lauantai 12. elokuuta 2023

Pax dura, sed pax

 

Tarttis tehdä jotakin

 

Levada-keskus, tuo ”ulkomainen agentti”, jolta on totuttu saamaan luotettavia tai ainakin vakavasti otettavia tietoja Venäjän yleisen mielipiteen liikahduksista, sinnittelee yhä. Se jatkaa toimintaansa ja mittailee niin vallanpitäjien suosiota kuin kansan mielialoja yleensä.

On esitetty epäilyksiä siitä, ettei luotettavaa mielipidetutkimusta voi nykyisellä Venäjällä enää lainkaan tehdä, mutta Levadan edustaja torjuu kritiikin. Hänen mielestään tutkimuksen edellytykset eivät ole olennaisesti huonontuneet. Vastausprosenttikin on kohtalainen ja samoin haastattelun keskeyttäneiden määrä (Левада-Центр : Are Meaningful Public Opinion Polls Possible in Today’s Russia? (levada.ru) ).

Syynä moisen riippumattoman tutkimuksen sallimiseen lienee se, että tutkimusten tulokset vahvistavat yhä uudelleen sitä, että kansa kannattaa presidenttiä ja hallitusta ja suhtautuu vihamielisesti ja epäluuloisesti länteen. Miksipä vallanpitäjät kieltäisivät kanavan, joka on omiaan tekemään myös heidän asemansa uskottavaksi.

Ero neuvostoaikaan on joka tapauksessa valtava. Silloisen virallisen ideologian mukaan hallinnon kannattajien määrä olikin enemmän kuin nykyiset sinänsä huikeat 60- 80 prosenttia. Vaaleissahan liki sata prosenttia äänesti silloin vallanpitäjien puolesta. Toki muita äänestettäviä vaihtoehtoja ei ollutkaan, mutta tyhjääkin voi äänestää tai jättää äänestämättä. Sitäkin tapahtui.

Niin sanottu neuvostojärjestelmä oli joka tapauksessa arempi arvostelulle ja piti tarkoin salassa ne salaisen poliisin mielipidetarkkailun tulokset, joissa usein luettiin madonluvut vallanpitäjille. Kokonaisuutena ottaen tiedottajat kyllä yleensä totesivat mielialan ”terveeksi”. Saattaapa olla, että ainakin julkisen vihollisen uhatessa synnyinmaata symbolisoivan päämiehen kannatus oli silloinkin samaa luokkaa kuin nyt tai jopa korkeampi.

Normaaliahan on, että kun maa joutuu sotaan, kansalaiset tiivistävät rivejään vaistomaisesti ja kerääntyvät kansallisten symboliensa ympärille. Vasta sitten, kun on tapahtunut katastrofi, kuten Venäjällä vuonna 1905 tai 1917 ja kun armeija hajoaa, muuttuu tilanne perusteellisesti. Jotta valta vaihtuisi, tarvitaan myös vaihtoehto.

Nyt luottamus Putiniin jatkaa yhä 80 prosentin tasolla ja hallituskin pärjää jopa paremmin kuin ennen sotaa. Myös näkyvät vallan edustajat, kuten Mišustin, Lavrov ja Šoigu, pysyvät kohtalaisen suosittuina. Tosin esimerkiksi Medvedevin Prigožinin(!) ja Peskovin lukemat ovat varsin matalat.

USA ja EU, kuten Ukraina, luetaan nyt vihollismaiksi ja niiden suosio on kovin matala, vaikka myönteisyyttäkin löytyy puolentoistakymmenen prosentin verran, USA:lla tosin vain 12%. Kiina sen sijaan paistattelee 87 prosentin suosiossa ja Irankin saa 69 prosenttia (Левада-Центр : International Relations: Estimates of May 2023 (levada.ru) ).

Mutta eihän kansa sentään ole nykytilanteeseen tyytyväistä. 20 prosenttia piti viime toukokuussa ehdottomasti tärkeänä parantaa suhteita USA:han ja lisäksi 37% oli asiasta lähinnä samaa mieltä.

