sunnuntai 13. elokuuta 2023

Multa sunt scripta, errata nonnulli

 

Multa tuli

 

Kuten lukija heti huomasi, otsikko on latinaa ja tarkoittaa, toin paljon (monia). Vanha viisaus toki kehottaa, että pitäisi välttää pelkkää kvantiteettia ja sen sijaan yrittää vain tuoda/luoda jotakin suurta: multum, non multa.

Mutta minkäs teet, tilasto joka tapauksessa osoittaa, että olen kirjoittanut vuodesta 2011 lähtien blogistaniin 2500 päivitystä, joista valtaosa on pituudeltaan yli kaksi sivua, yleensä noin kaksi ja puoli.

Toki lyhempiäkin on, mutta varmana voi pitää, että normaaleja A4 liuskoja tuosta kertyy yli 5000, mikä on paljon, multa ja etenkin paljon multa.

 Aika huimalta tuntuu, että koko tuo tekstimassa on tosiaan myös sanan varsinaisessa merkityksessä julkaistu ja koko maailma käytettävissä. Se, että sitä silmäilee paljon pienempi osa ihmiskuntaa, on taas toinen juttu.

Joku Jack London toki kirjoitti ja oikeasti painatutti jo paljon ennen tietokoneen ja netin keksimistä enemmänkin ja häntä lukivat ja lukevat miljoonat, mutta kyseessä oli harvinainen poikkeusyksilö. Nyt suurten tekstimäärien julkaiseminen onnistuu keneltä tahansa. Ihmiset tietenkin voivat niitä lukea tai olla lukematta, mutta samahan koskee myös painettuja kirjoja, joiden lukijamäärät voivat jäädä hyvinkin pieniksi, vaikka niiden merkitys saattaa olla suuri tai sitten ei.

Joka tapauksessa netissä julkaisemisen helppous tietenkin alentaa kynnystä tekstin laatuun nähden. Kun kirjoittaa kirjan, saa syynätä samaa tekstiä monet kerrat, netissä voi kaiken tämän unohtaa ja painaa vain nappia.

Niinpä tekstejä tulee niin paljon, ettei enää kehtaa edes ajatella koko massan printtaamista, ehkäpä se säilyy pilvissä yhtä hyvin tai paremmin. Ainakin ns. tutkivat journalistit varmaan pystyvät jäljittämään sitä aikojen taa ja myös skannaamaan sieltä pahoja sanoja. Ajatuksistahan he eivät enää olekaan kiinnostuneita.

Eipä tässä auta muu kuin todeta, siellä se on. Scripta manent.

13 kommenttia:

  1. Timolle suuri Kiitos! Luen blogisi ilolla.

    VastaaPoista
  2. Ja suuret kiitokset siitä.

    VastaaPoista
  3. Eipä joukossa ole montaa turhaa sanaa.

    VastaaPoista
  4. Järjen valoa nykyiseen pimeyteen, kiitoksia. Kiitos myös hyvästä kalakeittoreseptistä.

    VastaaPoista
  5. "Ihmiset tietenkin voivat niitä lukea tai olla lukematta"

    Puhumattakaan ajattelusta.

    Itse olen kyllä ollut kiitollinen, että tällaisia, usein valtavirrasta poikkeavia ajattelun siemeniä on ollut saatavilla.

    VastaaPoista
  6. Luovuudella on myös kääntöpuolensa -- se ei ole mikään kehitetty kyky, vaan persoonallisuuden ja aivojen rakenteellinen ominaisuus, joka ei ole vain taivaan lahja, vaan myös äärimmäinen taakka ja kirous. Wittgenstein puhui siitä tunteesta, jolloin oivallusten laannuttua mieleen laskeutuu edes hetken ajaksi rauha ja lepo. Rauhaksi hän sitä nimitti: "Friede in den Gedanken."

