perjantai 29. joulukuuta 2023

Reaalisosialismin saavutuksia

 

Uusi uljas lähiö

 

Mati Unt, Syystanssi. Suomentanut Eeva Lille. Jälkisanat Toivo Kuldsepp. Gummerus 1980, 190 s.

St. Louisin kaupungissa Missourissa räjäytettiin vuonna 1976 loputkin uudesta ja uljaasta Pruitt-Igoen kaupunginosasta, joka oli rakennettu vain kaksikymmentä vuotta aiemmin.

Alue oli huolellisesti suunniteltu modernistisen doktriinin mukaisesti ja tarkoitettu malliksi muillekin. Koko maailmahan uskoi tuohon aikaan laatikoihin, joiden piti muka olla asumiskoneita ja tarjota ihmisille ihanteellinen ympäristö.

Nikita Hruštšovin kaudella tämä arkkitehtuuri levisi myös Neuvostoliittoon ja koko maa täyttyi toinen toistaan valtavammista laatikoista, joista myös oltiin ylpeitä: nyt oli talopoikakin päässyt nykyajan mukavuuksien äärelle. Kolhoosilaisestakin tuli oikeita työläisiä, jotka asuivat urbaanisti kerrostaloissa, eivätkä omistaneet maataan edes kollektiivisesti.

Tosiasiassa nykyajan mukavuudet olivat 1960-luvulla ja kauan sen jälkeenkin vielä Neuvostoliitossa harvojen herkkua. Siksi myös uusien lähiöiden arvostus oli suurta, nyt ainakin päästiin pois maalaiselämän idiotismista, kuten Marx oli asiaa luonnehtinut.

Mutta eikö tällainen arkkitehtuuri ollut hirvittävän rumaa ja varjostanut apeudellaan koko yhteisöä? Arkkitehtien pyhä veljeskunta oli päättänyt, että asia oli päin vastoin. Kauneus on katsojan silmissä ja uusia sivilisaation saavutuksia on siis pidettävä kauniina. Eikö maalaamaton betonikin ollut kaunista?  Katsokaa nyt tarpeeksi kauan ja tarkkaan!

Mati Untin kirja kertoo uudesta, suuresta Mustamäen lähiöstä, josta koko neuvostomaa saattoi ylpeillä. Kymmeniätuhansia ihmisiä asui nyt nykyaikaisesti aivan vanhan kaupungin ja sen työpaikkojen lähellä ja sai siten oikeuden laadukkaaseen lepoon ja virkistykseen. Alue oli suunniteltu tieteellisesti.

Pruitt-Igoen perikato liittyi rotuerottelun lakkaamiseen. Toinen puoli alueesta oli tarkoitettu mustille toinen valkoisille, mutta sitten, kun erottelu purettiin, siitä tuli nopeasti musta ja koko tieteellisesti perusteltu viihtyvyys näyttää hävinneen viimeistään siinä vaiheessa. Alue tunnettiin nimellä The Piggeries, ennen kuin se julistettiin asumiskelvottomaksi ja hävitettiin.

En ole perehtynyt asiaa koskeviin tutkimuksiin, joten en ota kantaa siihen, minkä mekanismin kautta Pruitt-Igoen nopea katastrofi tapahtui.

Olen kuitenkin joskus kävellyt Washingtonin mustien kortteleisssa ymmärtämättä, ettei niin olisi saanut tehdä. Täytyy sanoa, että minuun teki suuren vaikutuksen se uskomaton lian ja jätteen määrä, joka täytti tien pientareet. Neuvostoliittolaisen lähiön lähimetsä oli suorastaan siisti siihen verrattuna.

Mutta eihän sekään siisti ollut. Jokainen noissa kortteleissa vieraillut muistaa, miten kerrostalojen välisiä raiskioita halkoivat polut, jotka sateella muuttuivat kuraksi ja ojien yli oli ehkä häthätää kyhätty  silta parista lankusta tai ei sitäkään.

Tällaista se oli Untin romaanin Mustamäessäkin. Pimeässä hapuilevat humalaiset sankarit uppoavat jopa aitoon ihmispaskaan jonkin lammikon rannassa.

Sosiometristen tutkimusten mukaista täysipainoista kulttuuri-ihmisen elämää tarjoavat lähiössä vain kapakka, joka ilmeisesti on tämä kaikkien tuntema Kännu Kukk, sekä television sarjafilmi, joka muodostaa erään naisihmisen pääasiallisen elämänsisällön.

