perjantai 4. elokuuta 2023

Sankarien kavalkadi

 

Johtajan edessä

 

Kunniamerkillä palkittavien kavalkadi Kremlissä eilen oli kiinnostavaa katsottavaa. Valjun ja poissaolevan tuntuinen Johtaja kiinnitteli itseään puoli metriä pitempien sankarien rintaan prenikoita tai ripusti kaulaan mitaleita, minkä edestä palkittavien piti syvään kumartua.

Television olemassaolosta on kuin onkin hyötyä. Ihmisten kehonkieli ja ilmeet ovat nekin kiinnostavia ja televisio tekee mahdolliseksi niiden seuraamisen aivan eri tavalla kuin valokuvat, joita on myös helpompi manipuloida ja sensuroida.

Kun Hitler tunnetussa valokuvassa palkitsee poikasotilaitaan, on hänen hymynsä kaikkea muuta kuin iloinen, vaikka se sitä tavoittelee. Niin ainakin olemme asian taipuvaisia tulkitsemaan, kun sen kontekstin tiedämme.

Myös Putin karttoi eilen visusti hymyä ja piti koko ajan yllä murheellista ilmettä, joka yhdistyi kovin hitaaseen ja hieman seniililtä vaikuttavaan mimiikkaan. Muutos aiempien esiintymisten ylimieliseen tekoreippauteen oli silmiinpistävä.

Toki kyseessä oli verisen sodan oloissa palkittavien juhla ja presidentin täytyi olla tuskallisen tietoinen siitä, että tuhannet ja taas tuhannet olivat kuolleet, invalidisoituneet ja muuten vammautuneet nimenomaan hänen oman kevytmielisen eli tyhmän ja edesvastuuttoman päätöksensä seurauksena.

Koko tilaisuuden falskius nousi huippuunsa siinä palvonnassa, jota palkittavat yhä uudelleen osoittivat presidenttiä kohtaan. Hänelle lähettivät uskovaiset siunauksiaan, häntä kiittelivät sotilaat, kirjailijat, työmiehet ja lypsäjät aitoon neuvostotyyliin.

Moni pääsi nyt tuossa tilaisuudessa Johtajan ja koko kansan edessä luultavasti narsististen unelmiensa täyttymykseen. Altain kirjailijoita edustanut monisanainen ihmissielujen insinööri vakuutteli yhä uudelleen, että hänen maansa uskollisuus Venäjälle ja Johtajalle on horjumaton ja että myös uskolliset kirjailijat tekevät parhaansa omalla rintamallaan…

Siitäpä tuli mieleeni tapaus erään leningradilaisen ystäväni kodissa ennen perestroikaa: kun kirjailijaliiton puheenjohtaja televisiossa laverteli suurisanaisesti literaattorien horjumattomasta uskollisuudesta puolueen sotilaina, kiivastui isäntäni -kommunistisen puolueen jäsen- matki lörpöttelijää ja kommentoi häntä vain yhdellä sanalla: idiot.

Mutta näin pitkälle sitä siis nyt on taannuttu. Kiitos- ja ylistyspuheenvuoroja Johtajalle esitettiin kaikkien kansankerrosten puolesta. Muuan trukinkujettaja taisi olla aika lailla maistissa ja sekosi sanoissaan. Hengenmies loisti lipevyydellään ja sotilaat marssivat hanhenmarssia ylipäällikkönsä eteen, elleivät joutuneet tukeutumaan kyynärsauvoihin.

Käynnissä oleva niin sanottu Putinin ja hänen erikoispalvelujensa erikoisoperaatio on kuin loputtoman pitkäksi venytetty vitsi, joka muistuttaa aikoinaan jankutettua tarinaa kommunismin rakentamisesta. Totuuden sanominen on ankarasti kiellettyä ja ihmiset yrittävät löytää todellisuudesta edes jotakin sellaista, joka sovittaisi valheen ja totuuden keskenään.

Hymyä oli yleisön joukosta lähes mahdoton löytää. Yleisin ilme oli täysin kivettynyt naamio, jossa korkeintaan silmät liikkuivat. Tämä oli tunnelma siitä huolimatta, ettei tässä tilaisuudessa ainoastaan tuota sotilaallista erikoisoperaatiota käsitelty. Jopa Johtajan lupaama kirjaston remontti oli aiheena eräällä palkittavalla, joka käytti tilaisuutta hyväkseen kutsuakseen Johtajaa käymään.

