maanantai 18. joulukuuta 2023

Angolan sotaa

 

Pienen suurvallan loppuvaiheista

António Lobo Antunes. Hevonkuusessa. Suomentanut Sanna Pernu. Gummerus 1984, 210 s.

 

Lissabonissa pistää silmään tiettyjen julkisten rakennusten mahtavuus ja jopa megalomaanisuus. Niitä ei ole tehty pikkuvaltion tarpeisiin, ne heijastavat siirtomaaimperiumin valtavuutta. Sitä oltiin suuri ja mahtava.

Sotamuseossakin merentakaisten operaatioiden ulottuminen aivan viime aikoihin saa yllättävän paljon tilaa. Toki löytöretkiajan Portugal oli kuin olikin ensimmäisiä suuria siirtomaavaltoja ja kuten Englanti poiki USA:n, se poiki Brasilian, mutta että merentakainen mahti jatkui ihan tuonne äskeisiin aikoihin. Sen suuri merkitys voi yllättää.

Englanninkielinen maailma käsittää noin 360 miljoonaa natiivia puhujaa ja niiden lisäksi vielä miljardin verran muita. Englannissahan UK) väkeä on noin 67 miljoonaa.

Portugalinkielinen maailma, Mundo lusofono käsittää noin 267 miljoonaa ihmistä, joista yli 200 miljoonaa asuu Brasiliassa ja vain  vajaat 11 miljoonaa Portugalissa.

Mukaan kieliyhteisöön luetaan kuitenkin Afrikasta yli 30 miljoonan Mosambik ja Angola ja vielä Aasiasta Macao ja Guinea-Bissaukin. Kyseessä on siis todellinen maailmankieli. Angolan pääkaupunki Luanda on maailman toiseksi suurin portugalinkielinen kaupunki noin 6-8 miljoonalla asukkaallaan.

Portugalikielisen maailman väkiluku lähentelee siis ranskankielisen maailman (Le Monde francophone) väkilukua (noin 300 miljoonaa) ja samaan sarjaanhan kuuluu myös nyt viime aikoina surullisenkuuluisaksi itsensä tehnyt venäläinen maailma -russki mir.

Yritykset pitää siirtomaaimperiumeja väkisin pystyssä ymmärrettiin yleensä jo viimeistään toisen maailmansodan jälkeen pitkän päälle epätoivoisiksi. Etelä-Amerikassa siirtomaavalta olikin päättynyt jo 1800-luvun alussa.

Ranska, joka oli julistanut Algerian jopa osaksi itseään, joutui kuitenkin vielä sekä siellä että Vietnamissa sotaan, jota se ei voinut voittaa. Kansa halusi itsenäisyyttä, olipa se sitten miten ankeaa tahansa, omaa ainakin. Vietnam osoittautui jopa sangen kykeneväksi hoitamaan asioitaan

Portugalin käymät siirtomaasodat kuuluivat viimeisiin lajissaan ja vaikuttivat menneisyyden haamujen jälkijoukkotaisteluilta, kuten myös maata hallinnut diktaattori Salazar.

Salazar kuoli vuonna 1970 ja vuoden 1974 neilikkavallankumouksen jälkeen siirtomaiden itsenäistyminen saattoi alkaa. Angolan vuoro oli vuonna 1975. Sen jälkeen ei kuitenkaan seurannut seesteinen nousukausi, vaan monivuotinen kilpailevien sissiliikkeiden mellastus, jonne mukaan tuli myös kuubalaisia joukkoja.

Wikipedian mukaan Angolan 27-vuotisessa sisällissodassa kuoli jopa 1.5 miljoonaa ihmistä ja sodan jälkeen kolmannes väestöstä oli pakolaisina. Öljytulot ovat kuitenkin auttaneet modernien keskusten nousua joillekin maan asukkaille. Esimerkiksi Luanda on noussut 1960-luvun hökkelikylästä enemmän tai vähemmän nykyaikaiseksi metropoliksi.

Tämän tajunnanvirran ja muistelmien tapaan kirjoitetun kirjan keskushenkilö osallistui itse juuri tuohon Angolan siirtomaasotaan Salazarin aikana.

