiasta on tullut monille kaiken selittävä teoria, joka näyttää antavan monelle ahaa-elämyksiä. Silloin se kai tekee tehtävänsä, mutta yhtä vähän se noita asioita selittää. Kun jokin asia selittää kaiken, ei se enää selitä yhtään mitään.

Tuominen kertoo haluavansa tehdä nyt tapahtunutta murrosta ymmärrettäväksi, mikä ei lainkaan tarkoita Venäjän politiikan tekemistä hyväksyttäväksi. Sen sijaan se tarkoittaa, ettei roikuta missään suuressa teoriassa, vaan tarkastellaan, mitä todella tapahtui. Historiassa ainutkertaisilla päätöksillä on useimmiten ratkaiseva merkitys, vaikka taustatekijät saattaisivatkin olla myös voimakkaita.

Tässä tulee mieleen, että Saksassa puhuttiin jo ennen Ukrainan sotaa ryhmästä nimeltä Russlandversteher -Venäjän ymmärtäjät. Moni kannatti yhteistyötä Venäjän kanssa muun muassa kaasuputkiasiassa ja uskoi, että yhteiset intressit olisivat varmin rauhan tae. Kukapa olisi tarpeeksi hullu toimiakseen suoraan omaa etuaan vastaan? Onko ymmärtäminenkin jonkinlainen rikos joissakin asioissa?

Kuten tiedämme, hulluutta löytyi kuin löytyikin tarpeeksi. Tässä tapauksessa kyseessä oli katteeton optimismi, joka muistutti Stalinin ylimielisyyttä hänen aloittaessaan talvisodan. Mitäpä pystyisivät harvalukuiset tsuhnat tekemään kevyillä aseillaan maailman mahtavinta ja uudenaikaisinta sotakonetta vastaan? Heillä olisi vain kaksi mahdollisuutta: kuolla tai pötkiä pakoon…

Mikä sai Putinin lähtemään järjettömään hyökkäykseen? Mitä hän oikein tavoitteli? Oliko hän päättänyt asiasta jo kauan sitten, mutta vain pitänyt naamiota kasvoillaan vai oliko hän vuosien varrella muuttunut? Millainen itse asiassa oli ja on tämän maailman rauhanhäiritsijän psyyken rakenne? Mikä rooli asioissa oli puolihulluilla Izborskin klubin radikaaleilla, joista parhaiten tunnetaan Aleksandr Dugin?

Ja mitä se merkitsee, että sodan syttyessä oli Itä-Ukrainassa taisteltu jo kahdeksan vuotta vaihtelevalla intensiteetillä? Oliko tämä seutu, jossa on valtavasti maaperän aarteita, itse asiassa venäläistä, jota Kiev oli oikeudettomasti ryhtynyt ahdistelemaan ja joka halusi rauhanomaisesti liittyä Venäjään?

Tuominen kertaa monia perusasioita, joita on nykyään tapana unohtaa. Vaikka koko Venäjän historia ja sen kansa on nyt tapana nähdä aivan uudessa valossa, kun naamiot on riisuttu, eivät monet perusasiat ole miksikään muuttuneet ja ne kannattaa pitää mielessä.

Stalin sanoi kerran sodan aikana: Hitlerit tulevat ja menevät, mutta Saksan kansa jää. Repliikki osoitti myös tämän diktaattorin ja hirmuvaltiaan olleen sentään kiinni joissakin todellisuuden keskeisissä asioissa.

Myös Venäjän kansa jää ja tulee aina säilymään ja vieläpä yhtenä eurooppalaisen kulttuurin osana, oloonkin että omaleimaisena ja vaikkapa sitten euraasialaisena, jos niin halutaan. Kiinalaiseen tai muuhun aasialaiseen kulttuuriin venäläisyydellä on joka tapauksessa niin pitkä matka, että sen ylittäminen voi tapahtua vain sairaassa mielikuvituksessa. Yksin tein voidaan silloin kuvitella Venäjää Euraasian johtavana valtana, suuriin naapureihin verrattuna pikkuruisine väestöineen ja kansantuotteineen.

Mutta vakavia aikoja eletään. Arvo Tuomisen kirja on tervetullutta lukemista niille, jotka eivät tyydy siihen, että ovat jollakin fiktiivisellä tasolla vaikkapa ”aina olleet oikeassa”, vaan haluavat todella tuntea asioita ja niiden taustoja.