Putinin mainostama suuri käänne itään ja etelään ei taida olla ihan niin suosittu kansan keskuudessa, kuin Kremlissä haluttaisiin. Luultavaa tosin on, että sielläkin viime kädessä halutaan normaalien ja kaikille osapuolille hyödyllisten kansainvälisen vaihdon ja kanssakäymisen ehtojen palauttamista, eihän nykyinen tilanne ole normaali eikä Putinin suuruudenhullu ajatus uudesta maailmanjärjestyksestä ole sen realistisempi kuin aikoinaan Hitlerillä.

Eipä siitä ole kauan aikaa, kun Eurooppa oli Venäjällä vielä suosiossa ja Ukrainaakin pidettiin pikemmin läheisenä sukulaisena ja rakkaana naapurina kuin tavallisena ulkomaana (Vihavainen: Haun suuri hurahdus ja kuinka se tapahtui tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) .

Eurooppalainen maahan se Venäjä sentään on jo ainakin Pietari Suuresta lähtien ollut ja yhä on monessa mielessä. Venäjän paljon rummutettu euraasialaisuus taitaa sentään ennen muuta olla muuan kansallisen itsetehostuksen muoto. Kiina on nyt suuri ystävä, mutta sellainenkin aika voi tulla, että sen huomataan olevan vain suuri itäinen naapuri, jolla on aivan omat intressinsä eikä mitään ystävällisiä piirteitä.

Kansoilla on omat tapansa reagoida asioihin. Jo 1800-luvulla väitti Aleksandr Herzen, että Venäjän ja Puolan välit olisi voitu sovittaa rauhallisesti vielä Puolan kapinan 1863 aikana, ellei Euroopan yleinen mielipide olisi erehtynyt nousemaan Puolan avuksi ja jopa uhkaamaan interventiolla. Vasta se nostatti loukkaantuneen ja raakalaismaisen chauvinismin aallon (ks. Vihavainen: Haun euroopan näkökulma tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ).

Venäjän romahduttaminen, jota moni tältä sodalta toivoo, näyttää olevan kovin vaikea päämäärä. Venäjän talouskin on juuri hiljattain tullut Euroopan suurimmaksi ohitettuaan Saksan ostovoimakorjatulla BKT:llä laskien. Venäjällä on, toisin kuin monet näyttävät kuvittelevan, sentään hyvin merkittävät kotimarkkinat ja kotimarkkinateollisuus. Toisin kuin monien muiden maiden talous, se ei perustu kuplaan.

Olisi jo aika päästä korjaamaan Venäjän ja lännen välejä. Tarvetta ja haluakin siihen on kaikilla asianosaisilla monilla yhteiskunnan tasoilla. Vaikka kaikkein toivotuimmat tulokset Ukrainan sodasta jäisivätkin tulematta, kuten sodissa yleensä aina tapahtuu, on rauha sentään aina ikuisesti jatkuvaa teurastusta ja hävitystä parempi vaihtoehto. Ei sen tarvitse merkitä Venäjä ”palkitsemista” typerästä ja rikollisesta politiikastaan. Eiköhän se ole jo tähän mennessä oppinut yhtä ja toista.

32 kommenttia:

  1. Ja Pieleen Menee Sano Totta Noin .Kuin slläkin että täytys tehdä jotain.

    VastaaPoista
  2. "Olisi jo aika päästä korjaamaan Venäjän ja lännen välejä."

    Tätähän presidenttiehdokas Paavo Väyrynen on blogissaan kannattanut, saa nähdä saako hanke tuulta siipiensä alle.

    Ps. Suomen kannalta on hyvä, että meillä on reservissä Väyrynen - vrt Paasikivi ennen sotia - niin ei tarvitse Venäjän tänne omaa kenraalikuvernööriä lähettää, jos ajat muuttuvat. Pienen maan ulkopolitiikan on hyvä olla kuin ketunkolo, josta on monta uloskäyntiä aina kulloistenkin tarpeiden mukaan.

    VastaaPoista
  3. Miksei Venäjä itse aloita ja korjaa välejään Suomeen?

    Vai pitäisikö meidän aloittaa jonkinlaiset palvontamenot sinne Moskovan suuntaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kai tässä sentään Suomi pääroolissa ole...

      Poista
    2. Mielessäni oli Paavo Väyrynen esityksineen. Nimittäin Paavo Väyrynen vaatii Suomen ja Venäjän välisen yhteydenpidon palauttamista.