Kapakassa sopii vetää pää täyteen ja se tosiaankin on monien harrastuksena. Siihen lankeaa jopa arkkitehti, joka on itse ollut suunnittelemassa lähiötä ja jonka mieli palaa uusiin urotekoihin. Taiteilijat ja kirjailijat sekoilevat tolkuttomassa tilassa, jollaisen vain vahva viina tarjoaa.

Kun lukee mitä tahansa kirjaa, on syytä muistaa, millaisessa maailmassa se oli kirjoitettu ja millaisten kysymysten kanssa se siis painiskelee.

Mustamäki oli aikoinaan kommunismia rakentavan neuvostojen maan suuria saavutuksia, jonka kunniaksi tehtiin iskelmäkin ja joka nyt vielä kenties saattoi olla epätäydellinen, mutta joka tapauksessa se oli uuden yhteiskunnan saavutus. Sellaisen arvosteleminen oli itse asiassa kiellettyä.

Kuitenkin Unt harrastaa juuri sitä. Hän jopa kertoo lähiössä asustelleen gangstereita… Hetkinen! Gangstereita kommunismia rakentavassa yhteiskunnassa, joka ei tarjoa rikollisuudelle, prostituutiolle tai muille vastaaville sosiaalisille sairauksille enää mitään kasvupohjaa.

Mutta niin se vain oli. Itse asiassa hämmästelen hieman sekä Untin rohkeutta, että sensuurin lepsuutta tämän teoksen kohdalla. Tokihan Neuvostoliitossa sai ja pitikin arvostella ihmisiä, jotka eivät olleet suuren yhteiskuntansa arvoisia ja valtio eli puolue arvosteli tarmokkaasti kansaa joka päivä.

Lähiön tapainen rakennelma oli kuitenkin juuri tuon yhteiskunnan luomus ja saavutus.

Unt viittaa myös Pruitt-Igoen kohtaloon, itse projektin nimeä mainitsematta ja selostaa Le Corbusierin lennokkaita typeryyksiä, joiden mukaisesti uusi ihminen oli luotava uudenlaisen ja entistä uljaamman kaupungin avulla. Itse asiassa Le Cobrusier halusi lanata Pariisinkin vanhat korttelit maan tasalle ja panna ihmiset asukaan lasisiin kuutioihin. Tätä ei kyllä mainita.

Uusi arkkitehtuuri ei siis ollut suinkaan neuvostoliittolainen keksintö, vaan tunkeutui koko maailmaan, ainakin läntiseen. Muistan hyvin sen tulemisen meillekin. Satuin 1960-luvulla asumaan alivuokralaisena Oulunkylässä ja inhosin sydämeni pohjasta niitä laatikoita, joita juuri pystytettiin pelloille.

Suomessakin syntyi tiettyä kritiikkiä uusia lähiöhirvityksiä kohtaan. Erityisesti jäi mieleeni elokuva Vihreä leski, joka kertoi siitä, miten nainen jäi uudessa, mukavuuksien ja koneiden täyttämässä lähiössä tyhjön pantiksi vaille kaikkea mielekästä tehtävää.

Facebookissa on jo kauan ollut ryhmä Arkkitehtuurikapina. Ei enää rumia laatikoita. Sen päivitykset ovat karua kertomaa. Aikamme suuriin arvoituksiin kuuluu, miten olemattomasti yhä laajempi kritiikki kuitenkin vaikuttaa, kun suuri raha suunnittelee yhä uusia ja toinen toistaan hirvittävämpiä rakennuksia ja alueita.

Nyt on keksitty sijoittaa uusi aivan kauhistuttava rumilus Helsinkiin Elielinaukiolle, jossa juuri ja juuri on tilaa sellaiselle. Meidän valitsemamme kunnan päättäjäthän ne tämänkin sallivat. Lammasmainen kansa vain katsoo ja ihmettelee suu auki ja tyhmimmät vielä kiittävätkin.

Suomalainen kirjallisuus on viime aikoina ollut tavattoman flegmaattista ja tylsää. Missä nyt esimeriksi on suuri lähiöromaani, missä ympäristön turmelijoiden psyykeä kartoittava syväluotaus?

Mutta kun sellaisia ei ole, voi ainakin edes lukea sitä, mitä neuvosto-Virossa kirjoitettiin lähes puoli vuosisataa sitten.

