perjantai 11. elokuuta 2023

Arkipäivän demagogiaa

 

Sallimattomat toiveet

 

Hesarin uusin kampanja-artikkeli herättää samaa myötähäpeää kuin aiemmatkin. Tieteelliseksi naamioitu kotikutoinen gallup annetaan vielä parin taatun yhteiskuntatieteilijän kommentoitavaksi ja siinähän meillä on taas vankka argumentti parlamentaarista demokratiaa vastaan ja mielipidediktatuurin puolesta…

Gallupissa havaittiin, että monille suomalaisille oli epäselvää, mitä rasismin käsitteellä Suomessa tarkoitetaan. Tämä tuskin on ihme, koska käsitettä on viime aikoina venytetty aivan tolkuttomasti viittaamaan asioihin tuhoamisleireistä karamellipapereihin. Huumoriakin on pidetty hyvin vaarallisena asiana.

Kutsutuilla ”asiantuntijoilla” on paljon sanottavaa erityisesti perussuomalaisten ilmeisen sallimattomasta rasismin tulkinnasta ja kannattamisesta ja jopa ennakkotietoa siitä, mitä hallituksen odotettavissa oleva selonteko aiheesta voisi sisältää.

Sen sijaan heidän mielipiteensä hesarin gallupissa esitettyjen kysymysten merkityksestä näyttää olevan täysin kritiikitön ja problematisoimaton. Vääränlaiset halut ja toiveet nyt vain ovat rasismia ja sehän on ehdottoman torjuttavaa kaikissa muodoissaan…

Sen sijaan ei näytä edes tulleen mieleen, että vastaukset näihin kysymyksiin eivät ilmaise ainoastaan asenteita, saati ennakkoluuloisia tai peräti irrationaalisia asenteita, vaan myös luonteeltaan poliittisia ja normaalin politiikan piiriin kuuluvia näkemyksiä yhteiskunnan toivottavasta kehityssuunnasta.

Mikäli vastaaja ennen muuta toivoo vältettävän sellaiset epäkohdat, joista saamme päivittäin lukea esimerkiksi Ruotsin ja Ranskan osalta, on asia tulkittava niin, että vastuullista pyrkimystä pitää oma maa kaikille miellyttävänä asuinpaikkana on pidetty tärkeämpänä kuin hyvesignalointia.

Haastatellut tutkijat ovat toki tuossa pinnallisessa julkaisussa innokkaasti löytäneet vain ja ainoastaan tuomittavia asenteita niistäkin tärkeistä kysymyksistä, joiden poliittista merkitystä he eivät ole viitsineet lainkaan pohtia.

Gallupissa näyttää olleen pyrkimys rakentaa moniportainen asteikko paljastettavan pahuuden erilaisten asteiden mittaamista. Joskus sellaista nimitettiin guttmansskaalaksi.

Jos aletaan niin viattomasta asiasta kuin siitä, onko hyväksyttävää vaatia parannuksia naisten asemaan islaminuskoisista maissa, löytyi tämän asenteen hyväksymää rasismin astetta (vai kuinkas tämä piti tulkita?) peräti 63:lla prosentilla vastaajista.

39 % oli sitten vielä sitä mieltä, että oli oikein vaatia, etteivät Suomeen tulevat ulkomaalaiset rasittaisi julkista taloutta, 34% piti oikeana vaatia, että tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien määrää vähennettäisiin, 30% hyväksyi, että vaadittiin rajoituksia sille, miten uskonto voi näyttäytyä yhteiskunnassa. Tämän kaiken merkitystä rasismin kannalta en valitettavasti ymmärtänyt ja kukaties eivät asiantuntijatkaan, koska eivät asiaan puuttuneet.

Tuomittavaa näyttää olevan, että 28% suorastaan hyväksyi sen, että voitiin vaatia Suomeen tulevien maahanmuuttajien määrää vähennettävän.  Kysymyksessä on toki jokaisen suvereenin valtion suvereeni oikeus ja ainakin minut yllätti täysin asian hyväksyjien vähäinen määrä. ehkäpä se olisi vaatinut selitystä?

Vastaajista 20% hyväksyi ajatuksen, että voitiin arvostella muden kuin oman uskonnon määräyksiä tai tapoja. Mitä tämä voisi tarkoittaa käytännön tasolla, jää epäselväksi. Hyväksyykö valtaosa suomalaisista tosiaan kaikkien maiden kaikki tavat? Mitenkähän tämän tason suvaitsevaisuutta voitaisiin rankata kansainvälisesti?