Tämä tilaisuus toi mieleen talvisodan aikana, helmikuussa vuonna 1940 heitetyn mitalisateen, jossa palkittiin sadoittain valkosuomalaisia vastaan taistelleita sankareita. Tämä joukkosankaruuden tosiasia, vakuutti lehdistö, ei jättänyt kiveä kiven päälle siitä ulkomaisen lehdistön valhepropagandasta, jonka mukaan puna-armeijalla olisi Suomessa muka mennyt huonosti.

Muuten, vielä tammikuussa tuosta talvisodasta, joka ei sitten ehkä ollutkaan Suomen vallankumous, kuten oli epähuomiossa tullut kerrottua, ei kirjoitettu paljon mitään. Sen sijaan kehotettiin jokaista kiinnittämään huomionsa Pohjolan sankareihin, joita olivat naparetkeilijä Papanin ja hänen miehistönsä, jotka olivat pelastaneet kuukausikaupalla jäissä ajelehtineen jäänsärkijä Sedovin.

Kun sadat tuhannet puna-armeijalaiset samaan aikaan kärsivät ja menehtyivät Suomen metsissä, saattoi moinen käsky tuntua rienaavalta ja niinpä sen jälkeen seurasi myös puna-armeijalaisille mitalisade ja aikanaan myös voitonparaati ylenpalttisten itsekehujen kera.

Niinpä voittoa juhlittiin hetken ainutlaatuisena saavutuksena ja heti sen jälkeen painettiin koko juttu unohduksiin keskeisiltä osiltaan. Olihan tarina Suomen vallankumouksesta ja sen auttamisesta tullut aivan epäuskottavaksi eikä sitä enää kehdattu muistella.

Tarina ”erikoisoperaatiosta” kuulostaa tänään jo yhtä falskilta ja naurettavalta. Venäläisillä on kuitenkin sanaparsi, jota on usein tarvittu: было бы смешно, если не так грустно. Kyllähän se naurattaisi, ellei se olisi niin surullista.

 

44 kommenttia:

  1. Nyt kun iän puolesta alkaa olla tuota kokemusasiantuntijuutta, niin poliittisten johtajien katsominen on aika surullista katsottavaa. Jokainen kansa saa tietysti sellaiset johtajat kuin ansaitsee, mutta sehän tekee asian vielä surullisemmmaksi.

    VastaaPoista
  2. Surullisinta on, ettemme näe itseämme Venäjän peilissä emmekä oman yhteiskuntamme syöksykierrettä kohti tuollaista itänaapurissa perinteisestikin vallinnutta puhumattomuuden kulttuuria.

    Maailmannäyttämöllä aivan naapurissamme meille olisi nähtävillä miten historiallinen alamaisuus – puhumattomuuden kulttuurin perinne – on rampauttanut kansan ja amputoinut aivan kaiken yhteiskunnallisen vallan auktorisoitumista koskevan kritiikin. Putin on oman, historiallisesti harhaisen uhriajattelunsa narsistiseen, martyrologiseen, ansaan jäänyt diktaattori, joka tulee jatkamaan aloittamaansa hyökkäyssotaa hamaan katkeraan loppuun – tuhoon ja itsetuhoon – saakka.

    Jostain syystä emme kavahda tuota vanhan vainoojan valtakunnassa vallitsevaa puhumattomuuden kulttuuria. Emme tunnista siinä oman yhteiskuntamme kehitystrendejä. Kuitenkin olemme vain muutaman askelen päässä samasta yhteiskuntatilanteesta – meillä vainotaan vielä viimeisiä vihapuheita, kohta niitäkään ei enää esiinny, ja niin meistäkin on tullut oman tahtonsa kokonaan kadottanut ja totalitaristiseen tilaan vajonnut kansa.

    Sulkeutuminen puhumattomuuden kulttuuriin painaa kaikki yhteiskunnallisesti kipeät kysymykset pinnan alle pois yleisestä tietoisuudesta ja käsittelystä. Niiden sijaan yhteiskunnallisen keskustelun kieleen syntyy tabuaukkoja, joita peittämään kehittyy kiertoilmauksia – jotka pahimmassa tapauksessa ovat maagisia tabusanoja, taikasanoja, leimasanoja, jotka toimivat reaktiivisina triggereinä, alitajuntaan kasvaneen paineen purkautumisteinä, joilla käsittelemättömät kipeät kysymykset muuttuvat yhdenmukaisuuden paineen kannattelemaksi lynkkausmielialaksi.