 

 

43 kommenttia:

  1. Hei professori,
    samaa vitutusta koen täällä omassa mitättömyydessäni. Jos ei ole suutari, ei pitäisi ryhtyä suutariksi. Nainen pysyköön lestissään. Mutta jos on tällainen ämmämaisten miesten lauma, niin lujan naisen on sitten otettava valta. Eurooppa ja länsi on rappiolla. Ei tästä mitään tule.
    Suomalainen kirjallisuus on nykyisin ihan paskaa yleisellä tasolla. Ihan kuin sarjakuvia lukisi. Waltari oli jotakin muuta, vaikka ei tiennyt mitään nykyajan ämmien filosofiasta. Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Voiko ihmiset ajautua rappioon yltäkylläisyyden keskellä? Jos tarpeeksi moni voi sikailla elämässään, tuhoutuuko yhteiskunta sisältäpäin vai ulkoapäin esimerkiksi häviämällä sodan? Jos tälle neitimäiseksi muuttuneelle miesjoukolle annettaisiin aseita, niin mitenköhän se puolustaisi maatansa? Ihan viattomasti kysyn. Suurin osa suunnittelee nopeaa lentoa Ruotsiin tai jonnekkin lämpimästi turvapaikanhakijan vastaanottavaan maahan. Miten siis sota voitetaan, kun tällaisia ämmiä on miehinä? Suosittelen Sanna Marinille mannekiinin tehtävien lisäksi kansalaisuuden vaihtoa. En minä vainoa. Ämmämaiset miehet kyllä joukkovoimalla suojelevat keisarinnaansa, eikä minua kiinnosta toisia pakottaa sellaiseen, mihin heistä ei ole. Suomi on torpparien maa, kuten Keijo Korhonen totesi. Keijo oli oikea mies, mutta näitä kasvaa vain Kainuussa korpien keskellä ja Impivaarassa. Siis oikeita miehiä, eikkä ämmiä miesten vaatteissa. Terv. Markus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka nyt viitsisi puolustaa tätä pakkoenglannitettua tekojenkkilää.
      Itsenäisyyskin myytiin amerikkalaisille.

      Poista
    2. Ei kukaan. En minä ainakaan jonkun itsekkään ämmäjoukon puolesta henkeäni uhraa. Terv. Markus

      Poista
    3. "Jos tälle neitimäiseksi muuttuneelle miesjoukolle annettaisiin aseita, niin mitenköhän se puolustaisi maatansa? ... Suurin osa suunnittelee nopeaa lentoa Ruotsiin tai jonnekkin lämpimästi turvapaikanhakijan vastaanottavaan maahan. "

      Onkohan tämä koko totuus vai jonkun pienen kuplan sammakkoperspektiiviä. Historia on osoittanut, että huonostakin joukosta syntyy ihan riittävän hyviä sotilaita kun pannaan riviin ja viedään rintamalle.

      Poista
    4. Sopii kokeilla sotia akkamaisten miesten kanssa. Siinä yhdessä mietitään, syödäänkö tänään ituja vai porkkanoita ennen rohkeaa hyökkäystä. Minkälainen juoni keksitään vihollisen kukistamiseksi? Minä oikein jännityksellä odotan tuloksia tältä joukolta. Terv. Markus

      Poista
    5. Miksi olet noin akkamainen, Markus?
      Tosimies ei valita.

      Poista
    6. Nimimerkki "Markuksen" jutut taitaa olla kirjoitettu väärällä puolella Raja-Jooseppia. No, sielläkin pitää vaan yrittää ansaita se päivittäinen palkka arvottomia ruplia.

      Poista
    7. Surkeaa "kaivon myrkytystä" nämä raja-jooseppi puheet.
      Suomi alkaa muistuttaa pelottavan paljon 1930 -Saksaa...

      Poista
    8. Yritä sinäkin karaista itseäsi ennen kuin on liian myöhäistä. Sota on ovella ja Suomi eturintamassa, kuten ilmeisesti olet toivonutkin. Itse kävin lapissa hiljattain hiihtämässä, uimassa avannossa, kylpemässä lumessa ja katselemassa iätöntä aikaa, mikä Lapissa näkyy. Siellä ei ole toisia ihmisiä vähätteleviä pellejä, vaan siellä on oikeita miehiä. Ja ne miehet miettivät, mitä eroa on meidän kannaltamme EUlla ja Venäjällä? Entä jos keskenään sotivat ja sopeudumme siihen, kumpi voittaa? Alappa sinäkin miettiä, jos siihen pystyt. Terv. Markus

      Poista
    9. " Ja ne miehet miettivät, mitä eroa on meidän kannaltamme EUlla ja Venäjällä? Entä jos keskenään sotivat ja sopeudumme siihen, kumpi voittaa?"