Jopa 17% piti hyväksyttävänä perustella (!) suomalaisen yhteiskunnan ongelmia liian suurella ulkomaalaistaustaisten osuudella ja 16% salli vaadittavan, ettei turvapaikanhakijoita otettaisi Euroopan ulkopuolelta. 12% piti oikeana haluta etnisesti mahdollisimman (!) yhtenäistä Suomea.

Huomatkaa, etteivät vastaajat itse vaatineet mitään, vaan ainoastaan sallivat tällaisia asioita vaadittavan tai jotakin perustetta käytettävän. Tämä käsitys ainakin syntyy hesarin artikkelin perusteella. Eiköhän tämä todista lähinnä normaaliin järjenkäyttöön ja demokraattiseen politiikkaan kohdistuvalta vihamielisyydeltä. En voi kieltää sitä, että asia herättää minussa huolestumista ja kuulisin mielelläni asiasta enemmänkin.

Toisin kuin edelliset, viisi viimeistä kohtaa liittyivät sitten ilmeiseen syrjinnän pitämiseen hyväksyttävänä, jota voidaan perustellusti nimittää rasismiksi. Poikkeus on se kohta, jossa kysyttiin, oliko oikein perustella suomalaisen yhteiskunnan ongelmia suomalaisten geeniperimällä.

 Se olikin ainoa kohta, jossa geeniperimä mainittiin ja prosenttiluku oli 4. Sangen alhainen luku taitaa heijastella postmoderneja käsityksiä, joilla oli edeltäjänsä jo sodanjälkeisten vuosikymenien sosiologiassa.

Voidaan todeta, että noita muutamia selvästi syrjinnän hyväksymistä osoittavia kohtia kannattivat vain hyvin harvat vastaajat: 1% hyväksyi ihmisen nimitttelyn tämän ihonvärin perusteella, 3% piti oikeana valikoida asiakkaita ihonvärin perusteella, 5% hyväksyi ihmisten palkkaamisen ihonvärin perusteella ja 9% sen. että pyritään sellaisen lääkärin hoitoon, jonka nimi ei kuulostanut ulkomaalaiselta…

Kovin vaatimattomaksi siis jäi suomalaisten rasistisuus, mikäli sitä todella kuviteltiin näillä kysymyksillä mitattavan.

Mutta koko tämä kyhäys herättää kyllä suuremman ja periaatteellisesti tärkeämmän kysymyksen kuin se ”rasismin” etsiminen ja perussuomalaisten ”paljastaminen”, joka on ollut tarkoituksena.

Toisen käytetyn asiantuntijan mukaan gallupin tulos oli ”kylmäävä”, mitä se nyt sitten tarkoittaakin. Sille asialle (joka jollakin selittämättömällä tavalla ilmeni tuossa tutkimuksessa) pitää näet olla nollatoleranssi…

Tuosta nollatoleranssista olen ennenkin kirjoittanut ja koko käsitteen käyttäminen ainakin niin epämääräisissä yhteyksissä kuin ”rasismi” on suurella todennäköisyydellä typeryyden merkki ( ks. Vihavainen: Haun nollatoleranssi tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Parhaimmillaankin se voi olla vain demagogiaa.

Hälyttävänä joka tapauksessa pidän sitä, että tämänkin artikkelin perusteella arvioiden hesarin mukaan politiikassa siis on joitakin asioita, joiden haluaminen on kiellettyä. Sellaisia ovat sen vaatiminen (tai vaatimuksen hyvksyminen), etteivät ulkomaalaiset rasittaisi Suomen julkista taloutta, sen vaatiminen, että tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien määrää vähennetään tai että maahanmuuttajien määrää yleensä vähennetään. Ilmeisesti ei myöskään ole sallittua toivoa, että Suomi pysyisi etnisesti mahdollisimman(!) yhtenäisenä.

Tällaisten normien hyväksyminen ja peräti nollatoleranssi tietyille poliittisille pyrkimyksille on/olisi erittäin merkittävä rajoitus vapaalle poliittiselle järjestelmällemme ja ainoa vaihtoehtohan sitten on, ettei maahanmuuttoa säädellä koskaan eikä mitenkään ja että tällaisen politiikan seurauksia kieltäydytään ajattelemasta.