Kuvaus tuo mieleen Joseph Conradin Pimeyden ytimen, sillä poikkeuksella, että päähenkilön suhteet alkuasukkaisiin olivat sinänsä hyvät. Hänellä oli parikin muistaa rakastajatarta, joista toiseen hän oli intohimoisesti ihastunut. Salainen poliisi PIDE vei kuitenkin tytön mennessään.

Sankari, jos niin voi sanoa, ei ole asetta käyttelevä sotilas, vaan lääkäri, jota ympäröivä kokemusmaailma ei ole paljoakaan pusikoissa toimivan mosurin maailmaa valoisampi. Kaikenlaiset ihmisruumista vainoavat vaivat ja lyijyarkuissa mätänevien vainajien haju ovat jokapäiväistä leipää.

Kaiken yllä on koko touhun tarkoituksettomuus, kukaan ei ymmärrä, miksi on ollut tarpeen lähettää miehiä tänne tapettavaksi. Portugalin suuruus ei sykähdytä.

Iltojen askareisiin kuului ehdottomasti juominen ja itse asiassa koko palvelusaika näyttää olleen yhtä ryyppäämistä, maksa uhrattiin isänmaalle, ellei muuta.

Sotaa kuvataan mielettömänä, väkivaltaisena ja sikamaisena. Sissitoiminnan arvaamattomuus ja sen vastaisen toiminnan summittaisuus lisäsivät absurdiuden määrää. Kotiin jääneillä ei ollut eikä voinut olla mitään todellista käsitystä siitä, mitä todella tapahtui. Kartalla olevilla nuppineuloilla ei ollut mitään todellista merkitystä.

Kotona Lissabonissa viidakoista palaavat veteraanit kauhistuttivat ja ällistyttivät kunnon ihmisiä. Kaikki entinen tuntui epätodelliselta.

Vanha täti, joita kertoja meni tervehtimään, totesi kertojan parissa vuodessa laihtuneen: ”Minä luulin, että armeija tekisi sinusta miehen, mutta ei sinuun mikään pysty…”

Siinäpä muuan siirtomaasodan kiteytys.

10 kommenttia:

  1. "Mukaan kieliyhteisöön luetaan kuitenkin Afrikasta yli 30 miljoonan Mosambik ja Angola ja vielä Aasiasta Macao ja Guinea-Bissaukin. Kyseessä on siis todellinen maailmankieli. Angolan pääkaupunki Luanda on maailman toiseksi suurin portugalinkielinen kaupunki noin 6-8 miljoonalla asukkaallaan."

    Eikös myös tuo sittemmin hippien mekkana ja pyhiinvaelluskohteena tunnettu Goakin kuulunut aikanaan tuohon Portugalin imperiumiin... Sittemmin intialaiset ottivat itselleen sen minkä katsoivat heille kuuluvankin, olikos nyt 1961.

    Silloiselle Rhodesialle (jossa herra Mukapekka sittemmin toteutti talousihmeen ja teki kaikista maanmiehistään miljardöörejä, vaan sehän on jo toinen tarina) tuo Portugalin siirtomaaimperiumin hajoaminen 70-luvulla taisi omalta osaltaan tietää lopun alkua, siiheksi asti kun olivat voineet osaltaan tukeutua myös Salazarin portugalilaisiin, ainakin johonkin mittaan.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  2. Noh, onhan Portugal synnyttänyt fadon, sen kaihosassa saudadessa on jotain suomalaisen sielua koskettavaa (vrt venäläiset romanssit).

    VastaaPoista
  3. Vuonna 1494 Espanja ja Portugal jakoivat mantereet keskenään.

    "Tordesillasin sopimus" toteutui varsinkin Etelä-Amerikan osalta.

    Suuruuteen pyrkiminen raunioitti molemmat maat. Toipuminen on edelleen kesken.

    Siirtomaiden hankkiminen oli viimeinen yritys saada epäonnistunut merkantalismi toimimaan.

    Asiakas joko ostaa tai itkee ja ostaa siirtomaavallan tuotteita luonnonvaroja tai maataloustuotantoa vastaan.

    Sekin yritys epäonnistui, mutta saatiin luotua orjamarkkinat ja lisää lukuja historian verisille lehdille.