    Puhumattomuuden pintaa vain kurotaan umpeen aina siellä, missä pinnanalaisen vihan paineet ovat sen puhkaisseet. Mutta mitä vahvempi sensuuri, vaatimukset ja vaikenemisen paine, vastaavasti vahvemmiksi kasvavat kaikki padotut turhautumat.

    Puhumattomuuden kulttuurissa pinnanalaisten paineiden purkautumista nimitämme täysin väärin ”vihapuheeksi”. Se ei ole mitään instrumentaalista ilmaisua, vain purkautuvaa ekspressiota. Sen sijaan niiden, jotka tuntevat vastustamatonta tarvetta puuttua vihapuheisiin, pitäisi hävetä.


    VastaaPoista
  3. ”… Putinin ja hänen erikoispalvelujensa erikoisoperaatio on kuin loputtoman pitkäksi venytetty vitsi..”.

    Saattaahan tuo vitsiltä kuulostaa, mutta mikä tarkkaan ottaen siinä on vitsiä? Molemmilta puolilta kuolleiden määräkö?

    Jos taas tarkastellaan päämäärää ja sen toteutumista, niin siinä kyllä Venäjä onnistuu. Mutta ehkei aivan suunnitellulla tavalla.

    Mutta Ukraina ei tule liittymään Natoon, ei pitkään aikaan, jos koskaan. Ja sen myötä Amerikan ohjukset ja ydinaseet eivät tule tälle Venäjän rajalle. Ja sitähän Venäjä oli vaatinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Epäsuhta pakollisen käsitteen ja makaaberin todellisuuden välillä juuri luo sen jännitteen, jollaisista vitsejä tehdään.
      Vai pystytkö itse lausumaan sanan erikoisoperaatio naama täysin peruslukemilla?

      Poista
    2. Voihan sitä Putinin erikoisoperaatiota luonnehtia myös niin, ettei se ole edes vitsi, vaan kaiken alapuolella? Vaikka hyvyys ei aina voitakaan, mutta miten Putin ja Venäjä voisi tästä kaikesta jäädä plussan puolelle?

      Maan maine on mennyt vuosikymmeniksi, tai jopa iäksi. Varmasti Putinin sympatiseeraajat haluavat uskoa muuta, mutta terve järki osoittaa toista. Vaikka läntisiä firmoja toimii vieläkin Venäjällä, rahan kiilto silmissään, siis rahan moraalilla, mutta kuka tai mikä suuryritys voi jatkossa luottaa venäläiseen yhteiskuntaan ja valtioon, jossa tuosta noin vain pystytään ottamaan ulkomaisetkin firmat valtion tai mafioson haltuun?

      90-luvun alussa rikolliset ja turvallisuuskoneistot kaappasivat silloisia yrityksiä, mutta eihän tuollainen käy, että nyt otetaan läntisiä firmoja haltuun! Onhan tuo aivan uskomatonta, että YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen voi toimia näinkin ala-arvoisella tavalla?

      Ei venäläisiä kiinnosta vaikka maine menee, vaan se kiinnostaa että pelätäänhän heitä varmasti? Ei sillä todellakaan yhteiskuntaa kehitetä, mutta gangsterit elävät kuin gansterit!

      Poista
    3. Vihavainen: “…Vai pystytkö itse lausumaan sanan erikoisoperaatio naama täysin peruslukemilla?...”.

      Paha sanoa, enpä ole yrittänyt.

      Olen myös vähän tietämätön tuosta termistä. Olin alkujaan ymmärtänyt, että Venäjällä – niin kuin Suomessakin – sotaa ei aloiteta hallinnollisesti ihan yksinkertaisesti, ei esimerkiksi presidentin omilla päätöksillä. Siksi käytettiin tuota kiertoilmaisua ”erikoisoperaatio”.

      Olihan meillä Suomessakin asiaan kiertoilmaisu lähdettäessä yhdessä Saksan kanssa jatkosotaan. Sen kiertoilmaisun nimi oli ”Venäjän hyökkäys”.

      Poista
    4. Ano 14.04: ”… miten Putin ja Venäjä voisi tästä kaikesta jäädä plussan puolelle?...”.