    On suuria oivalluksia ja pienempiä. Itselleni näin vielä myöhäisellä iällä merkitsi valtavaa oivallusta se, että ymmärsin, missä järjestyksessä ihmistieteiden oikea syntyjärjestys on eurooppalaisella uudella ajalla tapahtunut. jatkuvasti vahvistunut individualismi oli saanut minut ajattelemaan, että kehitys olisi kulkenut valtio-opista sosiologian kautta yksilöpsykologiaan -- mutta niin ei oikeasti ole voinut tapahtua, vaan sosiologia autonomisena tiedonalana saattaa syntyä vasta syvyyspsykologian pohjalle. Ihmisen psyyken syvimmät kerrokset ovat olemukseltaan, laadultaan, kollektiivisia, ja vasta kun yksilön on mahdollista ymmärtää psyyken syvimpiä kerroksia, voi sosiologinen ymmärrys syntyä.

    Kirjoittelemiseen kuuluu siiten se hyvinkin turhauttava puoli, että mitä syvällisempiä ja älykkäämpiä tekstejä synnytät, sitä enemmän ne herättävät torjuntaa ja tarpeita mitätöidä. Jos oman kulttuurimme suurimpia nerontöitä lähemmin tarkastellaan, jokaisen "uuden paradigman" esille saaminen on ollut vaikeaa. Vastustajina ovat nimenomaan kaikkein oppineimmat, asemastaan ja arvovallastaan eniten kiinni pitävät ihmiset -- on jopa kehittynyt käytössä vakiintuneita älyllisten väistöliikkeiden mekanismeja, joilla ei oikeastaan muuta tarkoitusta ole kuin palvella olemassa olevaa pönäkkää tiedollista valta-auktoriteettia -- tekisi mieli sanoa: valta-automotorista totaliteettia, sillä totalitarismistahan siinä de facto on kysymys.

    Esimerkiksi tällaisilla palstoilla keskustelut usein päätyväy ja päättyvät siihen, että lkiistanalaisia epäselviä käsitteitä -- kuten nyt "rasismi" -- aletaan määritellä toisilla käsitteillä. Ymmärrys mielen toimintoja kohtaan puuttuu kokonaan -- epäselvät tabukäsitteet eivät selvemmiksi jos niitä määritellään muilla jo käytössä olevilla mutta ei-niin-tabunomaisilla käsitteillä. Alkuperäinen tabu ja todistelutarve vain siirtyy laajemman käsitekytkennän alueelle.

    Toinen yhtä harhainen ja käytännössä vielä älyllisesti petollisempi tapa on jättää tabu käsittelemättä ja korvata ajatteluun syntynyt valkea aukko sementoimalle sen ylle yliyleistävällä yleiskäsitteelä muodostettu silta. Siis sellainen yleiskäsitteiden ylikäyttö, jollaisen pohjalle on rakennettu sekin ihmiskuva, jota "Ihmisoikeuksien Yleismaailmallisella Julistuksella" suojellaan. Kukaan ei puhu "ihmisoikeuksista" siltä kantilta että millaisia ovat ne "ihmisvelvollisuudet" jotka edes teoriassa mahdollistaisivat ideaalisten oikeuksien toteen panemisen.

    Hirvittävästi ihan perustavanlaatuisia ajtteluvirheitä on yhteiskunnallinen keskustelumme -- ja myös poliittinen puhe -- täynnä. Yksi yhä edelleen elävä täydellinen harhakäsitys on usko niin sanottuun "pahuuden porttiteoriaan" jota nyt "rasismi"-keskustelun yhteydessä on taas nostettu esille. Sen teorian tukena on pelkkiä pinnallisia väärinkäsityksiä, joista varmaan sitten akateeminen väki kuitenkin tulee kynsin hampain pitämään loppuun asti kiinni.

    VastaaPoista
  7. Järjen ääni, valoa yössä. Kiitokset siitä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos vaan hyvistä teksteistä. Ehkä tuosta määrästä voisi kustannustoimittaja valikoida jonkun tiettyjen aihepiirien alle kerätyn kirjoituskokoelman?

    VastaaPoista
  9. Yleiset ja parhaat kiitokset kiitoksista!

    VastaaPoista
  10. Kun ahkeruus viisaus yhtyvät se on hyödyksi ja iloksi kaikille.

    VastaaPoista
  11. Kun osaa molemmat lajit samanaikaisesti, ajattelun ja kirjoittamisen, lukija nauttii.

    VastaaPoista
  12. Kiitoksia viisaista sanoista.

    VastaaPoista
  13. Kiitos erinomaisista teksteistä!

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.