    .

    VastaaPoista
  4. Joskus Angolan sodan aikoihin 70luvulla Jörn Donner ohjasi elokuvan Angelan sota. Minusta se oli jotenkin hupaisa yhteensattuma…

    VastaaPoista
  5. Angolan sodasta on tehty mielenkiintoinen animaatio elokuva: Another Day of life. Vielä päivä elämää. Voi löytyä Yle Areenasta.

    VastaaPoista
  6. Näistä menneen ajan siirtomaavalloista Venäjä oli hyvässä asemassa, sillä sen siirtomaat, eli alueen vähemmistökansallisuudet, olivat valtion rajojen sisällä. Valtion sisällä tapahtuvaa riistoa ja rotusortoa ei kutsuta imperialismiksi. Brittejä ja ranskalaisia painaa valkoisen miehen taakka, mistä nykyvenäjäkin jaksaa muistuttaa. Siinä sivussa mainitaan USA:kin imperialistisena valtiona, vaikka se vapautui vasta 1700-luvulla siirtomaavallasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hankki heti perään siirtomaita.

      Poista
  7. Disclaimer; en ala maalaamaan piruja seinälle, mutta jokin sana nyt kumminkin. Mm. nuo Rhodesian, Angolan (Unita) ja mikseipä Etelä-Afrikankin esimerkit (niin keljumaisia piirteitä kuin niihin näin meikäläisessä katsannossa sisältyykin), ovat myös laillaan osoitus siitä, mitenkä myös Suurin ja Mahtavin voi jättää liittolaisensa (jotka kylmän sodan Isossa Kuvassa olivat joka tapauksessa ns samalla puolella, kutenka viime kädessä myös Britannian/Ranskan) oman onnensa nojaan. Eli the Woima ei ole vihollisena(kaan) aivan niin pelottava kuin pelkkiin lukumääräsuhteisiin tuijottamalla saattaisi kuvitella, ja liittolaisena, no... Silläkin näyttää siis tulevan päiviä, jolloin the Sankarikin™ on ns. väsähtänyt...

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  8. Angolan sota otti 1997 vielä jatkoajan, joka olikin ikäänkuin viimeinen likaisen sodan elementti, joka puuttui. Presidentti Santosin tytär pelasi kasaan yli kahden miljardin omaisuusmassat isänsä vanavedessä ja sai lisänimen Angolan prinsessa. Missä suuret intressit (mm. luonnonvarat), siellä korruption korkeat muodot.
    Ps.
    YK:n arvioiden mukaan Angolan hengenmenetykset ylittivät jo 1994 puolen miljoonan rajan, ja ehkä olivat lopulta 0,6 - 0,8 miljoonaa. Siis jopa tuplasti Ukrainan surmat?

    VastaaPoista
  9. Angolassa ja Mosambikissa portugali on kyllä edelleen virallisen kielen asemassa, mutta vain pieni osa väestöstä puhuu sitä äidinkielenään. Samaan tapaanhan on laita monessa muussakin Afrikan maassa, jossa englanti tai ranska on yhä ainoana virallisena kielenä, mutta sitä äidinkielenään puhuvia on vähän. Paikallisia kieliä on monia, mutta yksikään niistä ei ole kovin laajalle levinnyt. Aivan toisin on laita Brasiliassa, jossa se on myös väestön valtaosan äidinkieli. Nykyisin ehkä jopa yli 90 % portugalia äidinkielenään puhuvista ihmisistä asuukin siellä.
    Mitä taas tulee Itä-Aasiaan, niin Goan Portugali tosiaan menetti jo vuonna 1961, mutta 1970-luvulle saakka Portugalilla oli siellä Macaon lisäksi toinenkin siirtomaa, Itä-Timor. Portugalin neilikkavallankumouksen jälkeen sen valtasi Indonesia, joka liitti sen alueeseensa, mutta sitä eivät paikalliset asukkaat hyväksyneet. Tuloksena olikin pitkä ja katkera, joskin maailmalta vähälle huomiolle jäänyt sota, joka päättyi vasta parikymmentä vuotta myöhemmin Itä-Timorin itsenäistymiseen.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.