      Muun muassa Jukka Korpelan viimeisessä kirjassa kerrataan Venäjän vaiheita ”alusta alkaen”. Tyypillistä Venäjälle on sen kääntyminen itään päin tai sisäänpäin tai vaihtoehtoisesti länteen päin. Näin teki Pietari Suuri viimeisenä, kolmisen sataa vuotta sitten.

      Russian International Affairs Council julkaisi jutun joku tovi sitten otsikolla: “Here's how Russia is making its biggest geopolitical shift since the time of Peter the Great, 300 years ago”. Kyse on siis Venäjän intressien kohdistamista itään päin tulevaisuudessa.

      Jos on seurannut Suomenkin suunnitelmallisista suhtautumista Venäjään noin vuoden 2014 jälkeen, ymmärtää, että näinhän tässä oli pakko käydä.

      Mutta ymmärsikö Suomi – tai Eurooppa – kaikki seurannaisvaikutukset omalta kohdaltaan? Maailman painopiste siirtyy ja on jo siirtynyt itään, Atlantilta Tyynelle valtamerelle.

      Poista
    5. "Kyse on siis Venäjän intressien kohdistamista itään päin tulevaisuudessa."

      Kävisikö siinä niin, että lähtee sutta pakoon ja tulee karhu vastaan - tai pikemminkin lohikäärme. Kun katsoo karttaa, idän suunnassa Venäjällä ei paljon ole tilaa pullistella.

      Poista
    6. “… Kun katsoo karttaa, idän suunnassa Venäjällä ei paljon ole tilaa pullistella…”.

      Terminologia tässä on kiinnostava. Yritysmaailmassa puhutaan kilpailusta, tarjonnasta ja kysynnästä; intresseistä ja yhteishankkeista. Samoin valtioiden välillä.

      Sana pullistelu liittyy lähinnä kapakkapuheisiin, uhoon ja röyhistelyyn. Ja tietysti tyypilliseen suomalaiseen tiedonvälitykseen.

      Poista
    7. Kyllä minusta Putinin ulkopolitiikkaa kuvaa paremmin juuri pullistelu kuin kilpailu, tarjonta ja kysyntä, intressist ja yhteishannkeet. Tuo on ongelman ydin: 1800-luvun geopolitiikka 2000-luvun maailmassa.

      Poista
    8. ”… Kyllä minusta Putinin ulkopolitiikkaa kuvaa paremmin juuri pullistelu…”.

      Voihan se olla noinkin.

      Tai sitten sinä itse et ymmärrä noita reaalipolitiikan asioita. Ehkäpä paremmin menee perille hyvä ja paha; Hannu ja Kerttu ja ilkeä noita-akka. Se muuten onkin jännittävä tarina, lukaisepa!

      Poista
    9. Kyllä minusta tarina auringosta ja tuulesta takin poistajjina on kuvaavampi.

      Kyse on yksinkertaisesti siitä kumman yhteiskuntajärjestelmä ja sen narratiivi on vetävämpi: USA pyrkii estämään siirtolaisuutta, Venäjällä ei vastavaa "ongelmaa" ole. Mainitssepa joku suosittu venäläinen kulutustuute ( votkamerkejä ja Kalasnikovia ei lasketa).

      Poista
    10. “… Mainitssepa joku suosittu venäläinen kulutustuute…”.

      Rajasit pois Kalashnikovin, ja olisihan se ollutkin vähän kyseenalainen ”kulutustuote”. Meille Suomeen ei tuoda (enää) kovinkaan paljon tuotteita naapurimaasta, mutta ei se sulje pois sitä, että kelvollista tavaraa ei olisi tai ei olisi ollut.

      Vaikkapa optiset tuotteet ovat olleet – etenkin hintaansa nähden – hyviä, joskin laatu on vaihdellut. Firmalla on edelleenkin käytössä stereomikroskooppeja, jotka ovat aivan loistavia käyttötarkoitukseensa.

      Saattaisinpa mainita myös kulutustuotteina venäläisiä ruokia, mutta en ilkeä, kun asiantuntemukseni on vain mutuperäistä, ja Timo saattaisi nauraa.