Olisi rehellistä esittää maahanmuuttoon liittyvät tavoitteet ja sitä koskevat asenteet selkeän numeerisesti, jotta tiedettäisiin, mistä on kysymys. Esimerkiksi näin: miten monta prosenttia maamme väestöstä mielestänne tulisi/saisi olla lähtöisin Afrikasta/Aasiasta/Euroopasta/Amerikasta? Olisiko mielestänne toivottavaa esittää sille rajoituksia silloin kun prosenttiosuus ylittää 10/20/30/40/50/ei koskaan?

Millä perusteella ajattelette näin? Onko syynä nationalismi/kolonialismi/imperialismi/ennakkoluuloisuus/persuisuus/rasismi/ihmisviha/natsismi/ pyrkimys välttää muissa maissa syntyneitä ongelmia/ kyky rationaaliseen ajatteluun/jokin muu? Ettekö häpeä?

Onnittelut taas hesarille.

23 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus tälle ajalle ymmärrykseen!

    VastaaPoista
  2. "Vääränlaiset halut ja toiveet nyt vain ovat rasismia"

    Niinhän ne nykyisessä Suomessa ovat - ainakin vihervasemmiston ja erkkomedian mukaan ovat. Eivät persut ymmärtäneet mihin ryhtyivät, kun median, erityisesti Hesarin, haastoivat. Median muisti on norsun ja kosto hirmuinen, se kun aina saa viimeisen sanan.

    VastaaPoista
  3. Siltähän tämä näyttää, että hesarit ja muut tiedostavat piirit ovat nostaneet itsensä kaiken yläpuolelle omassa pyhässä vihassaan! Näiden kellokkaiden viha kohdistuu Suomea ja kaikkea suomalaisuutta kohtaan, jopa niin, että ne on hävitettävä kansainvaelluksilla, koska aseilla se ei ole onnistunut! Alas on hesari vajonnut, täydellisen alas!

    VastaaPoista
  4. "Rasismi" on maaginen taikasana, reagenssi, triggeri, tabukäsite -- keskiaikaisen käsiterealismin jälkijättöinen stiiknafuula, jolla oman aikamme inkvisitio metsästää niitä, jotka uhkaavat pyhyyden tunnusmerkit itselleen omineen maallisen inkvisition -- valtapolitiikan, valtamedian -- omaksumia "totuuksia".

    Tuollaisten käsitteiden määrittely-yritykset ovat jo lähtökohtaisesti toivottomia -- jotta jonkin käsitteen täsmentävä määritteleminen toisilla käsitteillä voisi tuoda edes jotain lisä-arvoa, käsitteet täytyisi viitata johonkin "ihmisestä riipopumattomaan" todellisuuteen. sen sijaan, jos liikutaan sellaisessa käsitetodellisuudessa, joka laidasta laitaan on olemassa vain ihmisten omien korvien välissä, kaikki määrittelyt vain levittävät ennestäänkin epäselvää tulkintahaitaria.

    Aikamme käsiterealismia siis -- päättely-yrityksiä epäselvistä tabusanoista toellisuuteen päin.

    Jos kysymys olisi yrityksestä mitata maagisen tabukäsitteen merkitysten venymistä, silloin kyselytutkimukset olisivat paikallaan. Mutta nythän kyseessä on de facto vahvistuksen etsiminen lähtökohtaisesti valituille, toki julkilausumattomille ennakko-odotuksille.

    Johdattelun yksipuolisuus tavallaan tulee karikatyyrin omaisesti ilmi siinä, ettei missään ole varattu mahdollisuutta sille, että "rasismi" voisi olla jossakin suhteessa tiedollisesti oikeassa ja siten toimia oikeutuksena "rasistisille" arvoille ja asenteille.

    Muotoilen tämän esimerkiksi näin: rasisti on vaistomaisesti oikeassa siinä, ettei siitä, että kaikilla on "ihmisarvo", mitenkään seuraa se, että kaikki "kulttuurit" sopeutuisivat keskenään. Päinvastoin -- toisilleen yhteismitattomat, liian erilaiset tai kehityksessään liian eritasoiset kulttuurit voivat vain repiä toistensa kognitiiviset ominaisuudet riekaleiksi.

    Ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen olento, joka olemassaolon taistelussa on selviytynyt vain yhteisöinä, ei toisiaan nokkivina kanoina. On olemassa yhteisvoimia, yhteisöominaisuuksia ja yhteisöilmiöitä, jotka eivät ole palautettavissa yksilöiden ominaisuuksiin ja pyrkimyksiin.

    Maaginen tabu- ja taikasana "rasismi" pitäisi siirtää sosiologian kategoriaan -- ja yksilöiden päässä vellovat sekavat, lähinnä keskiaikaista skolastista käsiterealismia muistuttavat, koskaan täsmentymättömät mielenviriämät pitäisi jättää ihan omaan arvoonsa.

    Rajat kiinni. Yhteiskuntien sisäisestä kulttuurisesta ja sosiaalisesta eheydestä on pidettävä huolta. Kaikki ihmisyys on pohjimmiltaan nimenomaan kulttuurista ihmisyyttä, ja sen varjelemiseksi yhteisöjen pitäisi tehdä kaikki mahdollinen.

    Kuinka harhassa he ovatkaan, nämä nykyajan inkvisiittorit, jotka kaikesta saatavilla olevasta ihmistiedosta huolimatta eyes wide shut manipuloivat niin oman ajattelunsa kuin sen laajentamisen koskemaan yhteiskunnassa sallittua ajattelua -- ja yhdenmukaisuuden paineen alla ja keskinäisen ryhmävahvistautumisen syleilyssä saattavat vielä kokea olevansa "oikealla asialla".

    VastaaPoista
  5. Missä on todellinen rasismi?

    Venäläinen ideologi Pavel Pestelin oli laatinut Dekabristien poliittisen ohjelman nimeltään ”Russkaja Pravda” (Venäläinen laki) vuonna 1824. Ohjelman kansallisuuskysymystä käsittelevässä osiossa ydinkohtana on: “все различные оттенки в одну общюю массу слить” (kaikki erilaiset ominaisuudet yhtenäiseksi massaksi sulauttaa). [Pestel’ P.I. Russkaia Pravda. Nakaz Vremennomu Verhovnomu Pravleniju (Venäläinen laki. Evästys Väliaikaiselle Korkeimmalle Hallinnolle). Knigoizdatel’stvo “ORION”, St. Petersburg, 1906, ss. 55-56.]

    Mainittu ydinkohta on merkitykseltään samanlainen kuin Kommunistisen puolueen manifestin strateginen päämäärä: ”kansojen kansallisuuserojen häviämisen jouduttaminen”. Kuten tunnettua, Kommunistisen puolueen manifesti oli julkaistu vuonna 1848 ja se oli Karl Marxin luoma yhteistyössä venäläisten aristokraattien kanssa.

    Friedrich Engels oli puolestaan luonut konseption ”vastavallankumouksellisista kansoista” (The Russian Menace to Europe by Karl Marx and Friedrich Engels. A Collections of articles, Speeches, Letters and News Dispatches. Selected end Edited by Paul W. Blackstock and Bert F. Hoselitz. The Free Press, Glencoe, Illinois, 1952, ss. 58-61.)

    Bolshevikkien kielenkäyttöön kuului myös käsite “sosiaalisesti vaaralliset kansat”. (Gildi L.A. Sud’ba sotsial’no opasnogo naroda: zasekretshennyi genotsid finnov v Rossii. 1930-2002.) [”Sosiaalisesti vaarallisen” kansan kohtalo: suomalaisten salainen kansanmurha Venäjällä. S-Peterburg, Dean, 2003.]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On: Missä on todellinen rasismi?

      Pitää olla: Mistä Hesariin tuli todellinen rasismi?

      Poista
  6. Annetaan nyt ainakin koemielessä periksi sille, että Suomi on erittäin rasistinen maa.

    Miksi tänne sitten otetaan EU:n ulkopuolelta porukkaa kärsimään suomalaisesta rasismista? Onhan se täysin julmaa ja raakaa tänne tulevien ihmisten kidutusta. Täytyyhän maailmalla olla paljon parempia maita, joihin EU:n ulkopuolelta tulevien kannattaa pyrkiä eikä lainkaan tänne raakalaismaiseen Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorrosta huolimatta ovat maailman onnellisimmat maahanmuuttajat. Tutkittu asia.

      Poista
    2. Jos sinä halajat tienata paljon kopekoita, niin sinun pitää muuttaa Venäjälle.

