tiistai 5. joulukuuta 2023

Kääntyväkö takit?

 


Tuuli kääntyy

 

Suomalainen media, jonka itsekylläisyys on jo kauan ollut verrattavissa muinoisen Neuvostoliiton vastaavaan, on parin vuoden ajan ilahduttanut yleisöään jokapäiväisillä uutisilla siitä, miten Venäjän romahdus vääjäämättä lähenee.

Neuvostoliittolaiseen tapaan asioista ei ole tyydytty vain kertomaan uutisia ja ennusteita, niitä on samalla aina kommentoitu, vieläpä sangen moralistisin äänenpainoin.

Iltapäivälehtien osalta on tuskin ollut päivää, ettei Putinin kuva olisi koristanut niiden kansia. Tämän terminaalivaiheessa olevaa tautia sairastavan ihmispedon on kerrottu olevan hyvin lähellä loppuaan, mikä on yhä uudelleen ilahduttanut kunniallisia ihmisiä. Ajan mittaan tämäkin teema on tullut yhä epäkiinnostavammaksi.

Koska Venäjän mahdollisuudet pärjätä sodassa nykyaikaisia Naton ihmeaseita vastaan ovat tiedetysti olleet asiantuntijoiden mukaan olemattomat, on pohdittu jo myös sitä, mitä venäläisille pitäisi tehdä sodan jälkeen. Aksiomaattisena on pidetty sitä, ettei Venäjälle saa antaa yhtään sen havittelemia alueita, koska tämä merkitsisi rikoksen palkitsemista ja olisi loputtomien valloitusten alku.

Venäjän hajottaminen osiinsa on monen mielestä ollut välttämätöntä. Samalla voitaisiin myös korjata vanhoja epäoikeudenmukaisuuksia, alkaen Itä-Preussin valloittamisesta ja päätyen ties mihin. Oikeamielisten vaatimuksilla ei ole mitään rajaa eivätkä sellaisiksi ainakaan muodostu Venäjän ja venäläisten intressit, jotka eivät ole eivätkä voikaan olla niin sanotusti legitiimejä.

On lähdetty siitä, että Venäjä, joka on itse lähtenyt kansainvälisten sääntöjen rikkomisen tielle, on myös itse tuominnut itsensä paariaksi kansojen joukossa ja sen niin sanottu ymmärtäminen olisi pelkkää rikoksen suosimista, joka myös on rangaistava teko, kuten Suomenkin laista tiedämme.

Valtio-opin historiasta tunnemme klassisen kiistakysymyksen: merkitseekö voima myös oikeutta? Jos jollakin voimakkaalla valtiolla on suuren kansansa takia suuria intressejä, eikö se ole myös oikeutettu niitä valvomaan tarvittaessa voimallakin?

Idealistisen näkökannan mukaan voima ei merkitse oikeutta, Might is not Right, mutta päinvastoin asiat saattavat hyvinkin mennä: Right is Might. Tämä toimii silloin, kun kansainvälisellä yhteisöllä on kylliksi voimaa panna ruotuun kaikki sääntöjen rikkojat ja oikeuksien loukkaajat. Ja lännen ihmeaseita ja talousmahtia vastaanhan ei Venäjällä vielä äsken näyttänyt olevan paljon sanomista.

Eilinen Iltalehti sitten hätkähdytti otsikoimalla: Vain näin Putinin voitto voidaan estää. Ajatus Putinin voiton mahdollisuudesta, mitä se sitten tarkoittaisikaan, on epäilemättä maamme mediassa jotkin uutta. Lisää löylyä heitti samassa lehdessä uutispäällikkö Solmu Salminen, joka arvioi, että Suomessa on pakko alkaa kääntää katsetta sellaiseen tulevaisuuteen, jossa Venäjä on saanut Ukrainasta jonkinlaisen voiton.