      Poista
  4. ”Olisi jo aika päästä korjaamaan Venäjän ja Lännen välejä.”

    Kuten tunnettua, Venäjä kantaa nykyään nimeä Vladimir Vasiljevitsh/Vladimirovitsh Putin. Milloinkahan mainittu hlö/henkilö avaa suunsa/filosofiansa? Jotakin on jo avattukin.

    Kuuleman mukaan pyhää slaavilaisuutta on raiskattu, koska Ukraina pyrkii saatanalliseen Länteen. Puola on jo vanha saatanallisuus, hyj olkoon.

    Milloinkahan Vladimir Vasiljevitsh/Vladimirovitsh Putin tiputtaa tuhkaa päänsä päälle ja lausuu seuraavat sanat?: ”Miksi minun pitikään? Miksi en totellut rakkaani Wandan käskyjä? Voi saatanan perkele! Говно сраное!»

    Vanha sanonta käskee: "Pitää vain odottaa, vaikka pöksyt tulis täyteen."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Venäjä kantaa nykyään nimeä Vladimir Vasiljevitsh/Vladimirovitsh Putin."

      Nykyään.

      Poista
  5. “… Olisi jo aika päästä korjaamaan Venäjän ja lännen välejä…”.

    Kaksi seikkaa: Sitä olisi hyvä toivoa. Sitä ei tapahdu vuosikymmeniin. Miksi Venäjä yrittäisi korjata välejä, ja miten se voisi käytännössä tapahtua?

    Marinin lausuman mukaan on selvää, että: ”… Eurooppa ei voi taipua "minkäänlaiseen Venäjän etupiiriajatteluun"…”.

    Nyt Suomi on hyväksynyt USA:n etupiiriajattelun, ja Suomi tulee luovuttamaan sotilasalueet USA:lle Suomen maaperältä. Päätöshän tosin vaati 2/3 enemmistön eduskunnassa, mutta tuostahan nyt ei ole epäilystä.

    Älkääkä, sällit, urputtako mistään Venäjän trollista, tuo nyt vaan on faktaa, oli se hyvä tahi paha asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todellakin vain faktaa ja se on Todella Hyvä Asia.
      Imperialistinen Roistovaltio Ryssä ei enää koskaan voi uhata NATO-Suomea, vaikka Ryssänkätyrit kuinka itkisivät ja örkit raivoaisivat.
      Me kuulumme lopultakin Länteen sen johtavan suurvallan USAn läheisinä liittolaisina.

      Poista
    2. "... Imperialistinen Roistovaltio Ryssä ei enää koskaan voi uhata NATO-Suomea ...".

      Viiltävän kylmäpäinen analyysi! Vähän niin kuin aivot jäässä hihkaistu. Katsopas, miksi muka ei? Isä-USA huolehtii pyyteettömästi pikkupiltin turvallisuudesta, niinkö pohdiskelet?

      Poista
    3. Ei mistään hyvyydestä, vaan siksi, että Suomi on erittäin arvokas liittolainen.
      Olemme strategisesti erittäin tärkeällä paikalla estämästä Imperialistista Roistovaltio Ryssää uhkaamasta muuta Eurooppaa, ja USA on sen jo osoittanut myymällä meille huippukalustoaan (F-35 Lightning II) jo silloin, kun emme olleet vielä varsinaisia liittolaisia.

      Ja sitä sinä ja tyttökaverisi ette voi enää estää, vaikka kuinka itkisitte.

      Poista
    4. "Suomi on erittäin arvokas liittolainen."

      Kannattaisi ottaa esille maailmankartta ja katsella Suomea USA:n näkökulmasta: hyvä laastarilappu Venäjän kyljessä ts hyökkäysreitti, mutta ei merkittävä turvallisuus-uhka, jos menetetään. Tosiasiat tosiasioina, vaikka NATO:n kannattaja olenkin, mutta en sinisilmäinen.

      Poista
  6. Täytyy kyllä muistaa, että ystävistä vihollisiksi ja päin vastoin on historian aikana saatettu muuttua jopa yhdessä yössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihavainen: “… ystävistä vihollisiksi ja päin vastoin on historian aikana saatettu muuttua jopa yhdessä yössä…”.

