perjantai 23. syyskuuta 2016

Vastuumme suurvaltana



Vastuumme suurvaltana

Se odottamaton uusmilitarismi, joka nykyään on valtalehdistömme ansiosta muodostunut uudeksi normiksi, saa yhä absurdimpia muotoja.
Helsingin Sanomissa kirjoittaa Pekka Hakala 23. syyskuuta siitä, miten Itämeren rannat täyttyvät uusista ohjuksista. Prosessi näyttää siis äkkiseltään muistuttavan nykyistä sienikautta, kun tatteja ja kantarelleja ilmestyy yhä uudelleen, vaikka metsiä ei kukaan kynnä eikä kylvä, ainakaan sienille.
Tämä joka tapauksessa näyttää asettavan meidät suuravaltana erikoiseen asemaan, tarkoitan ohjusten ilmaantumista.
Venäjän läntinen -entinen Leningradin- sotilaspiiri kuuluu hankkineen uusia ilmatorjuntaohjuksia, joiden kantomatka on 400 kilometriä.
Helsinkiä tai muitakaan kaupunkeja en ole torjuntaohjusten kuullut koskaan uhanneen, mutta ainahan asiat voivat muuttua. Asian taustaksi mainitaan se, että Suomellakin on nyt Horneteihin sijoitettavia ohjuksia, joiden kantama on samaa luokkaa ja jotka kyllä voivat uhata Pietarin kohteita.
Ne siis tulivat kuvaan ensin. Kenen luvalla ja missä tarkoituksessa, on syytä kysyä. Vastausta en ole kuullut.
En tiedä, onko edes periaatteessa mahdollista, että venäläiset pitäisivät meidän rauhanohjuksiamme edes potentiaalisena uhkana, mutta väittäväthän he kyynisesti epäilevänsä jopa NATO:a, joka sentään on aikamme suurin rauhanturvaamisjärjestö.
Varsinainen ”Suomen tuhoaja” olisi ilmatorjuntaohjusten sijaan kirjoittajan mielestä Iskander -M ohjus joka voidaan varustaa ydinkärjellä. Mutta sehän on jo vanha juttu.
Mielenkiintoisin on kuitenkin kirjoittajan mielestä Bastion rannikkopuolusturjärjstelmä. Sellaisia ei vielä ole täällä Itämeren karuilla rannoilla, mutta mikäänhän ei estä niitä tänne asentamasta. Mikäli nyt Pietarin puolustus sellaista sotilaiden mielestä kaipaa, voisi lisätä. Ja sotilaiden mielestähän mikään ei koskaan riitä eikä tule riittämään, mikäli he asioista päättää saavat. Pitäähän se vastuunsa tuntea.
Bastionia vastaan ei Suomella olisi muuta asetta kuin äänekäs protestointi, kauhistelee kirjoittaja. Ymmärrän tunteen, sillä onhan se nyt pirullista, jos on tähtäimessä eikä pysty vastaamaan samalla mitalla ainakaan juuri siellä rannikoilla.
 Ensin toki pitää saada aikaan se sota jollakin perusteella. Sen tuleminen kai joka tapauksessa lienee normaali olettamus? Miksipä ei ihmisiä taas ruvettaisi oikein urakalla tappamaan. Historia kai osoittaa, että homma kannattaa? Ja ehkäpä sitä paitsi myös nuo Bastion- puolustusohjukset ovatkin oikeasti hyökkäysohjuksia?
Joka tapauksessa kirjoittaja ounastelee melkoista skandaalia. Suomi oli jo tilannut maavoimilla amerikkalaisia Atacms-ohjuksia, joiden kantomatka olisi noiden venäläisten kanssa samaa luokkaa.
Yllättäen tilaus olikin peruttu. Oliko Moskova ärähtänyt ja Suomi asemalleen suurvaltana (EU) arvottomalla tavalla pannut häntänsä koipien väliin ja alistunut uhkailuun?
Tällainen selitys asioille olisi kunniamme kannalta hirvittävän nolo. Mitähän meistä nyt sen takia voidaankaan ajatella Brysselissä ja Washingtonissakin? Vastahan onnistuimme pääsemään edes hetkeksi juttusille isojen poikien kanssa ja nyt sitten tämä?
Atacms-ohjusten sijasta Suomi onkin nyt hankkimassa vain sellaisia ohjuksia, jotka kantavat vain 70 kilometrin päähän. Viipuria sentään voimme uhata, jos ihan rajalle menemme. Sijoitetaan ainakin pari patteria Vaalimaalle. Ville Haapasalo voisi kai tarkoitusta varten myydä lopettamansa ravintolan tontteineen.
Jokainen ymmärtää, mitä tämä tilauksen peruminen merkitsee. Meitä ei tämän jälkeen enää noteerata vakavaksi uhaksi Pietarille. Venäläisetkään eivät ehkä joudu tämän takia aseistamaan rajaamme ainakaan kovin raskaasti. Tuskinpa kukaan siellä myöskään tarpeeksi hullu olisi ryhtyäkseen ensi-iskuun meitä vastaan. Mitähän silläkin saavutettaisiin?
Suurvallan kunnian kannalta tämä on noloa. За державу обыдно, sanoivat jotkut venäläiset patriootit saman asian, kun heidän kotimaataan ei otettu vakavasti suurena pelurina, jonka kanssa ei ole leikkimistä.
Mikäli kuitenkin katsomme asioita vain tämän pienen kotimaamme, Suomen perspektiivistä, niin tuskinpa voimme mitään viisaampaa tehdä kuin pitää varustelut defensiivisellä puolella ja sillä tasolla, etteivät ne provosoi Venäjän vastatoimia.
Suurvalta EU saa meidän puolestamme hoitaa pelotteensa ja USA voi jatkaa pullistelupolitiikkaa, mikäli katsoo sen olevan intresseissään. Maamme itsenäisyys on jo enemmän tai vähemmän rapautunut, mutta sen verran sitä sentään on jäljellä, että voimme edes tällä tärkeällä saralla valvoa omia etujamme sen sijaan, että heittäytyisimme merentakaisten intressien takia suurvaltojen juoksupojiksi.
Helsingin Sanomia tämä näkökulma ei miellytä, mutta eipä se sentään ainakaan vielä päätä sitä, mitä tässä maassa tehdään.