Kansainvälisellä areenalla journalismi on tietenkin ollut monipuolisempaa kuin omassa kansallisessa kuplassamme. Washington Post-lehdessä arvioi Mihail Zygar pari päivää sitten (Opinion | In Russia, the shift in public opinion is unmistakable - The Washington Post ), että vastoin aiempia odotuksia Venäjällä menee nyt itse asiassa hyvin.

Pakotteet eivät toimi, eikä talous suinkaan ole romahduksen partaalla. Sitä paitsi kansa on yhä selvemmin alkanut tukea Putinia, aina niitä oligarkkeja myöten, jotka aluksi ilmoittivat olevansa sotaa vastaan. Länsi taas on rangaissut yhtä lailla kaikkia venäläisiä heidän kannastaan huolimatta.

Zygar, joka kuuluu ns. asioista hyvin perillä oleviin tahoihin, ei kätke sitä, että länsivaltojen saarto on kyllä aiheuttanut Venäjälle myös todellisia ongelmia, jotka osittain jatkuvat yhä. Kuitenkin hän näkee, että tuuli on nyt kääntynyt Putinin eduksi ja samaahan todistavat myös mielipidetutkimukset.

Naiivin moralistinen kaiken venäläisen boikotointi ja ”värisokea” venäläisyyden rankaiseminen, on ollut aivottoman EU:n tuottamaa zombiepolitiikkaa, jonka vahingollisuutta itse länsimaille on vaikea edes arvioida.

On outoa, että se on saanut aivan varauksettoman kannatuksen juuri Suomen tapaisessa maassa, mutta asiaa kannattanee yrittää ymmärtää mediakritiikin kautta. Edes sodan aikana Suomen media ei ollut yhtä yksipuolinen kuin nykyään. Miten tämä on ollut mahdollista, kannattaa sangen vakavasti kysyä.

Putinin hallinnon ja sen liehittelijöiden esittämä ja ylläpitämä skenaario erikoisoperaatiosta on yhtä tragikoominen kuin talvisodan oikeuttamista varten luotu skenaario Suomen demokraattisesta tasavallasta. Sellainenhan toimi vastoin tarkoitustaan. Samaan sarjaan kuuluivat erään nimikuulun dosentin esittämät kutsut Kiovassa pian pidettävään voitonparaatiin. Ne eivät kauan jaksaneet edes naurattaa ihmisiä.

Mutta todellisuus ei rajoitu vain jommankumman osapuolen esittämään toiveajatteluun. Se on harmaampi ja orientoituminen tulevaisuudessa meitä odottaviin mahdollisuuksiin edellyttäisi nyt tuota kuuluisaa tosiasioiden tunnustamista.

Emme me mitään saavuta sillä, että yritämme olla paavillisempia kuin paavi itse. Venäjän ja Ukrainan sotaan on voitu Venäjän ja Suomen suhteiden totaalisella katkaisulla vaikuttaa yhtä vähän kuin maapallon lämpenemistä voidaan estää lakkaamalla hakkaamasta Suomen metsiä.

Tulee olemaan kiinnostavaa seurata, millaiseen rauhaan Venäjän ja Ukrainan välillä päädytään. Reaalipoliittinen linja, joka on edellyttänyt myös venäläiset näkökulman jonkinlaista huomioimista rauhan mahdollistamiseksi, on aina saanut vastaansa äärimmäisen tiukan non possumus-asenteen, jonka esittäjillä epärealistinen käsitys reaalimaailman voimasuhteista yhdistyy moraaliseen maksimalismiin.

Se on huono yhdistelmä. Paras maailma olisi varmaankin kyllä sellainen, jossa oikeudella aina olisi myös eniten voimaa takanaan. Ukrainan tapauksessakin näin on näyttänyt vielä olevan.

On kuitenkin huolehdittava myös siitä mahdollisuudesta, että moraalinen oikeassa oleminen punnitaan maailman päätöksentekijöiden pöydissä kevyemmäksi joihinkin muihin asioihin verrattuna.