      Juu, tuo pitää tietysti paikkansa. Taisi Neuvostoliitto kavahtaa, kun liittolainen Saksa hyökkäsi itään 1941. Ja tapahtuma tietysti muistuttaa myös siitä, että hiukan varovainen pitäisi olla Yhdysvaltojen (NATO) turvatakuista Suomelle.

      Takuissa pysytään, jos ne tuovat USA:lle etua. Tai lähdetään livohkaan, kuten Afganistanista. Suomalaiset nyt ovat sellaisia, että usko sopimuksiin tuntuu kumpuavan kuin lapsen uskosta äidin turvaan.

      Poista
    2. USA ei lähtenyt Afganistanista livohkaan kuten lapsen mieli luulee, vaan aikuisten tekemien sopimusten mukaisesti aikataulua noudattaen, kuten aikuiset tekevät.

      Valitettavasti aikuisten mieli ei pystynyt ymmärtämään afganistien lapsenkaltaista mieltä:

      maata oli kehitetty USAn voimin 20 vuotta ja sen asevoimien olisi pitänyt olla riittävän voimakkaat torjumaan Taliban.
      Toisin kävi, koska ei ymmärretty afganistien olevan länsimaalaisiin miehiin verrattuna kuin lapsen tai naisten tasolla.
      USA tietää Suomea puolustavien miesten tason, johon voi luottaa.
      Vaikka suomalaistytöt kuinka itkisivät.

      Poista
  7. Timo Vihavainen on oikeassa, kuten aina ennenkin. On näitä sotia jo nähty.

    Venäjän pitää kuitenkin vetäytyä ainakin ennen 24.2.2022 olleiden rajojen taakse, ettei se taas saa sodalla prinsessan ja puoli valtakuntaa (Tarja Halonen ja miehitetyt alueet). Ja sitten neuvottelut lopuista alueista, muuten jomman kumman notkahtaessa se toinen osapuoli hyökkää taas.

    Kiina on ratkaisevassa roolissa, vain se voi pakottaa Venäjän neuvottelupöytään ja Ukrainahan hyväksyy Kiinan välittäjäksi. Ja vain Kiinalla on varaa maksaa Ukrainan jälleenrakennus ja ulosmitata rahat sitten venäläisiltä. Kiinan investointipankilla on ilmeisesti vieläkin yli tuhat miljardia riihikuivaa holveissaan.

    Se Kiinan vaikutusvallan kasvu aiheuttaa saman minkä meilläkin, kun kaikki kodit ovat täynnä kiinalaista elektroniikkaa ja muuta tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. “… Kiina on ratkaisevassa roolissa…”.

      Kiinalla on se ongelma, että se jo nyt vastakkain Yhdysvaltojen kanssa. Ja USA vaatii NATO/EU:ta liittymään USA:n rinnalle Kiinaa vastaan. Samalla tavalla siis kuin AUKUS Tyynellä valtamerellä jo on. Jos Kiina nyt nousee Venäjää vastaan, niin kovin yksinäinen olo siitä Kiinallekin tulee.

      Poista
    2. Ei Kiinan minnekään nouse.
      Kiina odottelee kaikessa rauhassa, että Siperia putoaa sen kämmenelle.

      Poista
  8. Venäjä ei ole yleensä niin heikko kuin haluttaisiin. Venäjän heikkoudet vähenevät ja vahvuudet kasvavat, kun aika etenee. Kuten Vihavainen sanoin, niin Venäjän talous ei perustu kuplalle, kuten monien muiden maiden. Kun digitalisaatio alkaa kunnolla vähentämään korkeakoulutettujen tarvetta, niin moni länsimaa on pulassa. Kasvavan väestön maailmassa taas niukat luonnonvarat nostavat profiiliaan. Luonnonvarojen pohjalle on helpompaa luoda pysyvää kuin työlle, joka voidaan automatisoida.

    VastaaPoista
  9. Oletko lukenut kirjaa "Dawn of Eurasia" vuodelta 2015? Jos olet, niin mitä mieltä?