      Kaikenlaisia kysymyksiä sitä ihmisen päähän saattaakin kummuta. Mutta tuskin sentään tällä puolella itärajaa.

      Poista
    10. Seuraavaksi tänne vissiin kirjoittavat Markuksen toverit Matteus, Luukas ja Johannes. Nekin ovat aivan uskottavia suomalaisia etunimiä.

      Poista
    11. Kova on joillakin himo lyödä päätään Karjalan mäntyyn.

      Poista
  2. Aloitus: "Satuin 1960-luvulla asumaan alivuokralaisena Oulunkylässä ja inhosin sydämeni pohjasta niitä laatikoita, joita juuri pystytettiin pelloille". Joo, aivan liian surullinen tosiasia, josta itsekin sain allergisia reaktioita, silloin kun muutin pysyvästi Suomeen 1970-luvun alussa...Isäni, hollantilainen punaisen ristin kirurgi, kävi ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1924 (nuorena, maasta kiinnostuneena opiskelijana). Sen jälkeen hän tuli takaisin talvisodan aikana, leikkaamaan jermuja. Siitä lähtien mies kävi säännöllisesti Suomessa 1940-luvun loppupuolella ja 1950-luvulla, aina siihen asti kunnes suomalaisäitini kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1961.

    Sen jälkeen koitti pitkä kausi, ettei mies käynyt Suomessa ollenkaan. Sain puhutuksi ympäri, että isä kävisi vielä kerran Suomessa ennen kuolemaansa. Jan-isä vierailikin luonani vuonna 1983. Asuin silloin Heinävedellä ja vein hänet Savonlinnaan, koska hän oli aina pitänyt kyseisestä kaupungista. Muistan hänen sanansa loppuikääni: ”Tekee mieli itkeä. Tämä maa oli kerrassaan kaunis, niin luonnoltaan kuin rakennuskulttuuriltaan. Kuinka suomalaiset enää kehtaavat kehua omaa arkkitehtuuriaan? Sen sanon, että saksalaiset kyllä tuhosivat Lapin, mutta suomalaiset näköjään koko Suomen….!

    Vakavat sanat mieheltä, jolla oli harvinaisen pitkä perspektiivi Suomen osalta. Itse ratkaisin ”ongelman” siten, että huononsin yksinkertaisesti makuani ja sen seurauksena viihdyn mainiosti myös laatikko-Suomessa!

    P.S.: Onneksi meidän lapsemme eivät huomaa koko ongelmaa enää ollenkaan; korkeintaan hieman ihmettelevät, miten kauniita ovat Tallinna, Riika, Sortavala tai vaikkapa Keski-Euroopan vanhat kaupungit…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia asioita ei välttämättä tiedosta, jos niistä ei tiedä tai muut ihmiset pimittävät tietoa. Luulee, että naapuripilvenpiirtäjän kuuluukin olla 20 metrin päässä niin, että auringonvaloa ei näy. Tyhmimmät ja järjestelmän hyötyjät näkevät myös siinä merkittäviä hyötyjä, että osa ihmisistä elää jatkuvasti varjossa. Terv. Markus

      Poista
    2. Ongelma on siinä, että suomalaisilla on taipumus hurahtaa yhteen ajatukseen kerrallaan. Lisäksi modernismista kehittyi arkkitehtikoulutuksessa dogmi. Dogmeja ei saa kyseenalaistaa.

      Poista
    3. Nyt NATO ja Yhdysvallat kaikki kaikessa. YYA -aika oli kevyttä kamaa nykysuomettuneisuuteen nähden.

      Poista
    4. Joku taitaa kaivata vanhoja hyviä aikoja takaisin. Itäblokkia, Varsovan liittoa, Neuvostoliittoa ja sen rauhan armeijaa, joka suojeli itäblokin maita, niinkuin vuorollaan Unkaria ja Tsekkoslovakiaa. DDR takaisin...

      Poista
    5. Kaltevaa pintaa helvettiin...