Saattaa olla, että sellainen tilanne on nyt kovaa vauhtia lähestymässä. Vaikka sitä olisi mahdotonta ainakaan koko sydämestään kannattaa, se saattaa pakottaa hyväksymään itsensä.

Myös Venäjä herää vielä jonakin päivänä isänmaallisesta houreunestaan ja pyrkii taas avaamaan yhteyksiä länteen. Siihen on meillä Suomessa oltava myös valmiudet ja toivottavaa on, ettei presidenttinämme silloin ole mikään moralistisia latteuksia toisteleva tomppeli, vaan ennen muuta oman kansakunnan etuja valvova valtiomies.

 

 

33 kommenttia:

  1. Realpolitik, sanoi Kissinger. Rähmällään, sanoivat Scholz, Macron, Orban, Geert Wilders & co.

    Miehekkäimmät tähän saakka ovat olleet britit, Puola, Baltia ja Suomikin.

    Kyllä kovin periaatteeton venäläisen voiman edessä saappaan alle alistumien Suomelle tässä rajamana melko surullinen asia on. Mutta kun tahdin määräävät nuo scholzit ja muut selkärangattomat, pahassa paikassa tässä nyt ollaan.

    VastaaPoista
  2. Ei aivottoman EU:n vaan aivottoman USA:n.

    VastaaPoista
  3. Ehkäpä moralismi voi johtaa jonkinlaiseen onneenkin elämässä, vaikka se ei edesauttaisikaan taloudellista etua. Lopulta voi olla parempi olo, kun ei ole rahoittanut kaupankäynnillä veristen diktaattorien sotia ja kansan alistamista saati juhlapuheissa ohittanut, vähätellyt tai jopa kiistänyt niitä. Siitäkin huolimatta, että tämä periaatteellisuus johtaisi siihen, että Tiktok-kapulan ja muun krääsän hankkimiseen joutuisi sen tähden pulittamaan muutaman euron enemmän. Toisaalta periaattellisuus voi lopulta johtaa omantunnon lisäksi taloudelliseen ja poliittiseen onneen, kun ei tule luoneeksi riippuvuussuhteita arvaamattomiin jätteihin.

    Toisaalta tämä moralismi täytyy sitten tehdä kunnolla. Periaatteiden täytyy koskea kaikkia osapuolia. Jos sanomme Putinin aloittaneen laittoman hyökkäyssodan, täytyy meidän myöntää, että näin tekivät myös Tony Blair ja George Bush, ja tuosta nimenomaisesta rikoksesta heidät tuomita yhtä lailla. Meidän täytyy avoimesti miettiä, miksi Jugoslaviaa pommitettiin sen tukahduttaesa julmasti kapinaa maakunnassaan, mutta Israel saa lahdata Gazassa siviilejä mielin määrin, koska se puolustaa alueitaan. Meidän on avoimesti myönnettävä tekojemme ja arvostelujemme motiivit.

    Kolmanneksi täytyy miettiä periaatteidemme lähtökohdat. Lähdemmekö eurooppalaisissa ihanteissa käsittääkseni viime vuosisatoina vallinneen periaatteen pohjalta siitä, että jokainen yksilö tuomitaan vain tekojensa, ei edustamansa ryhmän kautta. Tuomitsemmeko jokaisen venäläisen vauvasta vaariin ja koko venäläisen kulttuurin? Vai suhtaudutaanko heihin yksilöinä? On aika paljon eroa laihaläskissä pietarilaisessa koodarissa, joka kyllä vastustaa sotaa, mutta jolle kadulle lähteminen karskeja mellakkapoliiseja vastaan olisi itsemurha, kirovilaisessa babushkassa, joka on koko ikänsä katsonut valtion propagandaa televisiosta ja oppinut sieltä epäluulon länttä kohtaan ja että 90-luvun köyhyys ja sekasorto johtuivat niinikään tästä kirotusta lännestä, moskovalaisessa kotiäidissä, jonka rikas mies on tehnyt edullista bisnestä vallanpitäjien suosiossa ja joka nytkin välikäsien kautta saa kaikki haluamansa luksustuotteet eikä sota ole menoa hidastanut tai burjaatissa, joka on saanut kovan miehisen kasvatuksen, oppinut nuorena ampumaan ja tapellut lukuisia kertoja elämässään, mutta jolle kotiseudulla ei järkevää työtä löydy ja jolle sitten yht'äkkiä avautuu kirjaimellisesti tuhannen taalan mahdollisuus nousta taloudellisesti ja sosiaalisesti tekemällä työtä, johon hänellä on kaikki valmiudet.