      Poista
    11. YK:n toimimattomuus on tässä mielenkiintoista. Puusta katsoen näyttää siltä, että Guterresia ei voisi vähempää kiinnostaa, hän on kai keskittynyt ilmastonmuutoksen torjuntaan. Seisoo välillä puku päällä jossain rantavedessä itkemässä, että kohta hukutaan. Ja Ukrainassa kansanmurha käynnissä !
      Eikö tuo läskipää pysty edes järjestämään jotain kansainvälistä kokousta, jossa pohdittaisiin, miten järkyttävä roistovaltio saataisiin aisoihin. Eikö ole mitään keinoa, millä Venäjä saataisiin ulos, vai onko ne YK:n sopimukset jotain taivaallista alkuperää, joihin ei ihminen voi vaikuttaa.

      Poista
    12. Anonyymi5. elokuuta 2023 klo 21.19:
      ”… YK:n toimimattomuus on tässä mielenkiintoista…”.

      Ei YK:lla ole mitään mahdollisuutta helpottaa tilannetta. Työkaluja siihen ei YK:lla ole. Kyse on taloudellisista eduista – kuten aina – ja nyt Kiinan ja USA:n välisestä taistosta. Venäjä on tuossa vain pelinappula.

      Kyse on mikrosiruista. Ne ovat kultaa kalliimpia. Ilman niitä ei ole nykyteollisuutta. Ja siruja on vaikea ja kallista valmistaa, samoin kuin mikrosiruja valmistavia koneita. Taiwan on yksi tärkeimmistä valmistajista tällä hetkellä.

      Siksi USA haluaa erottaa Taiwanin Kiinasta, ja tähän taistoon USA tarvitsee muun maailman tuen. NATOA ollaankin laajentamassa Atlantilta Tyynelle valtamerelle. Ja Suomi on siinä mukana avittamassa.

      Hyvin USA onkin asiassaan onnistunut. Kiinan tukijoita on vähän, yksi niistä on Venäjä.

      Poista
    13. Taiwanista on tullut sellainen käsitys, että siellä olisi USA:n tukema demokratia, jota kommunistinen Kiina uhkaa. Taiwanilaisia ei ehkä houkuttele Hong Kongin kohtalo.

      Poista
    14. ”… Taiwanista on tullut sellainen käsitys, että siellä olisi USA:n tukema demokratia, jota kommunistinen Kiina uhkaa…”.

      On myös sellainen virallinen käsitys – myös USA:ssa – että Taiwan on Kiinan osa, ei itsenäinen valtio. Vaikka tämä onkin virallinen käsitys, niin selväähän on, että USA yrittää erottaa Taiwanin Kiinasta. Johtuen mikrosiruista.

      Mielenkiintoinen näkökohta: Kun Venäjä vaati sisäistä itsemääräämisoikeutta Ukrainan itäiselle osalle, länsi (USA) ei siihen suostunut, mikä aiheutti sodan. Nyt USA aseistaa Taiwania tarkoituksena erottaa se Kiinasta. Toinen näistä tapahtumista on meistä ok, toinen ei.

      Poista
    15. Joo, kyllähän se USA on se suuri saatana, joka vainoaa vapaan maailman edustajia Venäjää ja Kiinaa, jotka vain esittävät kohtuullisia vaatimuksiaan naapureilleen.
      Vakavasti puhuen ihan pikkuisen huolestuttaa tuo Venäjän viimeaikainen käytös, eikä Kiinan vaikutusvallan kasvu maailmalla tunnu mukavalta sekään näin länsimaalaiseen vapauteen tottuneesta.

      Poista
    16. “… Joo, kyllähän se USA on se suuri saatana, joka vainoaa vapaan maailman edustajia Venäjää ja Kiinaa…”.

      Tilanne selittyy ilman saatanaakin. Kyse on valtioiden liiketoiminnasta ja sen etuuksista. USA on vaatinut eräitä mikrosirujen tuotantoon liittyviä liittolaisiaan sanktioimaan Kiinaa ja olemaan toimittamatta sinne näihin siruihin liittyvää teknologiaa.

      Kuten Henry Kissinger aikanaan sanoi: ”USA:lla ei ole pysyviä liittolaisia eikä vihollisia, vaan etuja vaalittavanaan.”. Liiketoimintaa, ja raakaahan se peli joskus on.

      ”… eikä Kiinan vaikutusvallan kasvu maailmalla tunnu mukavalta sekään näin länsimaalaiseen vapauteen tottuneesta…”.