      Poista
  3. Kykenevät eivät enää löydä motivaatiota kirjoittaa kirjoja kuolleelle maalle. Todellisuutemme on niin jakautunut, ilman että se avoimesti tunnustetaan kuten Kekkosen aikana, jolloin sitä ei vähätelty. Olen alkanut käyttää stetsonia arkiasusteena. Se ei ole poliittinen kannanotto, se on sarkasmia. Maahanmuuttajat välillä huutelevat siitä. Hymyilen takaisin, naurahdan.

    VastaaPoista
  4. "Nyt on keksitty sijoittaa uusi aivan kauhistuttava rumilus Helsinkiin Elielinaukiolle, jossa juuri ja juuri on tilaa sellaiselle. Meidän valitsemamme kunnan päättäjäthän ne tämänkin salliva"

    Tuohan johtuu vain korruptiosta, eikä täällä helsingissä niitä kunnan päättäjiä valikoida kun helsinkiä johtaa mielikuva puolueet jotka saavat äänensä tietämättömiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upp trälar, arkkitehtien sorron yöstä nouskaa. Voi olla, että muutkin kuin Paavo Lipponen ovat julkisesti arvostelleet Elielinaukion suunnitelmia. Ei tule muita mieleen. Mitähän mieltä on Juhana Vartiainen, joka heikkoina hetkinään on sivistyksen puolella.

      Poista
  5. Itä- ja Pohjois-Suomen taajamiin rakennettiin kunnallisesti paljon ns. Haka-taloja 60-70 lukujen taitteissa. Haka taisi olla demareiden viritys, jolla se teki rahaa kaiketi verottomasti? Talot olivat DDR:n tyylisiä betonielementti laatikoita, mahdollisimman halvalla tehtyjä. Näitä samoja taloja näkee Itä-saksalaisissa valokuvissa yksi-yhteen, paitsi että Suomessa ei sentään kerrostalon päätyyn maalattu Karl Marxin törkyturpaa, mitä pidän vähän ihmeenä!

    Kostamuksessa Finn-Stroi kyhäsi samoja elementtitaloja stahanovilaisille iskurityöläisille, ja sitä ihmeteltiin, että mikä viisaus venäläisillä rakennusmiehillä oli ottaa keskentekoisesta talosta yksi huone paskahuussiksi? Talo oli keskeneräinen eikä tietenkäään viemäröintejä oltu saatu valmiiksi, mutta outoa se oli. Suomalaisilla rakentajilla oli tietenkin sosiaaliset tilat, jonne sopi tehdä tarpeensa, mutta Ruski-pojilla ei ollut mitään...

    VastaaPoista
  6. Puolustan omaa tonttiani. NATO-Suomen eteen en pane tikkua ristiin.

    Terveisin Erkki Hänninen,
    reservin tykkimies Jyväskylästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän se tämmöinenkin tykkimies on - soijapoika vai mahorkkamiehiä?

      Suomen puolustamisestahan siinä Nato-jäsenyydessä juurikin kysymys on.

      Näinä trollien aikoina on syytä olla tarkkana näiden tämmöisten möläyttelijöiden ja markusten kanssa.

      Poista
    2. Natossa ei puolusteta Suomea, vaan se luovutetaan sotatantereeksi jenkeille.

      Poista
    3. Siis Suomen pitäisi tehdä Venäjän kanssa hyökkäämättömyyssopimus? Mielestäni sitä jo taannoin yritettiin.

      Poista
    4. Venäjä nyt tuskin hyökkää vähään aikaan minnekään ja tuskin jenkitkään kun vanhat aseet saadaan käytettyä pois Ukrainassa.

      Poista
    5. Niin : "... vähään aikaan ..."

      Poista
    6. "Natossa ei puolusteta Suomea, vaan se luovutetaan sotatantereeksi jenkeille."

      Ryssien sotatantereeksiko - tai ainakin vaikutuspiiriin - se sitten pitäisi luovuttaa kuten Ukraina?

      Poista
    7. Jos Venäjä olisi älynnyt ensin hyökätä Suomeen, olisi tilanne jo aivan toinen. Suomi ei ollut Natossa, joten parissa kuukaudessa meidät olisi voitettu. Euroopan vellihousuiset johtajat olisivat tuominneet jyrkästi, mutta apua ei olisi herunut. Sen jälkeen Ukrainakin olisi ollut helppo saalis, koska sitäkään ei olisi uskallettu enää auttaa niin kuin nyt tehdään. Meidän onneksemme menivät Ukrainaan, joten täälläkin lopulta tajuttiin mistä se hyökkääjä tänne aina on tullut viimeiset 500 vuotta ja kuinka käy, jos ei ole apua tarjolla.