      Poista
  7. Jahas. Taas tätä kiihotusta kansanryhmää vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymin pitää yksilöidä paremmin havaintonsa. Mitä kansanryhmää vastaan ilmenee kiihotusta ja millä tavalla?

      Poista
    2. hehe, hyvä läppä:)

      Poista
  8. Pitää taas kerran ihmetellä, miksi juuri Suomessa aihealueet "rasismi" ja 'maahanmuutto" sumentavat toimittajien ja tutkijoiden järjen. Onko kyseessä se suomalainen, usein toistuva piirre viedä asiat äärimmäisyyksiin? Arktinen hysteria?

    VastaaPoista
  9. Shakespearen sanoin: it's madness but there's method in it.

    VastaaPoista
  10. "Arkipäivän demagogiaa"

    Tämän päivän YLE-läppä kertoi, että ns. "päträ tänkänte ok päträ tenkänte" ovat vittumaisillaan. Mutta sillehän ei voi mitään. Semmostakin sattuu. Saatanan perkele. Tyyst ty vittu hela vekkan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko lääkitysksesi varmasti kohdallaan? Entä joko milentilatutkimuksen tulokset ovat tulleet?

      Poista
  11. Kyllähän tämä on jo noloa. Hesari sentään yrittää selvittää rasismiin liittyviä tendenssejä. Mutta persuillehan ei mikään riitä.

    VastaaPoista
  12. Tämä jeesustelun määrä pistää vituttamaan pikkuhiljaa. Täyttä moraalista poseerausta epärehellisiltä mulkeroilta. Sanotaan puolelle miljoonalle äänestäjälle ettei kannata toiste vaivautua. Pitää olla jo kusta pääkopassa jos ei ymmärrä miten tässä vielä tulee käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo minua pitkällä välillä huolestettuttaakin, ei viides- tai neljäsosaa kansasta voi pysyvästi nöyryyttää, se voi johtaa ns tekojen dialogiin.

      Poista
    2. Valitettavasti. Saksan ja Ranskan tie ei ole seurattava esimerkki.

      Poista
  13. Suomalaisten kyselytutkimusten helmasynti on perinteellisesti ollut epäselvien ja määrittelemättömien käsitteiden käyttö. Niinpä vastaaja joutuu arvaamaan, mitä kysymyksellä oikeastaan tarkoitetaan ja vastausten tulkitsija puolestaan tulkitsee vastauksia omien mielihalujensa ja asenteidensa mukaisesti. Kun kyselyt tehdään haastattelemalla, haastattelijan asenne tuo oman lisänsä tulosten vinouttamiseen ohjaamalla vastauksia.

    Tälle rasismipöyristelylle on ominaista uskonnollinen paatos, eikä se ole suinkaan mikään sattuma. Siinä missä taistolaisaikoina kumarrettiin Moskovaan päin ja mätkittiin neuvostovastaisuudella, Moskovan korvaajaksi on tullut Mekka ja neuvostovastaisuuden on korvannut rasismi. Yhtä epämääräisiä ja kaiken kattavia käsitteitä molemmat. Rähmällään olon perinne kukoistaa lakeijamentaliteetti yltyy. Lakeijamentaliteetti tarkoittaa käytännössä sitä, että rajojen ulkopuolelta etsitään sellainen taho, jota kumarretaan ja jonka edessä nöyristellään ja jonka nimissä kotimaassa harjoitetaan totalitääristä komentelua ja vainoamista.

    Täytyy vain ihmetellä, mikä on saanut Hesarin vajoamaan moiseen alennustilaan. Onko se sisäänpäin lämpiävän pienen toimittajaporukan katkeruus siitä, että heidän leipäpuunsa on kuihtumassa heidän typeryytensä takia vai onko kyse peräti jostakin ulkoapäin rahoitetusta tilaustyöstä.

    VastaaPoista
  14. HS:n ja erinäisten hutkijoiden kannattaisi tehdä tuommoinen kysely missä tahansa ei-valkoisenemmistöisessä maassa. Voisi olla tulokset sellaiset, että toimittelijat järkyttyisivät hengiltä. Esimerkiksi thaimaalaiset ja burmalaiset inhoavat toisiaan. Em. seikan olen kuullut heiltä itseltään. Afrikassa eri heimojen keskinäinen inho on megaluokkaa verrattuna mihinkään suomalaiseen vastaavaan. Jne. Kansallismasokismi on 100 % valkoisten yhteiskuntien sairaus.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.