    VastaaPoista
  10. Mistä ihmeestä Venäjän BKT on yhtäkkiä noin hurjasti kasvanut. Kaikkien tuntemieni tilastojen
    mukaan Venäjä kiikkuu jossain Italian tienoilla - ei missään tapauksessa Ranskan, UK:n tai Saksan
    suuruusluokissa! Oli mittarina mikä tahansa yleisesti hyväksytty kansainväliseen vertailuun
    soveltuva talouden suuruutta mittaava indikaattori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BKT kasvaa vaikkapa siten, että sata miestä laitetaan kaivamaan ojaa ja toiset sata täyttämään sitä samaa tahtia kuin sitä muodostuu.
      Tällä tavoin BKT kasvaa 200 lapiomiehen työpalkkojen verran, vaikka mitään ei tule valmiiksi.
      Samalla tavoin sota kasvattaa BKT:ta.
      Siitä voi tulla hyötyä, jos sitä käytetään tuhoamaan hyökkäävää vihollista.
      Siitä ei tule mitään muuta kuin tappiota, kun sitä käytetään murhaamaan hyökkäyskohteen siviilejä.

      Sama asia toisin:
      jos minä maksan 5 000 euroa jollekin, että hän syö koirankakan, sitten hän oksentaa sen samantien ja maksaa minulle 5 000 euroa että minä syön sen kakan ja oksennuksen, minä teen sen ja saan 5 000 euroani takaisin vaikka oskennan, on tehty minuutissa 10 000 euron liikevaihto!
      Mitä sitä, että molemmilla on yhtä paljon rahaa kuin aloittaessa mutta valtavan huono olo ja koirankakan maku suussa?

      Noin eräs roistovaltio ajattelee.

      Poista
  11. Aikamme suuret painopisteen muutokset tapahtuvat hiljaa ja suoraan silmiemme edessä. Seurasin vuosien ajan ostovoimakorjatun BKT:n muutoksia ja päädyin reaaliaikaisesti toteamaan lokakuussa 2016, että Kiinan ovk BKT sivuutti silloin Yhdysvaltain vastaavan luvun. Eräs Suomen Pankin mies totesi pari vuotta myöhemmin saman asian, mutta muuten tämän huomattavan maailmanhistoriallisen tapauksen on esim. sellainen "valpas ja vapaa" toimija kuin Suomen media sivuuttanut kunnioittavan hiljaisuuden merkeissä. Eurooppalaisittain lähes samaa luokkaa on tämä nyt mainituksi tullut tapaus että Venäjän ovk BKT juuri hiljattain tuli Euroopan suurimmaksi sen ohitettua Saksan vastaavan tunnusluvun. Saksassa on taantuma ja pörssi nahkeilee. Suomessa viisarit ja niihin kytkeytyvät ennakkoindikaattorit vinkuvat varoitusääniä. Kun tähän vielä lisää erinäisten muiden ilmaisimien joukosta sellaisen "rautaisen" asian, kuin Naton jäsenmaiden kansalaisten sitoutumista Naton yhteiseen puolustukseen (5. artikla) koskevat kyselytutkimuksen (odotetun alhaiset) kyselytutkimusten tulokset (HS 1.8.2023) niin ei voi päätyä muuhun, kun viileisiin realiteetteihin. Vakava siinä määrin vakava tilanne, että tulisi keskittyä olennaiseen ja vehdata vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisitko välittää täsmällisen tiedon siitä, missä tämä mainitsemasi indikaattori on julkistettu.

      Poista
    2. Pravadassa mutten osaa kyriilisiä numeroita niin en voi kertoa minä päivänä tuo oli, mutta antaa nyt vanhan fantasioda rauhassa kremlin käytävistä joilla juoda vodkaa tärkeänä.

      Poista
    3. Kannattaa nyt huomata, että tässä on kysessä nyt ostovoimakorjattu BKT tai GDP (PPP) kuten myös sitä nimitetään.

      Se ei ole valuuttakurssimuutoksista riippuva brutto-BKT eikä myöskään per capita BKT.

      Siihen, mikä noista on oikea mittari mihinkin, en ota kantaa.