      Poista
    8. Reservin tykkimies, muistelepa miten Suomelle olisi käynyt, jos emme olisi saaneet sakemanneilta apuja sodan aikana? Suomen elintarvike tilanne oli lähes katastrofaalinen lähtiessämme talvelle 1940-41, eikä muilta saatu mitään apuja paitsi Saksalta. Sieltä saatiin mahdottomat määrät ruoka-apua, tai ei saatu, vaan nehän vaihdettiin kaivannaismetalleihin ja puuhun jne. Eipä näistä joku Oula Silvennoinen ole maininnut mitään kun on tuominnut suomalaiset natsien kavereiksi tarkoitushakuisilla tulkinnoillaan!

      Kun maa on katastrofin partaalla, silloin kaikki apu käy, ja sama on tässä Nato-asiassa. Jos Venäjä on valmis listimään sukulaisiaan Ukrainassa, miksi se ei tekisi oikein mielellään inhokeilleen, joita olemme olleet Venäjän johdon mielestä aina, se pitäisi kyllä olla tajuttu viimeistään nyt! "Reservin tykkimies" taitaa olla tosipuheessa viidennen kolonnan heppuja?

      Poista
    9. Voi näitä mustamaalaajia vihjailijoita, taitavat itse olla viidennen kolonnan miehiä, myymässä Suomea jenkeille saastutettavaksi harjoitusalueeksi.
      Jos sota Venäjän tulee, ainoat jenkit, joita täällä nähdään taitavat olla lentokoneita jotka pommittavat innolla maatamme asumiskelvottomaksi paskaksi.

      Poista
    10. Kuka se siellä Ukrainassa oikein pommittaa ja kuka antaa puolustusaseita.

      Mutta täytyy sanoa, että trollien kielitaito on parantunut, ei näy enää karkeita venäjänkielisyyteen riittäviä rakenteita.

      Poista
  7. Selvyyden vuoksi:

    Sotilasvalani itsenäisen Suomen tasavallan (YYA)aikaan vuonna 1983 vannoneena reservin tykkimiehenä puolustan omaa vapaata, itsenäistä (perintö)tonttiani. Aseellisesti, tarvittaessa.

    NATO-Suomi ei ole itsenäinen Suomi. Soijapojaksi/mahorkkamieheksi/trolliksi voitte ”vapaasti” haukkua. Koirat haukkuu, karavaani kulkee.

    Iloista Uutta Vuotta!

    Ystävällisesti:

    Erkki Hänninen
    Reservin tykkimies vm. - 83
    Sotaveteraanin poika
    Jyväskylä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "NATO-Suomi ei ole itsenäinen Suomi."

      Voisitko jotenkin järkiperäisesti perustella tuon. Emmekö olleet itsenäisiä silloin kuin saimme Saksalta apua itsenäisyyden säilyttämiseksi. Olisiko itsenäisempää olla yksin Neuvostoliittoa vastaan kuten Talvisodassa? Silloin kuin olemassaolo on vaarassa viisas ottaa apua vaikka helvetistä.

      Poista
  8. "Aikamme suuriin arvoituksiin kuuluu, miten olemattomasti yhä laajempi kritiikki kuitenkin vaikuttaa, kun suuri raha suunnittelee yhä uusia ja toinen toistaan hirvittävämpiä rakennuksia ja alueita."

    Kysymys tyyppiä Sebedeuksen poikain isän nimi".

    VastaaPoista
  9. Schepelin Ilmari tuossa aamusella viittasi kauniisiin Tallinnaan ja Riikaan yms. Tästä Riiasta lisäisin, että läheinen tuttuni asui kaupungin kaakkoiskulmalla vuoden päivät eikä erityisemmin kuvannut sitä kaunihiksi.