24 kommenttia:

  1. Kaiken pahan alku ja juuri on enemmistön tyrannia, kirjoitetaan Björn Wahlroosin kirjassa jonka Otava on julkaissut.

    Sattuneesta syystä Espalla takki auki viuhtovat liituraitamiehet eivät pidä Skandinaviaa enemmistönä vaan vähemmistönä johon he Hankenin laskuopin perusteella lukeutuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella sääli, jos Wahlroosin kirjassa kirjoitetaan ikäänkuin Walhroos olisi palkannut kymmenen kynämiestä ja tyytynyt itse oikolukuhommiin.

      Toisekseen mitä väliä liituraitamiehillä on Skandinaviasta, koska siihen ryhmittymään ei Suomi ole koskaan kuulunut. terveisin Turun kauppakorkeakoulu

      Poista
  2. Erinomainen kirjoitus taas.

    Mikähän siinä Sven Duvan roolissa Hesaria ja muuta "älymystöämme" oikein kiehtoo?

    Yksinkertainen pellavapää tapattamassa urheasti itseään sillalla itään samaan aikaan kun Brysselissä, Lontoossa ja Washingtonissa nauretaan niin, että juomat eivät meinaa lasissa pysyä.

    VastaaPoista
  3. Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle, sanotaan vuorineuvossaarnassa.

    VastaaPoista
  4. Lainaus: "Helsingin Sanomia tämä näkökulma ei miellytä, mutta eipä se sentään ainakaan vielä päätä sitä, mitä tässä maassa tehdään."

    Minusta kun vaikuttaa siltä, että HS ohjaa päättäjiä melkoisen tehokkaasti. Päätellen tästä katunujakasta, jonka varjolla hesarikin ajaa tiukkoja lakimuutoksia vihreään suuntaan :) Joten vihreät näyttävät olevan hallituksessa, äänestimme heitä tai emme...

    Itsestäni on mukavaa katsella kokoomuslaisten ja keskustan ministereiden matelua toimittelijoiden edessä, toki myös totellen heidän vaatimuksiaan. Toimittajat kun näyttävät olevan nykyisin paljon vaikuttavampi poliittinen voima, kuin yksikään puolue. :)

    VastaaPoista
  5. Eiköhän nuo pietarinkin venäläisromut ole pelkää pahvitötterö feikkiä, suomen kannataa antaa oma puolustuksensa sekä hyökkäyksensä avuliaiden yhdysvaltalaisten sotilaiden toimeksi.

    VastaaPoista
  6. Hankenin laskuoppia:

    -Hyväuskoiset kansanihmiset arvostavat taitoa rikastua; sille annetaan jolla jo on.