      Poista
    4. Jos edes hieman viitsisi tutustua julkistettuun, sivistyneissä maissa laadittujen standardien
      mukaiseen tietoon voi tulla vain yhteen johtopäätökseen: Venäjä ei voi millään taloustietoihin
      perustuvalla mittarilla olla Euroopan suurin talous. Miten ihmeessä maa, jonka väkiluku on
      140 +M ja BKT/ nuppi noin neljännes Suomen vastaavasta ja jonka valuuttakurssi on
      vuodessa sukeltanut 50%, yhtäkkiä tulla taloudellisesti Euroopan suurimmaksi maaksi. Ei
      pitäisi uskoa kaikenmoisia puheita, jotka on pantu Suomen Pankin tutkijan tai jonkun muun
      suuhun. Dataa on mittaamattomasti. Tarvitaan vain aivot ja hieman perustietoja niiden tulkitsemiseksi!

      Poista
    5. Mieluiten tietysti keskustelisi oikeiden henkilöiden kanssa, mutta olkoon tämän kerran: Ano 11.04. toteaa: "Venäjä ei voi millään taloustietoihin perustuvalla mittarilla olla Euroopan suurin talous." Kannattaa alkajaisiksi vaikkapa vilkaista Wikipediasta tilastotaulua "Luettelo valtioista bruttokansantuotteen mukaan (PPP)". Sieltä löytyy IMF:n, WB:n ja CIA FB:n tiedot vuosilta 2021 ja 2022. IMF:n mukaan vuonna 2021 GER oli 4815479 MD ja RUS 2785445 MD. Kuten yleisesti tiedetään Saksa on ollut taantumassa jo tovin, Bofit/SP mukaan RUS sen sijaan tänä vuonna kasvaa 1,5 %, ehkäpä ylikin. Kannattaa vaikka vilkaista BOFIT/BWR 2023/31. Siispä se siitä "ei voi millään" väitteestä. Täällä mainitun uutisen saat etsiä ihan itse, näiden pohjatietojen perusteella, mikäli yhä epäilet.

      Poista
    6. Tuli todistettua, ehkä tahattomasti, ettei näitä kommentteja lueta, eivät ainakaan alkupeäiset epäilijät. Korjaan lyöntivirheeni: IMF 2021: GER siis 4815479 MD ja Venäjä 4785455. Siis eroa tuolloin vain noin 0,62 % GER hyväksi. Eli ei paljon mitään. Parin vuosineljänneksen hienoinen miinuskasvu ja toisella ehkä tuo 1,5 % tasaa jo puntit, ja vie ohikin.

      Poista
  12. Monet taitavat uskoa, että Putin määrää Venäjän asioista. Oikeasti valtiovaltaa käyttää aina suuri joukko osallisia, jotka jaolle ovat päässeet. Diktaattori on kepin nokassa pidettävä ikoni, jota tarvitaan kansan kumarreltavaksi. Tämmöisiä olivat myös Hitler ja Stalin.

    Diktaattori allekirjoittaa sellaisia määräyksiä, joita eteen kannetaan. Diktaattorin viimeisenä tehtävänä on ottaa syyt niskoilleen muitten tunaroinneista. Diktaattori ei voi mielensä mukaisesti likvidoida muita vallanpitäjiä, koska mitenpä esimerkiksi joku kenraali pidätettäisi, divisiooniensa keskeltä? Miksi joku kansalliskaartin komentaja tottelisi yhtä äijänkäppänää?

    Tietysti eri diktaattoreilla on erilainen rooli, mutta se selvitetään vasta jälkikäteen. Elikkä hassu on väite, että Putin hyökkää. Oikeasti Venäjä hyökkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Diktaattori on kepin nokassa pidettävä ikoni, jota tarvitaan kansan kumarreltavaksi." Tämä väite on silkkaa höpölöpöpöpöä. Miljardien ihmisten veressä ei ole diktaattorisuutta. Diktaattori on verenhimoitsijoiden ja ryövärien johtaja/komentaja/rahan hallitsija.

      V.V. Putin pääsi Venäjän hallitsijaksi, koska oli koogeebeeläinen mainosti itseään henkilöksi, joka perustaa toimintaansa konseptioon "motshit' v sortire" eli tappaa yleisessä käymälässä. Se oli tunnetusti KGB:n tehtävä tuhota toisinajattelijoita, järjestää provokaatioita ja vaikka mitä.

      Ainoastaan Hitlerin ja Putinin kaltaiset pääsevät verenhimoitsijoiden lipunkantajiksi eli diktaattoreiksi.

      Poista

Kirjoita nimellä.