 

20 kommenttia:

  1. "Oliko hän päättänyt asiasta jo kauan sitten, mutta vain pitänyt naamiota kasvoillaan vai oliko hän vuosien varrella muuttunut? Millainen itse asiassa oli ja on tämän maailman rauhanhäiritsijän psyyken rakenne?"

    Ajattelen, että ratkaiseva käänne oli korona ja sen aiheuttama eristäytyminen pienen samanmielisen piirin joukkoon: ihminen on sosiaalinen olento ja usein on todettu vapaaehtoisen tai pakollisen eristyksen muuttavan henkistä rakennetta ja kärjistävän luonteenpiirteitä.

    VastaaPoista
  2. "... Venäjän johtama (!) BRICS-koalitio syrjäyttäisi yksinapaista maailmaa....".

    Kiehahtiko Vihavaisen Venäjä-närkästys, vai ovatko omat tietoni vanhentuneita? Siis Vihavaisen mukaan BRICS:ä johtaisi roistovaltio Venäjä?

    Voisin suositella ChatGPT:ä pikaiseen faktantarkistukseen. Keskustelu voisi avartaa, joskin ChatGPT varoittaa, että sen viimeiset faktatiedot ovat vuodelta 2021.

    Mutta näin ChatGPT kertoo Vihavaisellekin: ”… BRICSin (lyhenne sanoista Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) johtaja vaihtuu jäsenmaiden kesken vuosittain. Joka vuosi jonkin BRICS-maan valtion- tai hallituksen päämies ottaa ryhmän johtajan roolin…”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä nyt vain viittasin siihen, miten Venäjä hupaisasti antaa ymmärtää olevansa siellä kukkona tunkiolla. Izborskilaisten mielikuvituksesta se on ilman muuta johtaja.

      Poista
  3. Aloitus: "Myös Venäjän kansa jää ja tulee aina säilymään ja vieläpä yhtenä eurooppalaisen kulttuurin osana, oloonkin että omaleimaisena". Muistui mieleen, miten edesmennyt Aimo Remes (Kärsämäen SV-seuran yhden miehen osasto) ovelasti lausui erään paneelikeskustelun päätteeksi: "Minäpoika toivon, että Venäjä pysyy ikuisesti meidän naapurinamme!". Heh, heh. Voiko sitä enää sen fiksummin sanoa? Aimolle kepeät mullat.

    VastaaPoista
  4. Tässä kun taannoin kirjoiteltiin BRICS:ä, niin lisätään juttuun vielä tämänpäiväinen uutinen. Yhteenliittymä on ottanut uusia jäseniä: Argentiinan, Egyptin, Etiopian, Iranin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

    Kun väritetään maailmankartassa vanhat ja uudet jäsenet, niin peitto on koko laaja. Järjestön merkitys alkaa kasvaa. Myös teknologiassa on johtavia maita kuten Kiina. Ja juurihan me saimme seurata, kuinka Intia onnistui ensimmäisenä maailmassa laskemaan avaruusaluksen kuun etelänavalle.

    Vielä kun otetaan tarkastelussa huomioon Yhdysvaltojen pyrkimys erottaa Taiwan Kiinasta, sekä pyrkimys Naton laajentamiseen Tyynen valtameren rannoille, niin voimmekin ryhtyä arvailemaan tulevaa kehitystä ja seuraavia sotia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka paljon YK ja siinä ohessa Suomikin avustaa velkarahalla vaikkapa Intiaa? Intiallakin on ollut ydinase vuosikymmenet ja aika laaja avaruustutkimus, jopa menestyvä kuten päivän uutiset tosiaankin kertovat.

      Maailma on täynnä rajariitoja, todellisia ja kuviteltuja. Tulee mieleen Pentti Haanpään novelli, jossa todettiin toisen maailmansodan alla, että mitä suurempi valtio, sen huolestuneempi se on pienten naapureittensa agressioista! Oikein Haanpaa näki senkin, joka myös tähän päivään sopii!

      Vaikea on uskoa, että tilanne tästä rauhoittuisi. Joka puolella on kähinää, myös valtioiden sisällä. Eiköhän tämä Suomenkin tilanne eskaloidu, ainakin ammattiliitot ottavat nyt ison vaihteen päälle, kas kun eivät ala pian julistamaan pyssyuskoa?