    Ziepniekkalns on tosiaan tuota samaa "laatikoita nelikulmioksi peltomaalle" -arkkitehtuuria, josta Unt taitaa kertoa Mustamäellään ja Vihavainen nuorna inhosi (ja yhä inhoaa?). Toki meikäläisestä kulmasta itse asiaa hieman häiritsi se, että omistaja oli 90-luvulla rempannut tämän IX krs huoneiston. Siinä meni aito "neuvostoasumismukavuus", mutta toisaalta siitä muistutti identtinen kuutiorakennuskanta silmänkantamattomiin ja 110% venäjänkielisyys. Kyllä, *110* koska ulkomaalaisetkin joutuivat puhumaan venättä pärjätäkseen ;) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isä Nicolae, otan läheisen tuttavasi kommentit vakavasti! Toivottavasti isäni kokemus saa samanlaisen kohtelun. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  10. Markus palaa vielä kerran asiaan. Ensinnäkin Erkille haluan sanoa, että ihan samalla tavalla ajattelen sotilasvalaani kuin sinä. Olen antanut sen itsenäisen Suomen puolustamiselle, en EU:lle tai Natolle. Lisäksi kannattaa miettiä sitä, onko vieressä yhtäkään miestä tai naista, suomea tai suomenkieltä, jonka puolesta kuolla ja uhrautua. Järkevä ihminen miettii, kannattaako ensinkään kuolla. Miksi joku kiihkoilee sotaa ja esittää aseita lähetettäväksi naapurissa olevan suurvallan viholliselle? Mikä on motiivi ja haluanko kuolla tämän hämäräksi jäävän tavoitteen, tai mikä se nyt onkaan, puolesta? Enpä halua. Jo yllä on minut kerran ryssän kätyriksi todettu, eikä se minua yllätä. Olen mieluummin ryssän kätyri kuin kuollut imbesilli. Lähiöiden rumuus on oman aikamme historiaa. Oikeastaan näyttää siltä, että rakennamme sitä raamatun Baabelin tornia. Kenelläkään ei ole enää hajuakaan siitä, mikä tämän elämän tarkoitus on. Miten kohdella ja suhtautua toisiin ihmisiin? Hukassa kaikki. Arkkitehtuuri kuvastaa aikamme loppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten arvioit, Markus, evankeliumisi vaikuttavauutta täällä Suomen puolella?

      Toki tuo lännen "vellihousuisuus" on toki keskeinen osa Putinin teoriaa, mutta toisaalta resrviläisjärjestöihin liittyminen kiihtyi kovasti Puten hyökkäyksen jälkeen ja sekä Naton kannatus että maanpuolustustahto ovat tapissa.

      Putinin nevostomafian saappaan alle haikailevia on melko vähän. Ja toisaalta kokolailla kaikki tajuavat sen, että Suomen maanpuolustus tapahtuu melkoisen paljon tehokkaammin Naton tuella eikä EU:stakaan suoraa haittaa siinä hommassa ole.

      Joten jos Venäjä - ainoa potentaalinen vihollisemme - lähtee rynnimään, juurikin Suomea suomalaiset siinä puolustavat, kun tuolle hommalle hanttiin panevat.

      Joten kova homma sinulla taitaa olla, kun yrität kiilaa lyödä Nato-suhteeseemme ja esittää, että Venäjän vallan alla se vasta elo leppoisaa olisi. Kutsuntoja se tuntuu silläkin puolella lykkäävän. Ja varsin vähemmistökansallisuuksille.

      Poista
    2. "Olen antanut sen itsenäisen Suomen puolustamiselle, en EU:lle tai Natolle...Miksi joku kiihkoilee sotaa ja esittää aseita lähetettäväksi naapurissa olevan suurvallan viholliselle?"

      Miksi jollekin on mahdoton ymmärtää, että Suomen itsenäisyyttä puolustetaan puolustamalla Natoa, Euta sekä Ukrainaa, jottei Venäjä nappaisi niitä yksi kerrallaan. Ainoa luonteva selitys on imbesilliys - taikka järkevä trollius korvausta vastaan.

      Poista
    3. Venäläiset äidit eivät riemuitse nykyisestä politiikasta mitä harjoitetaan. Tuo kun konkretisoituu heille.