    VastaaPoista
  4. En ole täysin vakuuttunut blogistin valtavirran vastaisesta näkemyksestä, vaikka sellaista on syytä tarjota, jos aihetta on. Pakottaa ainakin miettimään.

    Jos me, jotka olemme kuvitellulla Venäjän valtauslistalla mielestämme korkealla, emme pistä nyt hanttiin, niin koska sitten? Olisi aika vaikea paasata isoilla areenoilla, jos itse vähän vapaamatkustaisi. Pienellä maalla on joka tapauksessa aina vähemmän liikkumavaraa.

    En osaa sanoa, mikä pakotteiden ja venäläisten elämän hankaloittamisen todellinen vaikutus on, mutta uskon sen kuitenkin paljon nollaa suuremmaksi. Minusta Venäjä on hyvin ansainnut kaiken, mitä se nyt joutuu nielemään ja enemmänkin. Aika poikkeuksellisen avoimesti ihmiset netissä herkuttelevat sotilaiden kuolemilla, kunhan ne vain ovat venäläisiä. Ymmärrystä ei kerta kaikkiaan löydy.

    Mahtaako venäläinenkään propaganda kyetä sellaisiin ihmeisiin, että kaikki muut vain nyt sattuvat olemaan natseja, banderoita ja ihmissyöjiä.

    Sodat yleensä ratkaistaan divisioonilla, tuotantokyvyllä ja kotirintaman kestävyydellä. Näillä mitattuna Venäjä ei ole kovin vahvoilla, jos aikaa vielä kuluu. Mutta saattaa Ukrainallakin olla haasteita sotaa edelleen venyttää. Kovimman hinnan he joka tapauksessa maksavat.

    Moraaliset näkökannat ovat tietysti tyhjän arvoisia sitten, kun isot pojat asioista neuvottelevat, mutta vaikea heidän on sitä julkisesti sanoa. Eiköhän Suomeen sellainen presidentti saada, joka on Ruhtinaansa lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "sotilaiden kuolemalla herkuttelu" ja myös tykinammusten ostelu nimikkokirjoituksin kertoo kaiken näiden ihmisten moraalista ja sekopäisyydestä, jota on pyritty normalisoimaan. Vielä 20 vuotta sitten tälläisiä ihmisiä pidettiin kylähulluina. Nyt niitä pyrkii presidentiksi. Aikamme kuva.

      Poista
    2. "Kun se yksi hullu sieltä Suomenmaalta lähtee ja muiden pikkunilkit perästä..."

      Poista
  5. Rohkeasti kirjoitettu. Itse en julkisesti ole uskaltanut mainita Venäjän osittaista voittoa. Se kun on saavuttanut tavoitteensa, ja pitää niistä nyt kiinni. Korkeaa hintaa siitä maksavat kaikki, myös Venäjä. Voittajina Kiina, USA ja asetehtaat

    VastaaPoista
  6. Ei Venäjä, tai Putin mihinkään kaadu. Talous on sisämarkkinoiden takia yhtä itsellistä kuin USA:ssa. 140 miljoonaa kansalaista on voima, joka väärin toimiessaankin on oikeassa, näin on maailman sivu toimittu. Mitäpä siitä, vaikka kansalaiset eivät kannatakkaan sodan laajentamista koko läntistä maailmaa vastaan, silti se taitaa kuitenkin tapahtua? "Oikein tai väärin, minun maani"...