    -Konsultoidaan amerikansetää ostamaan lestadiolaiselta opettajan pojalta Valmetti kymmenkertaisella hinnalla.

    -Wikipedian mukaan feodalismi perustuu kuninkaan lahjoittamiin kartanoläänityksiin. Läänitysherran, joka raportoi kuninkaalle, alaisen virkaan pääsy on valitulle ihme, vaikkakin lähemmin tarkasteltessa perustuu hänen sukujuuriinsa. Viranhaltijan mielessä syntyy hiljainen halu auttaa auttajaansa, olipa kyse esim. suurkaupungin tulevista rakennushankkeista. Korkeimpien viranhaltijoiden intiimeistä yksityisasioista näkymätön käsi huolehtii, varttunut voi saada kumppanikseen nuoren runoilijamuusan taustayhteisöstään. Kuninkaan eduista huolehditaan. Yhdessä.

    -Omaisuuarvot ovat annettuja, niitä kasvatetaan; työpaikat (ihmiset) ovat resurssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaus: Korkeimpien viranhaltijoiden intiimeiden tarpeiden tyydyttämisestä ei tietenkään huolehdita, vaan läntisen ajattelun pyhimmätkin sakramentit -avioliitto- on alistettu vallanpitäjän tarkoituksiin. Sitä voisi kutsua järjestetyksi luottamukseksi.

      Poista
  7. Itsenäisyys? Mikä itsenäisyys? Unohda koko juttu, se on historiaa. Vuodesta 2011 alkaen Suomi on ollut EU:n vasallivaltio.

    VastaaPoista
  8. Pidetään yllä illusiota Suomen itsenäisyydestä, jotta näemme miten media ja antifasistit sille ilkkuvat ensi vuonna.

    VastaaPoista
  9. "merentakaisten intressien takia suurvaltojen juoksupojiksi"

    Mutta missä on globalisaatio? Eikö sitä olekaan enää olemassa vaikka pallo pyörii akselinsa ympäri?

    Itse asiassa varsinainen globalisaatio alkoi siitä kun massat kuulivat kutsun: "Kaikkien maiden proletaarit/köyhät/työläiset, yhtykää!" Sen jälkeen tulivat maailmanvallakumoukset maailmansotineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "maailmanvallakumoukset maailmansotineen"

      Kaiken tämän takana saattaa vain pahan sivilisaatio. Sotien sytyttämiseksi tarvitaan vain Principoja ja Mainilan laukauksia.

      Poista
  10. Taitava suojanokitus mainita varmuuden vuoksi myös Iskanderit tässä asiayhteydessä. Taistolaisethan tapasivat luokitella erinäisiä ohjuksia rauhan ohjuksiksi.

    Yksin Suomi ei tietenkään kilpavarustelussa suurvallalle pärjää, mutta jos nyt jotakin kättä pitempää hankitaan, niin ostetaan nyt sitten edes sellaista, jolla jotakin tekee.

    Venäjä kyllä vastustaa kaikkea mikä puolustuskykyämme parantaisi. Jopa yhteistyötä Ruotsin kanssa.

    Miksiköhän?

    Nämä S-400 ohjuspatterit tuskin ovat mitään "peltipönttöjä" kuten joku taisi vähätellä. Ainakin ne ovat haluttua kauppatavaraa. Kiina ja Intia, joka muutenkin tekee ohjusteknologiassa yhteistyötä Venäjän kanssa haluaisi hankkia niitä, Saudi-Arabia ja jopa Etelä-Korea haluaisi valmistaa S-400:sta oman versionsa mukana Samsung Thales, viimeksi mainittu Ranskasta. Samsung taitaa olla tärkeä Venäjälle, jonka oma puolijohdevalmistus tuskin on vastaavalla tasolla.

    Aseteknologian kehitys ja kalleus on johtanut siihen, että pienet maat liittoutuvat.

    Putin on sanonut, että vain hullu hyökkäisi Nato-maahan.
    Lavrov että Venäjä ei koskaan hyökkää Natomaahan. Hän ei kytkenyt asiaa hyökkääjän mielenterveyteen.