      Vapautta? Sinähän teet niin kuin sinulle sanotaan ja olet Suomen mukana lähdössä Kiinaa kiristämään USA:n määräyksestä. Johan se Barrosoa taannoin sanoi, että Euroopan on mentävä NATO:n matkassa Tyynelle valtamerelle. Mitä luulit sen tarkoittavan?

      Poista
    17. Eihän tästä nyt konsensukseen päästä, kun minä pidän USA:n tyyppisestä vapaudesta ja meiningistä, vaikka siellä tietysti paljon mälsää onkin. Kommunismia en voi käsittää enkä sietää missään muodossa ja Venäjä on täysin hanurista nykyisellään. En pysty käsittämään, että joku voi etsiä jotain puolusteluita Venäjän rikolliskoplan brutaalille toiminnalle.

      Poista
    18. Anonyymi6. elokuuta 2023 klo 19.32:

      "...En pysty käsittämään...".

      No, käsityskyvyn puutteella ei mitään mahda. Nuku hyvin.

      Poista
    19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    21. anonymous10. elokuuta 2023 klo 12.12
      ”… Mutta ei ilman salaliittoa kuitenkaan. Jotenkin amerikkalaisten täytyi tietää…”.

      Eipä tuo tieto mitään salaliittoa vaatinut, kyllä tietämys ja odotukset olivat suuria.

      USA:n nykyinen politiikka Kiinan suhteen on selvää, ja USA:n kannaltaan perusteltua. Jos siis maailmanpolitiikassa oma etu on tärkein, mitä se tietenkin on.

      Viimeisin vaihe USA-Kiina suhteissa on tämä:

      ”… The new rules would place restrictions on investments by US private equity and venture capital firms, as well as joint ventures, in Chinese artificial intelligence, quantum computing and semiconductors…”.

      Kauppasota on jo saatu aikaan, hyvällä halulla saadaan oikea sotakin.

      Poista
  4. Quousque tandem Putin?

    VastaaPoista
  5. Kiertoilmaisuja koomisuden aste toki vaihtelee ja sama koskee niiden tarkoittaman politiikan moraalista tuomittavuutta.

    VastaaPoista
  6. Venäjä voittaa tämän erikoisoperaation, sanokaa minun sanoneen. Käynnistetään rauhanneuvottelut pöydässä mukana myös Nato. Venäjä saa pitää Krimin ja alueita itäisestä Ukrainasta. Mitä Ukraina saa? Ei paljon mitään. Se saa luvan liittyä Natoon ja ryssät muka jotakin jostain korvaa.
    Ja täällä muu Eurooppa odottelee että mikä on seuraava operaatio. Putinia naurattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtaapa nytkin olla hilpeällä mielellä, kun kaikki menee ihan nappiin

      Poista
    2. Voittohan se on Pyrrhoksen voittokin. Joka tapauksessa Venäjän mafia-eliitti porskuttaa kuten ennenkin, mutta Venäjän kansa ei niinkään. On aika säälittävää lohduttautua sillä, että Venäjä kääntyy itään, eli Kiinan apupojaksi. Kiina tietää ja tuntee Venäjän metkut vuosisatojen takaa, eikä todellista luottamusta ole. Kremlin on nyt vähän pakko hehkuttaa Kiinan "ystävyyttä", koska se on ainoa ässä Putinin hihassa.

      Kiinan vyörytys Siperiassa aiheutti epäilyksiä jo ennen Ukrainan sotaa, ja venäläiset olivat aidosti huolestuneita siperialaisten kaupunkien muuttumista kiinalaisiksi. Jos ja kun venäläiset ovat niin tarkkoja Äiti-Venäjän maa-alueista, eli milliäkään ei luovuteta, ei edes Kiinalle, jolta se aikoinaan kaappasi vääryydellä ja viekkaudella parin Suomen pinta-alan verran maita Mantsuriasta. Kiina ei ole tätä unohtanut, eikä uhohda. Näitä "ikuisia" ystävyyden liittoja on solmittu maailman sivu, mm. Molotov-Ribbentrob, mutta miten kävi!

      Poista
    3. Aika näyttää. Ongelma on siinä, että jos Venäjä voittaa, seuraa seuraava operaatio kuten 1930-luvulla. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan - ellei länsi päätä antautua ehdottomasti.