    Tavalliset kansalaiset meilläkin lukevat ajan tapahtumia kuin "Seitsämän päivää lehteä", eli kaikki muka tapahtuu hetkessä ja kiva rauha tulee yks-kaks jonakin päivänä, ihan pian, kuin kiva uutinen seiskassa! Se on täydellinen harha! Venäjä on ollut olemassa tuhannen kaksisataa vuotta, joten seiskalehtimäinen perspektiivi on syytä oitis unohtaa.

    Länsi on sössinyt asiansa velttoudella siinä mielessä, että Venäjä ei kunnioita velttoja. Joku Nato vaikuttaa enempi paperitiikeriltä, ja Brysselissä maat kinastelevat ja vääntävät sitä, montako tykin kranaattia pitäisi tehdä, vai pitäisikö tehdä ollenkaan edes itselle? Onhan tämä luokatonta! Kaikki EU:n mietinnöt ja päätökset tulevat välittömästi julkisuuteen ja Venäjä nauraa tälle saamattomuudelle. Valehtelisivat edes, että EU-maat antavat varastoistaan Ukrainalle kaksi miljoonaa tykin kranaattia kuukaudessa, mutta jaa, eihän EU olekaan sitten mikään "oodi ilolle"-paikka jos alamme valehtelemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen itsekin lännen (USA, EU) velttoutta. Venäjän talous lienee kooltaan samaa luokkaa kuin Italialla, jos sitäkään. Väestöä lännessä vajaa 1000 miljoonaa, Venäjällä 140. Velttous ei taida ihan riittää kuvaamaan sitä länsimaiden saamattomuutta jos Venäjä tämän sodan voittaa.

      Poista
    2. Palaan kauas historiaan, maailmansotaan. Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon, sen armeija menetti pian kolme miljoonaa sotilasta. Silti se joulu-tammikuussa löi saksalaiset Moskovan edustalla aiheuttaen heille 900 000 miehen tappiot. Stalingrad ja Kursk olivat valtavia miljoona armeijoiden yhteenottoja ja kuinkas kävi? Venäjää ei kannata aliarvioida koskaan.

      Poista
  7. Putinille ei ole muiden ihmisten hengellä mitään arvoa; ei edes ”meikäläisten”. Alamaisten valtava enemmistö kannattaa Putinia. Suomen seuraava presidentti joutuu ehkä tapaamaan diktaattorin.

    VastaaPoista
  8. Olen sanaton. Onko arvoisan professorin tili kaapattu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin sitä kaapata tarvitsee, tässä nyt vain iso laiva aloittaa hitaan käännöksensä, jotta olisi oikealla aikaa Venäjän kanssa taas rinta rinnan. Russki Mir!

      Poista
    2. Trollaamiseltahan tuo tosiaan vaikuttaa.

      Poista
    3. Vaikuttaa vahvasti siltä, että teidän NPC-zombimielenne taustalla on ZOG:in mielenhallinta.

      Poista
    4. > Onko arvoisan professorin tili kaapattu?

      Pidän sitä todennäköisenä. Kirjoitteluhan edustaa kylmäpäisen, analyyttisen professorismiehen pohdinnalta.

      Kiitos Vihavaiselle, ilman mitään kettuilua.

      Poista
  9. Inhorealistinen, mutta realistinen näkemys. Pidän Suomen perusvalintoja ts EU ja Nato -jäsenyyksiä perusteltuina, mutta vähemmälläkin uholla olisi selvitty. Kun ulkoministeri Valtonen kieltäytyi kättelemästä Lavrovia mietin, oliko tuo maan edun mukaista; toki luottamuksellisissa neuvotteluissa oli voinut jämäkästi todeta, että rajat aukeavat heti kun Venäjä palaa noudattamaan rajasopimusta.

    Suomen ei pitäisi ikinä unohtaa, että olemme pieni maa suuren naapurin kyljessä. Tavoitteena tulisi olla asialliset suhteet kuten Natomaa Norjalla ja Venäjällä.