      Poista
  5. ""Stalin sanoi kerran sodan aikana: Hitlerit tulevat ja menevät, mutta Saksan kansa jää. Repliikki osoitti myös tämän diktaattorin ja hirmuvaltiaan olleen sentään kiinni joissakin todellisuuden keskeisissä asioissa.""

    Itse asiassa Stalin oli "kiinni" samassa sosiopsyykkisessä taantumailmiössä, jossa Hitler karjui saksalaisille samaa repliikkiä: "Hallitukset tulevat ja menevät, mutta kansa pysyy. Ein Volk, ein Reich, ein Führer!"

    Sosiopsyykkinen taantuma, depersonalisaatio, järjestelmän automotorisoituminen. Totalitarismi. Tällaisten käsitteiden avulla olisi mahdollista edes jotenkin kuvata sitä mitä todellisuudessa tapahtuu. Kaikki omaan, eurooppalaisella uudella ajalla ihan erinomaisen erityisten kognitiivisten ehtojen varassa syntyneeseen syysuhdeajatteluumme pohjautuvat selitykset ovat vain harhaista älyllistä siirrännäistä. Päämäärärationalismilla ei pidä edes yrittää selittää sitä mitä taantuneessa "totalitaristisessa" yhteiskuntatodellisuudessa tapahtuu.

    Kaikki tapahtuminen kertoo nyt automotoriikan asteelle taantuneesta yhteiskuntatodellisuudesta. Narsistinen uhriajattelu on vahvasti kuvassa mukana ja oikeuttaa täysin järjettömän väkivallan ja kansanmurhan. Sairaan hallinnon fokuksessa on kaikissa totalitarismeissa aina narsistinen kameleontti: Hitler, Stalin, Putin. Putin toistaa Stalinin hallinnon ominaisuudet ja ilmiöt. Nyt hän sortuu samanlaisiin vainoharhaisiin puhdistuksiin. Se kaikki enteilee lopun alkua. Hitlerillä ei ollut käytössään pommmia, mutta Putinilla on.

    Itseäni surettaa lähinnä tämä suunnaton tarpeemme itsesuojeluun -- käpertyminen oman eurooppalaisen järkemme pieniin ympyröihin. Sinäkään päivänä, jolloin tuhoaminen ja itsetuho Putinin pienessä päässä yhtyvät, juuri kukaan meistä ei ymmärrä mistä oikein oli kyse. Sinäkin päivänä ne lehdet, jotka vielä ehtivät ilmestyä, pohtivat otsikoissaan syitä ja seurauksia. Ja ehkäpä silloinkin joku maalailee laveammalla pensselillä kuvia venäläisyydestä ja "Venäjän ideasta".

    Syvyyspsykologia ja tajuntamme syvimpien kerrosten kollektiivisen omaislaadun pohjalle rakentuva sosiologia ovat ne tiedonalat, joka parhaiten kuvaavat ja selittävät taantuneiden tajunnantilojen vaikutuksia. Kartesiolaiseen objektivoivaan järkeen ja päämäärärationalismiin perustuvat selitykset ovat kuitenkin ajassamme ne jotka tarjoavat pätevyyden illuusioita -- niiden kulisseissa kaikki "yhteiskunnallinen keskustelu" käydään. Mutta se on todellakin pelkkää politiikkaa, se esittää todellisuuden sellaisena kuin sitä propagandistisessa julistuksissa tarvitaan. Ehkä emme tule toimeen ilman tätä poliittista viihdettä.

    VastaaPoista
  6. Anolle tiedoksi, että Taiwanilla on täysi oikeus itsenäisyyteen. He edustavat eri kansallisuutta kuin han-kiinalaiset, he puhuvat eri kieltä kuin han-kiinalaiset ja he eivät halua alistua kommunistiseen totalitarismiin saatuaan toimivan demokratian aikaan.

    Mikä on ongelma? Miksi länsimaisten imperiumien entisillä alusmailla on oikeus valtiolliseen itsemääräämisoikeuteen, mutta itämaisten imperiumien entisillä alusmailla ei?