    VastaaPoista
  11. Pravdahan on tämän ns. Globalismin(TM) innokkaimpia äänitorvia täällä takapajuisessa Impiwaarassamme. Joten kai se sitten siltä kannalta on aivan loogista, että ultralipilarismi ja militarismi voivat paiskata kättä saman aviisin sivuilla. Ehkäpä jotkut jopa haaveilevat sateenkaarilipusta Kremlin torniin nostettuna? ;)

    Vaan hieman vakavemmin puhuen, se yksihän kun meiltä puuttuu, ja sen myötä kaikki; toisin kuin ns. Oikeilla Eurooppalaisilla(TM) meillä ei ole kunniakasta menneisyyttä suurvaltana (sellaisen osasena eli puolisiirtomaana kylläkin), joten myös tuo Oikealle Eurooppalaisuudelle ah niin essentiaalisesti tarvittava suurvaltaidentiteetti puuttuu myös. (Sellainenhan kun itse asiassa näyttäisi löytyvänkin useimmilta Oikean Euroopan mailta, ihan länsinaapurista alkaen.) Ja sitä puutetta surkeaa on kai sitten tällaisellakin servilismillä yritettävä parsia, vajavaisen itsetunnon edes jonkunmoiseksi tyydykkeeksi, tai korvikkeeksi.

    Vaikka eipä sillä, jos kerran irlantilaisten ym. puolivillaisten kanssa tähän Sekunda-Eurooppaan kerta kuulumme, niin yhtä lailla voisimme myös sanoutua irti kaikenlaisista Valkoisen Miehen taakoista, myös menneisyyttä koskien, ja jättää nämä muodikkaat itseruoskintaorgiat niille, joille ne edes hieman paremmin sopivat. Siis niille Oikeille Eurooppalaisille. Vaikka se kai sitten vasta toivottoman epä- ellei antieurooppalaista olisikin. Ainakin Pravdan ja Tiedostavaiston mielestä. Ja hehän ovat mimosanherkkiä, mitä mielenpahoittamiseen(TM) tulee...

    J.Edgar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Oikean Euroopan"

      Voi miten hauska puurojen, vellien ja oksennusten sekoitus.

      Poista
  12. Vai tätä mieltä on toveri Vihavainen. Paha länsi on kehdannut tunkeutua ihan Eestiin saakka ja viedä Venäjältä etupiirin. Venäjää pelottaa, on pakko puolustautua ydinohjuksin pitkin Itämeren rannikkoa. Suomikin uhoaa uskottavalla armeijallaan.
    Vakavasti puhuen, haluaako joku yya-ajan menon takaisin? Venäjän hyväksymät hallituskokoonpanot, sen luottamusta nauttivat presidentit? Uhkailut. Kotiryssät. Vakoilijat diplomaattien kaavussa? Liturgiat rähmälleen asti alentuen. Silti ei oltu turvassa, eikä oltaisi tulevaisuudessakaan. Turva tuli amerikkalaiselta vastapainolta.
    Kun luin kirjoitusta, tuli mieleen opiskeluaika orpona porvarina taistolaisten juhliessa voimainsa tunnossa. Vihavaisella ja Tuomiojalla on näköjään sama doktriini, että Suomi on turvassa, jos se ei uhkaa ketään. Päähän ei mahdu ajatus, että joku voi uhata meitä.
    Nyt taidan sanoa hyvästit. Onpahan yksi blogi vähemmän seurattavana. Kuten blogisti, minäkin osaan vähän oppinutta kieltä: Sat sapienti.

    VastaaPoista
  13. Vasemmist veteraanikirjailija Hannu Salama on noteerattu SputnikNewsin sivustolla.
    "V F Writer Warns Against New Iron Curtain Against Russia"
    https://sputniknews.com/art_living/20160923/1045635652/finnish-writer-iron-curtain-russia.html

    Vielä riittää luottoa vasemmistolla Venäjään vaikka venäläiset ovat äärinationalisteja. Hyvä että riittää.

    MHatakka

    VastaaPoista
  14. "Vihavaisella ja Tuomiojalla on näköjään sama doktriini, että Suomi on turvassa, jos se ei uhkaa ketään. Päähän ei mahdu ajatus, että joku voi uhata meitä."

    Suomi on turvassa kun sitä ei uhkaan mikään. Totta kai.

    Mikä ja kuka nyt uhkaa?
    Jos nyt jo kokee uhkaa, on lukenut liikaa Ilta-Sanomia.
    Minä en luota Venäjään enkä Putiniin mutta en suurennuslasillakaan löydä mitään missä olisi uhattu juuri
    s u o m a l a i s i a.
    Jos Venäjä siirtelee omia aseitaan omalla maallaan niin ei mua kyllä ala pelottaa vaikka ryssäpelosta on tehty nyt suorastaan kanslaishyve.