    VastaaPoista
  10. Keijo Korhonen jakoi aikoinaan ulkopoliittisen asennoitumisen moralisoivaan "aatepolitiikkaan" ja toisaalta reaalipolitiikkaan. Hän itse oli absoluuttisesti reaalipolitiikan kannalla. Tämänkertainen blogiteksti ilahdutti suuresti reaalipoliittisella sisällöllään, vaikka en Vihavaisen historiannäkemyksiin Suomen historian osalta aina yhdykään. Saahan sitä "kansalainenkin" tutkimuskirjallisuuden pohjalta ottaa kantaa.

    Vihavainen on jo Ukrainan sodan alkuvaiheessa tuonut esiin samaa järkiperäistä asennoitumista toteamalla mm. aikakauslehdessä, että taipuminen jonkinlaisiin kompromisseihin aluekysymyksissä myös Ukrainan osalta on välttämättömyys, jos rauha ylipäänsä halutaan joskus saada aikaan.

    Toisaalla Suomessa: Lehdistö, eritoten HS ja Lännen Median toimitus päällikkönsä johdolla jatkavat ikuisen propagandamyllynsä pyörittämistä. Puhumattakaan muutamasta ex-ministeristä. Kuka vielä uskoo? Luulisi, että "kansaan uppoava" propagandakin jossain vaiheessa saavuttaisi saturaatiopisteensä.

    Tulkoon vielä sanotuksi sotaneuroosin (kuten I. Käihkökin jo sanoi) tai peräti "ryssänvihaisen" sotapsykoosin riivaamille: ei tässä ole millään muotoa kyse Venäjän aloittaman sodan kannattamisesta. Viime kädessä kyseessä on nykyisellään toivottomalta tuntuvan, maailmanrauhaa uhkaavan pattitilanteen laukaisemisesta, kuten harvat järkiperäisimmät puheenvuorot, Vihavaisen mukaan luettuina, ovat tuoneet julki.

    VastaaPoista
  11. Muuten olen sitä mieltä, että ei sillä ole oikeasataan mitään merkitystä, kääntyvätkö median takit johonkin uuteen suuntaan, jos näkemys median tehtävästä ei muutu ja vieläpä käytännössä eikä ainoastaan kirjoitelmissa ja mainospuheissa. Mediahan ei nykyisin kerro niinkään uutisia kuin toimittajien mielipiteitä ja erilaisia spekulaatioita. Mutta eihän lukija, ainakaan minä, kaipaa toimittajien mielipiteitä ja arvuutteluja vaan niitä tietoja, joiden pohjalta mielipiteet on muodostettu. Ja tietoja vieläpä niin poimittuna ja tarjoiltuna, että isot asiat saavat ison painoarvon, pienet pienemmän painoarvon ja tiedot valitaan mahdollisimman objektiivisesti niiden vaikutuksen ja merkitysten perusteella riippumatta siitä, mitä mieltä toimittaja niistä on, pitipä hän niistä tai ei, olipa hän puolesta vai vastaan. Mielipiteitä ja johtopäätöksiä minä osaan muodostaa aivan itse ja oman, kieltämättä subjektiivisen näkemykseni mukaan, paremmin ja johdonmukaisemmin kuin useimmat toimittajat.

    Tästä tuli mieleen, kuinka sellaiset heikot signaalit voivat joskus osua pelottavassa määrin oikeaan. Joskus, kauan sitten, kun tiedotusoppi oli yliopistoon hakeutuvien muotivalinta ja kovin useat ilmoittivat motiivikseen, että he haluavat vaikuttaa. Hengessäni puistelin päätäni ajatellessani, että vaikuttaminen on hyvän toimittajan ominaisuus vain, jos hän haluaa vaikuttaa tarjoamalla luotettavaa ja relevanttia informaatiota lukijan tai kuulijan ajattelun ja kannanmuodostuksen raaka-aineeksi. Jos hän haluaa vaikuttaa taritsemalla omia mielipiteitään, asenteitaan ja arvojaan, hän toimii rehellisemmin hakeutuessaan suoraan politiikkaan tai saarnahenkilöksi, mutta toimittajana hän vain syö työpaikkansa luotettavuutta. No, nyt meillä on toimitukset täynnä noita saarnaajia ja luottamus mediaan on romahtanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä varsinkin Suomessa on "vaikutettu"! Jos vaikka presidentin kausia ei oltaisi rajoitettu lailla, veikkaisinpa että Tarja Halonen olisi vieläkin Suomen tasavallan presidentti! Sitten muka ihmetellään, Putinin toistuvia "kausia"...ja samaan syssyyn venäläistä kansan luonnetta. On sitä kaikenlaista!