      Poista
  7. Putin saattaa olla nyt ihan tyytyväinen. Kädenvääntö etenee ja tasoissa vielä ollaan. Uudet asetehtaat alkavat kohta jyskyttää lennokkeja, raketteja ja ohjuksia. Ehkäpä sotamiehillekin henk. koht. varusteita, jottei tarvitse niin palella eikä heinäseipäillä tapella. Nyt ovat jo Putin ja kentsut oppineet miten sotaa käydään, kenellä on osaamista, sisua ja oikeaa johtajuutta ja missä saa varastaa ja missä ei. On jo tajuttu että johtajan merkiksi ei riitä iso maha.
    Kenen pinna kestää pisimpään on avainkysymys. Ja kisan ratkaisee se kuka kykenee kiristämään vyön pisimmälle, kuka uhrautuu ja uhraa oman asian eteen enemmän, kuka selviää vähemmällä ruoalla, unella, kylmemmissä oloissa. Putinin ei tarvitse motivoida kansaansa. Mitä raskaammaksi elämä muuttuu, sitä selvemmäksi kansalle tulee se, että taas on tullut hetki, kun äiti-Venäjä on uhattuna. Ja sen puolustamiseksi venäläinen on valmis uhraamaan kaiken. Koska länsi on vielä pahempi hallitsija kuin tsaari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ja ennen loppuu koiralta kusi kuin Venäjältä pyssyt ja pommit.

      Poista
    2. Ja ennen loppuu Venäjältä miehet, pyssyt ja pommit kuin Lännen lahjat.

      Poista
    3. Tuokin on mahdollinen skenaario. Suomen vuoksi toivoisin, ettei se toteudu, ettei olisi - taas - veikattu väärää hevosta.

      Poista
    4. Suomi ei tarvitse Lännen lahjoja. Suomi sellaisenaan on jo lahja Lännelle.

      Poista
    5. Milloin Suomi on valinnut väärin?

      Pakkotilanteessa vaihtoehdot ovat joko antautuminen taikka eloonjäämistaistelu.

      Poista
    6. - Milloin Suomi on valinnut väärin? -

      Ei koskaan. Pyhimykset eivät valitse väärin.

      Poista
    7. "eloonjäämistaistelu"

      Onko kysymyksessä Suomen eloonjäämistaistelu vaiko NATO:n?

      Poista
  8. Moskova on käyttänyt jo kaiken kaikkiaan peräti kosmisia rahamääriä muun muassa kommunistisiin ja nykyisiin sotiin, provokaatioihin, ihon alle pesäytymiseen, jne. Näillä rahoilla Venäjälle olisi voinut rakentaa jo totaalisen pariisi/paratiisin.

    Mutta ei. Pariisi uhataan pommittaa Berliinin ja Lontoon kera, Bulgariasta puhumattakaan. Tämä uhkaus on jo historiallinen rikos, joka ei saa jättää näkemättä.

    Tuskinpa pariisi/paratiisi, ihanine arkkitehtuurineen, enää onnistuisi Venäjällä, koska stalinismi-putinismi on syönyt jo lähes kaikkien venäläisten aivot.

    VastaaPoista
  9. Yleinen käsitys Venäjällä lienee siinä mielessä oikea että Euroopan painoarvo poliittisesti ja taloudellisesti laskee kun taas Aasian jatkaa kasvuaan ja Afrikan maiden halu irrottautua läntisestä holhouksesta jatkuu. Venäjän oma painoarvo laskee kun fossiilisesta energiasta vähitellen irrottaudutaan jos vähinkin mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas kun herra Anonyymi 7. elokuuta 2023 klo 9.22 unohti jostain kummallisen kumman syystä punnita USA:n painoarvoa. Sehän on itse asiassa koko maailman kansojen konglomeraatti.

      Poista
    2. Kunpa vain Afrikka erkaneisikin Euroopan "ikeestä", niin olisin tyytyväinen. Nimittäin Neuvostoliitto avusti mielettömillä raha-, ase, ja ruokamäärillä muutamia Afrikan valtioita niin, että se oli osaltaan Neuvostoliiton romahduksen syy. Venäläiset kenraalit kirosivat näiden maiden ainaisia ja ikuisia kuivia ja muuten vain katokausia jne. jne. Se jelppiminen oli toivotonta ja hedelmätöntä. Huonostipa Putin muistaa niitä aikoja!

      Poista
  10. Mielenkiintoista, miten nämä oman elämänsä Johan Bäckmanit ovat löytäneet tiensä tännekin.

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.