    NATO laajenee siten, että sen jäseniksi hakeudutaan ja sinne pääsyä anellaan hattu kourassa. Aivan toista kuin mongoli-imperiumien perilliset, jotka laajentavat omaa aluettaan valloittamalla ja hyökkäyssodalla.

    VastaaPoista
  7. ”… Anolle tiedoksi, että Taiwanilla on täysi oikeus itsenäisyyteen…”.

    Kuka tai mikä instanssi tämän itsenäisyyden myöntää? Jopa Yhdysvallat on virallisesti sillä kannalla, että Taiwan on osa Kiinaa.

    Miten ajattelet: mikä on se peruste, jolla Kosovosta tuli itsenäinen, mutta samoilla perusteilla Itä-Ukraina ei saanut edes sisäistä itsehallintoa? Onko ehkä niin, että sinä koet niin ja, että sinun oman kantasi riittää perusteeksi?

    ”… He [Taiwanilaiset] puhuvat eri kieltä kuin han-kiinalaiset…”.

    Hyvä homma! Nyt on suomalaisilla aika itsenäistyä ja laittaa suomenruotsalaiset kuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi todellakin aika itsenäistyä ja pistää englannin kieliset ja pakkoenglannin ylistäjät kuriin.

      Poista
    2. "... pistää englannin kieliset ja pakkoenglannin ylistäjät kuriin...".

      Juu, tasan näin! Ja Savon murre ainoaksi sallituksi ääntelyksi.

      Poista
    3. Mikä kumma Taiwanin asemassa nyppii tätä anoa niin maan perusteellisesti. Pitäisikö kommunistisen Kiinan saada pilata ihmisten elämä sielläkin totalitarismillaan. Mikä näissä ihmisiä sortavissa roistovaltioissa on niin mukavaa, että niiden puolesta pitää oikein kiivastua.

      Poista
    4. "... Mikä näissä ihmisiä sortavissa roistovaltioissa on niin mukavaa, että niiden puolesta pitää oikein kiivastua...".

      Nyt sattui sellainen hetki, että tulee käytettyä Vihavaisen sallimaa sanaa ”ääliö”. Kyse oli keskustelusta siitä, kenellä on oikeus myöntää itsenäisyys, ja mitkä kriteerit tähän vaaditaan.

      "... Mikä nyppii tätä anoa niin maan perusteellisesti...".

      Minua juuri nyt nyppii se, että älyllinen ja periaatteellinen keskustelu näyttää olevan sinun kaltaisillesi vaikeaa, ja kaikki pohdiskelu koetaan ”nyppimiseksi” tai Putlerin nuoleskeluksi tai Kiina mielistelyksi.

      Pahoittelen, Vihavainen, nyppimistäni.

      Poista
    5. Vähäinenkin englannin kielen arvostelu pitää heti lyödä "läskiksi".
      Ei ihme että olemme kovaa vauhtia menettämässä sekä kielemme että itsenäisyytemme.

      Poista
    6. Minua nyppii Putinin "vihreät miehet" Krimillä, sota Itä-Ukrainassa, puhumattakaan nykyisestä täydellisestä hulluudesta ja mm siviilien teurastuksesta Ukrainassa.
      En tykkää myöskään Kiinan kommunistisesta totalitarismista, joka pyrkii tukahduttamaan Taiwanin demokratian ja levittämään vaikutusvaltaansa ja lonkeroitaan ympäri maailman.

      Poista
    7. ”… Ei ihme että olemme kovaa vauhtia menettämässä sekä kielemme että itsenäisyytemme…”.

      Oikeassahan sinä tuossa olet, anteeksi ivailuni, mutta en saattanut vastustaa.

      Kansakunnan kieltähän on perinteisesti pidetty kansan yhtenäisyyden, omaleimaisuuden ja itsenäisyyden ominaisuutena ja ilmiasuna. Ja niinhän se olikin. Kysymys kuuluukin: pystymmekö me ilman englannin kieltä (”pakkoenglantia”) pysymään mukana tieteissä ja teollisuudessa ja yleensä yhteiselossa muiden ihmisten kanssa tässä maailmassa?

      En usko. Vaikka tekoäly jo nyt kääntääkin reaaliaikaisesti puhuttua kieltä muihin kieliin viestintä- ja kokousohjelmissa (Teams, ym.), niin nenästä nokkaan tapaamiset ovat ilman yhteistä kieltä kovin kankeita.