      Samanlainen ilmiö on vaikkapa Li Anderssonin valtavassa kannatuksessa. Ihminen toimi vuosikausia edellisen hallituksen opetusministerinä, ja opetusta todellakin rukattiin uuteen uskoon niin koulumaailmassa kuin yliopistoissa! Koulussa oppilaat istuvat seinättömissä ja luokattomissa tiloissa lattialla ja seurustelevat keskenään, tai jopa älylaitteiden välityksellä! Ennen vanhaan oppilaat istuivat luokassa omassa pulpetissa ja kuuntelivat mitä opettaja sanoo! Nyt sitten ollaan Hoo-moilasena ja vaaditaan lisää rahaa ja syytetään koronaa ja leikkauksia, kun PISA-tutkimus osoittaa skeidaa! Muuan korkea opetushallituksen virkamies ( nainen ), opasti syksyllä, että käpylehmien aikakauteen ei ole paluuta, kun oli puhetta kännykkäkiellosta tunneilla, että tähän tapaan meillä asioita hoidellaan!

      Yliopistoissa saa jopa opintopisteitä kun osallistuu mielenosoituksiin! Tämähän on kuin kulttuurivallankumouksen Kiinassa, mutta sama meno Suomessa jatkuu, eikä koira perään hauku, vaan vaaditaan lisää tätä samaa skeidaa!

      Milloin järki palaa Suomen maahan, mutta mikä on tämä kirous, jolla tämä maa on saatu näin mielipuoliseen tilaan? Kansaan on kai "vaikutettu" niin tehokkaasti, että vaihtoehtoja ei kertakaikkiaan ole, millekään asialle! Loppu tulee, ja parempi kauhea loppu, kuin loputon kauhu!

      Poista
    2. Erittäin hyvä analyysi. Olen täsmälleen samaa mieltä.

      Poista
    3. Iskit Strix asian ytimeen. Jos juurisyitä haetaan, niin yksi oli vasemmistolaisten Pertti Hemanuksen ja Kaarle Nordenstrengin johtama Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos, joka hylkäsi porvarillisena pidetyn objektiivisen tiedonvälityksen: tiedottamisella oli aina luokkaluonne ja tarkoitus. Nyt tuon puljun hedelmät ovat kypsyneet...

      Poista
    4. Ja tuon takia Hesari ei näe kuin jenkit ja britit?

      Poista
  12. Median romahtaminen nykyiselle tasolleen on Suomen ongelmallisin asia tätänykyä Olipa kyse mistä tahansa asiasta, joka edes sivuaa aatteellisuutta, poliittisuutta tai mitä vain yhteiskunnallisuutta.

    VastaaPoista
  13. Suhteita ei pidä "normalisoida" niin kauan kuin siellä opetetaan historiaa ja oppeja joiden mukaan suomi on osa neuvostoliittoa ja hyökkäsi venäjälle päämäränään valloittaa kokomaa moskovasta pekingiin jossa kommari on iloisin ja siellä on ihmisiä jotka siihen uskoo.