      EU on kauppaliitto. Mikä on tuo hinta minkä suomalaiset maksaisivat ja mitä siinä puolustetaan? Identiteettipolitikoinnissa kun suomalaisuus on hieman laaja käsite. Hallinnollisesti se pätee Suomi nimisellä alueella ja yleensä suomalaiset saavat osallistua näihin poliittisiin hankkeisiin. Realistisesti kun taas katsoo on suomalaisia matkannut ulkomaille ja ulkomaalaisia Suomeen. Lain tulisi olla kaikille samanlainen. Kun taas on udentiteettipolitikointi ja uskonnon vapaus niin tuo ei helpota tilannetta. Globaalimmassa politiikassa nämä 1 jumalajärjestelmät laitetaan vastakkain ja käytännössä kyse on tapatraditioista joilla niin ole tekemistä muuten kielen kanssa kuin kirjallisuuden ja siihen uskomisen kanssa. Ja realistin tulisi ymmärtää että teollistuneessa yhteiskunnassa kaikki joutuvat välillä joustamaan yhteisen hyvän vuoksi. Kun väestössä on henkilöitä jotka ovat toisten avun tarpeessa ilman mitään luonnonkatastroofia tai vastaavaa ja valtiollista lakia on lähtökohdin heitä silmällä pitäen tuolloin luotu, ei mitään uskonnollista tai kulttuurillista teemaa identiteetillisesti ajatellen millä saisi etuajo-oikeuden historian kautta. Laki vaikuttaa enempi lyömä-aseelta muille valtioille polkea suomalaisten kulttuuria, niille jotka yrittää toimia lakien puitteissa edes jollain tasolla ja jos siinä sattuu menestymään niin jostain saapuu joku ja se tulee verottaa tai myydä sijoittajille. Kukaanhan ei sitten tahdo sitä mikä ei toimi tai ole hyödyllinen.

      Poista
  11. Ettei vain olisi se kollektivismin piru, joka tämän laatikkorakentamisen pohjimmaisena pontimena lymyää. Kun ihminen asutetaan persoonattomaan korkeaan laatikkoon, pieniin ja mataliin huoneisiin, joissa oikeastaan ei voi tehdä muuta kuin katsoa televisiota tai parhaassa tapauksessa lukea, hän alkaa itsekin muuttua persoonattomaksi ja ympäristöstään riippuvaiseksi rattaaksi. Hän laitostuu. Kun ympäristö ei tarjoa visuaalisia virikkeitä ja niiden tuomaa mielihyvää, hän tylsistyy. Ja se kai on tarkoituskin. Mieleeni tulee muinainen kaupunkisuunnittelun ohjenuorana käytetty iskulause: valoisampaa, väljempää, viihtyisämpää. Oliko se peräti Otti-Iivari Meurman, jolta tuo on peräisin, mutta tietävämmät korjatkoot, jos muistin väärin. Nyt sen kuitenkin näyttää korvanneen uusi: ahtaampaa, ankeampaa, synkeämpää. Ja Kalliimpaa. Kalliimpaa sen takia, että kylpyhuone, keittiö, vesijohdot ja viemärit ovat niitä rakennusten kalliita osia. Asuinhuoneet ja niiden seinät ovat jo paljon halvempia rakennusosia. Niinpä tehdään ahtaita mutta kalliita asuntoja, joista puuttuu kaikki se, joka tekisi ne asuttaviksi ja viihtyisiksi. Ero uusien vankiloiden sellien ja uusien kerrostalohuoneistojen välillä on jokseenkin olematon. Kun ympäristön viihtyisyys on huono, sen kunnossapidostakaan ei välitetä, elleivät siinä omat rahat ole kiinni. Ja useinhan nämä koppiasunnot on tehty joko vuokra-asunnoiksi tai hankittu vuokrattaviksi sijoitusasunnoiksi. Niinpä seiniin alkaa ennen pitkää ilmestyä tagejä ja töhryjä jotka kutsuvat seurakseen uusia tagejä ja töhryjä. Asukkaat puolestaan on helppo kiihottaa vihaan ahneita gryndereitä ja kapitalisteja vastaan, vaikka kaiken tämän takana on kaupunkisuunnittelu ja asemakaavoitus.

    Kun ajattelee, mitä köyhällä 50-luvuilla ja vielä 60-luvullakin saatiin aikaan, Olympiakylää, Ruskeasuon aluetta, Haagaa, Tapiolaa ja muita ei voi kun murehtia kaupunkisuunnittelun nykyistä alennustilaa, joka kantava ajatus näyttää oleva ahdas, slummiuttava tukkoon rakentaminen ja vieläpä nykyisin vielä jäljellä olevien ja hengittävien kaupunkitilojen tukkiminen tunkemalla massiivisia rakennuksia jokaiseen mahdolliseen tyhjään aukkoon.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.