      Poista
  8. Kuinka sattuikaan tänään aamukahvipöydässä oli tuoreiden aviisien lisäksi avoimena levällään eilisen HS:n Suvi Aholan arvostelu Kjell Westön uusimmasta romaanista, jossa käsitellään välirauhan ja jatkosodan alun vuosia. Vaimo kysyi spontaanisti: "Onko Yhdysvallat nyt Suomen Saksa?" Kyllähän se on. Joskin hieman mietityttää, miten antaumuksella Suomessa suomalaiset ovat valmiita panemaan kaikki munat yhteen koriin, jossa "takuumiehinä" ovat kaksi kohtalaisen epävakaata maata, nimittäin Yhdysvallat ja Ukraina. Kun ajattelenkin vain tämän vuosisadan 23:ea ensimmäistä vuotta ja sitä miten hutajavaa on kummankin maan meno ollut, niin hiukan kylmä hiipii. En tietenkään hylkää tätä nyt valittua menettelyä, eihän meille jäänyt muuta taihtoehtoa, mutta eikö hieman vähempikin kohkaaminen ja yhden kortin varaan paneminen riittäisi? Mitä jos 2025 Yhdysvalloissa puikoissa on Trump II ja Ukrainassa joku Kremlinystävä? Mitä sitten eteen, Suomi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "miten antaumuksella Suomessa suomalaiset ovat valmiita panemaan kaikki munat yhteen koriin"

      Sinäkö sitten haluaisit panna ne vakaisiin maihin Venäjään ja Kiinaan? Sen jälkeen kun Putin joulukuussa 2021 ilmoitti, että Suomi ja Ruotsi eivät saa liittyä Natoon ts kytki meidät Venäjän etupiiriin meidän piti tehdä valinta. Minulle se helppo.

      (Ukraina ei ole meidän takuumiehemme, päin vastoin me yhdessä muiden länsimaiden kanssa olemme sen itsenäisyyden takuumiehiä tuellamme. On kyllä niinkin, että jokainen venäläinen tankki tai sotilas, joka siellä tuhotaan, heikentää Venäjän kykyä hyökätä Suomen kimppuun.)

      Poista
    2. Niin, havaitsitko lainkaan, että kysymys kuului näin:
      "Mitä jos 2025 Yhdysvalloissa puikoissa on Trump II ja Ukrainassa joku Kremlinystävä? Mitä sitten eteen, Suomi?"

      Mihinkä Sinä silloin panostaisit Suomen "munat"?

      Minun mielestäni Suomen ei kannata laittaa ihan kaikkia munia ihan yhteen ja samaan koriin. Terve viisas varovaisuus on yleensäkin hyvästä. Jokus, ei niinkään yllättävien uusien tilanteiden varalta tietty reservi on yksinomaan hyvästä.

      Poista
    3. “… Minun mielestäni Suomen ei kannata laittaa ihan kaikkia munia ihan yhteen ja samaan koriin…”.

      Viisasta ajattelua.

      Risto Volanen kirjoitti äskettäin seuraava (RV on yhteiskuntatieteiden tohtori ja entinen poliittinen valtiosihteeri valtioneuvoston kansliassa):

      ”Kiina ja Venäjä ovat nyt liittoutumassa, mikä Kissingerin vuoden 1994 Diplomatia -teoksen mukaan on suurin ja ehdottomasti torjuttava geopoliittinen uhka Yhdysvalloille ideologioista riippumatta.

      Graham Allison kirjoitti vuoden 2017 teoksessa Kohtalona sota ja varoitti Kiinan ja Yhdysvaltojen ajautuvan lopulta sotaan ja vaati sen estämiseksi niiden keskinäistä sopimista ennen katastrofia.

      Charles Kupchan puolestaan argumentoi, ettei maailmaa saada enää kahden blokin kiistelemään tai sopimaan pakettiin, vaan entisen kolmannen maailman valtiot käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja lähtevät Ei kenenkään maailmassa omille teilleen.”.

      Ei liene kovin viisasta uskotella itselleen, että valtiot ottaisivat huomioon muitten etuja, elleivät ne itse saa vastapalkkiota. Noiden keskinäistä punnitsemista kannattaisi harkita – eikä panna kaikkia munia yhteen koriin.

      Poista

Kirjoita nimellä.