    VastaaPoista
  14. Kun lukee Vihavaisen reaalipoliittisia mietteitä, on kuin saisi virkistävän suihkun kaiken moraalisen kuonan jälkeen, mitä mediassa on. Pidän venäläistä suurvaltapolitiikkaa ja venäläisen kulttuurin saavutuksia eri asioina enkä sen vuoksi kieltäisi teatterista tai konserteista poliittisin perustein venäläistä ohjelmistoa, jos se muuten on kelvollista. En usko, että kannattaa asettaa suhteiden normalisoinnille ehdoksi oppikirjasisältöjen oikeellisuutta tai muutakaan vastaavaa. Loka Laitinen otsikoi kerran kolumninsa (Iltalehdessä ?) näin: Venäjällä asuu ihania ihmisiä, mutta ilkeä kansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harvemmin se venäjä politiikka yksittäisen petroskoilaisen itkumummon mukaan tekee eikä sieltä oleva se mukava vodkaa kittaava mieskään yksin tule rajan yli, totta helkkarissa suhteiden normalisoinnille pitää olla ehtona se, ettei siellä kasva uusi koko eurooppaa vihaava valheellista historiiaa tunnustava neukkusukupolvi, venäjälle pitäsi tehdä kuten saksalle ja niiden ylirodulle.

      Poista
  15. "Venäjällä asuu ihania ihmisiä, mutta ilkeä kansa."

    Hyvä kiteytys.

    Sodan kokenut ja mm. kenttäsairaaloissa nuorena hoitajana sodan nähnyt ja kokenut äitini tuntui ajattelevan samaan tapaan. Hänen näkemyksensä voisi kiteyttää niin, että venäläiset ihmiset, venäjän kieli, jota hän vanhoilla päivillään jopa opiskeli, ja venäläinen kulttuuri ovat hienoja asioita, mutta heti kun venäläiset orgnisoituvat millä tavalla tahansa, niistä tulee ryssä, josta mitään hyvää sanottavaa ei ole.

    Aivan noin hän ei sitä itse sanoittanut, mutta tuo oli se ajatus. Mitään ristiriitaa hän ei tuossa nähnyt. Noin se vain oli. Ja on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paasikivi sanoi päiväkirjoissaan: Russkii narod, plohoi narod

      Poista
  16. "On kuitenkin huolehdittava myös siitä mahdollisuudesta, että moraalinen oikeassa oleminen punnitaan maailman päätöksentekijöiden pöydissä kevyemmäksi joihinkin muihin asioihin verrattuna.

    Saattaa olla, että sellainen tilanne on nyt kovaa vauhtia lähestymässä. Vaikka sitä olisi mahdotonta ainakaan koko sydämestään kannattaa, se saattaa pakottaa hyväksymään itsensä."

    Venäjä ei tarvitse EUta joten on täysin mahdollista ettei tilanne palaudu entiseksi.

    kiinan kaasuputket on pikapuoliin valmiina, kiinan teollisuus kykenee tuottamaan kaiken mitä venäjä tarvitsee. EU on osoittautunut melko epäluotettavaksi kauppakumppaniksi ja maksukykykin hiipuu. Miksi tuhlata aikaa?

    VastaaPoista
  17. Koko maailmamme ja ihmiskunnan etu on hajonnut ja heikko Venäjä. Myöskin Suomen etu. Venäjä ei koskaan demokratisoidu. Tyrannit kaatuvat aina, ennemmin tahi myöhemmin. Myöskin putinistinen, rikollinen gangsterivalta Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, siis ainakin joku haaveilee ja ajattelee toiveenaan Venäjän heikkona ja hajonneena. Putin ei olekaan niin hullu kuin väitetään, kun hän esittää uskomuksenaan lännen halun hajottaa ja alistaa Venäjä yhdeksi vasallikseen. Onko tämä totta tai ei, jos olisin Venäjän johtaja ja ajattelisin Venäjän ja sen ihmisten menestystä, minun pitäisi ottaa huomioon, että jotkut voisivat haluta hallita hajottamalla Venäjän. Minun pitäisi toimia ennaltaehkäisevästi vielä, kun se on mahdollista. Näin tekisin. Terv. Markus

      Poista

Kirjoita nimellä.