    Kunpa joku taho nyt vain julkaisi jotain mistä on sitä uhkaa tunnistettavissa. Siis oikeaa todellista uhkaa, muutakin kuin spekulaatiota ja pekulaatiota.

    Ehkä on vain niin että ne jotka eivät pelkää ovat vain vähemmän pelokkaita muutenkin.
    Toisaalta minäkin kyllä pelkään - invaasiota.
    Se tulee Välimeren yli.
    Ja globalisaatiota.
    Se tulee Euroopasta.

    Ajatus että Venäjä hyökkäisi Baltiaan tai Suomeen on aika mielikuvituksellinen.
    Mitähän se sillä saavuttaisi kun se nytkin on jo menettänyt suurin piirtein kaiken Itä-Ukrainan sotaretkellään?
    Baltiaan tai Suomeen hyökkäävä Venäjä tuhoutuisi puolessa vuodessa, sekä sotilaallisesti että taloudellisesti ja siten valtiollisesti.
    Miksi ihmeessä Putinin hallinto suunnittelisi omaa tuhoaan, omaa loppuaan?

    Joku raja fantasioinnillakin siis.

    jk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... ei ole uhannut Suomea... paitsi näytellyt karttoja, joissa Suomi on etupiiriä ja uhannut kolmannella maailmansodalla, jos Suomi liittyy Natoon.

      Poista
    2. "Joku raja fantasioinnillakin siis."

      Niin juuri. Mutta miksi kirjoitit kommenttisi niin mahtavalla runollisella paatoksella?

      Poista
    3. Se pathetica tulee tuosta rivinvaihdosta. Jos olisi yhtä pötköä, ei olisi runollista. Ehkä samalla halusin myös taivuttaa rautalankaa tässä mulle ihan selvässä asiassa, jos joku vaikka ymmärtäisi ettei tässä asiassa ole syytä paniikkiin ennen kuin on syytä paniikkiin.

      Edelliselle anolle. Vai Suomi etupiiriä ryssien mielestä? Kukahan näytti. Joku zhirinovksi? No, samat etupiirikartat on westilläkin.
      Ja enää ei tarvi karttoja näytellä, meillä on euro käytössä ja rajat on poistettu, ollaan siis etupiiriä siihen(kin?) suuntaan.
      jk

      Poista
  15. Onko Trumpin tuomaa epävarmuutta, että jotkut opettelevat jo miellyttävää ilmettä ja nöyrää asentoa itään päin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Trump valitaan, on olemassa edes jonkin kokoinen mahdollisuus siihen, että USA tulee pois kylmän sodan doktriinistaan ja lopettaa Venäjän iholle änkeämisen ja Venäjän "korjaamisen" ulkoa päin. Jättää tuon homman venäläisille itselleen heidän omien arvojensa mukaan tehtäväksi. (Vrt. USA:n "onnistumiset" Irakin "korjaamisessa", Välimeren arabimaiden "demokratisoinnissa", jne. - näitä emme todellakaan tarvitse lisää).

      Kauppaa käydään ja toimeen tullaan. Ei edellytetä, että jokainen valtio valitsee poissulkevasti joko-tai sen taloudellisen ja poliittisen sfäärin, johon se kuuluu, vaan sallitaan myös sekä-että -valinnat. Esim. Ukrainalle tällainen olisi todella mahtava tilanne - myydään sekä itään että länteen.

      Clintonin valinta ei tätä mahdollisuutta ymmärtääkseni suo. Aseiden kalistelu, painostus, pullistelu ja itälaajeneminen jatkuu. Vallankumouksia yritetään viedä edelleen. USA:n sotateollinen kompleksi saa sen, mistä se maksoi ja öljybusinesskin on toiveikas etenemisestään Siperian lähteiden suuntaan. Eurooppa pysyy nöyränä, koska Natoa tarvitaan, kun tilanne kiristyy.

      Tämä nyt vain yhtenä näkökulmana siihen, että Clintoninkin parasta ennen -päivämäärä saattaa olla jo ohi, jos asiaa ajatellaan esim. Euroopan kannalta. Mutta Eurooppahan ei noissa vaaleissa äänestä.

      Eikä noissa vaaleissa kovin hyviä vaihtoehtoja edes ole - USA:n yli 300 miljoonan populaatiosta ei ilmeisesti löydy?

      Poista

Kirjoita nimellä.