torstai 5. lokakuuta 2023

Valloittajan oikeus on sekin oikeus?

 

Imperialistinen psykologia ja Suomi

 

Suomea koskevat välikysymykset Venäjän duumassa. Helsingin Uusi Kirjapino OY 1908, 67s.

 

Toisella Sortokaudella Suomen asiat Venäjän imperiumissa eivät enää olleet vain Hänen Majesteettinsa Keisarin Kaikkein Korkeimmassa määräysvallassa. Ne vietiin nyt myös ministerineuvoston ja duuman käsiteltäviksi. Duuma oli käytännössä Venäjän parlamentti ja sellaisena niin sanottu Venäjän demokratia sitä halusi pitääkin, vaikka sai aina osakseen buuauksia, kun käytti puheenvuoroissaan tuota sanaa.

Isänmaallisten änkyröiden mielestä Venäjällä nimittäin ei ollut eikä saanut olla enempää parlamenttia kuin demokratiaa vaan itsevaltius. Duuma oli vain neuvoa-antava elin eivätkä sen päätökset sitoneet itsevaltiasta.

Joka tapauksessa se kolmas duuma, joka syntyi, kun pääministeri Stolypin oli hajottanut kaksi sen rettelöivää edeltäjää, muistutti kovasti parlamenttia ja siinä käytiin aitoja väittelyitä. Oikeistossa oli todellisia protofasisteja kuten V.M. Puriškevitš ja N.J. Markov (”Markov 2.”), joita saattoi pitää puolihulluina chauvinisteina, mutta oli siellä myös tasapainoisia keskustalaisia, joita edustivat lähinnä ns. lokakuulaiset, sekä hyvin liberaaleja kadetteja.

Kadettien johtaja, historian professori P.N. Miljukov oli suuri Suomen ystävä samoin kuin esimerkiksi gruusialainen sosialidemokraatti V.I. Gegetškori. Muitakin Suomen oikeuksien puolustajia löytyi ja aina kun Suomen kysymyksestä keskusteltiin, ja se tapahtui monet kerrat ennen maailmansodan puhkeamista, syntyi mehukkaita riitoja Suomen ystävien ja vihollisten välille.

Suomen suuri ansio sen liberaalien puolustajien silmissä oli sen demokraattinen hallinto ja korkea kansansivistys. Lisäksi tulivat oikeusvaltio, lain kunnioitus, rehellisyys ja niiden hedelmät. Sana demokratia oli tietenkin malka oikeiston silmissä ja kaikki Suomeen liittyvä myönteinen yritettiin aina sillä taholla kiistää. Oikeisto piti Suomea separatistisena loiseläjänä, josta oli koko ajan keisarikunnalle vain suuria menoja.

Vuonna 1908 suuri ajankohtainen tausta olivat Suomessa harrastetut valmistelut aseellista kapinaa varten. Kyseessä oli ns. Voimaliitto ja sen asehankinnat. Lisäksi Suomessa ja sen viranomaisten suoranaisessa suojeluksessa oli valmisteltu ja toteutettu useita salamurhia ja annettu suojaa vallankumouksellisille.

Suomen tapahtumien johdosta oli duumassa tehty peräti kolme välikysymystä, joista nyt keskusteltiin ja samalla koko Suomen asemasta ja merkityksestä keisarikunnassa.

Pääministeri Stolypin reippaaseen tyyliinsä päätti likvidoida tämän kapinallisuuden pesän ja ratkaista samalla viimein Suomen separatismin ottamalla aluksi käyttöön yleisvaltakunnallisten lakien säätämisjärjestyksen, jossa asiat esitteli ministerivaltiosihteerin sijasta Venäjän ministerineuvosto.

Yllä mainittu julkaisu selostaa tätä keskustelua osittain sanatarkasti ja osittain referoiden, mikä alentaa sen arvoa. Venäjäksi duuman pöytäkirjat ovat kyllä aina olleet saatavissa Kansalliskirjastossamme, jossa olen niitä käyttänyt ja nykyäänhän ne ovat myös netissä. Tämäkin julkaisu avaa kuitenkin myös venäjää taitamattomalle näköalan yhteen kiinnostavaan Suomen ja Venäjän suhteiden aikakauteen ja voin sitä suositella.

Meillä Suomessa pidettiin muutama vuosikymmen sitten suurena historiamme kysymyksenä sitä, oliko Suomi oikeasti saanut autonomisen valtion statuksen Porvoon valtiopäivillä vaiko ei ja oliko siis riita suuriruhtinaan oikeuksista valtakuntaan kuuluvassa Suomessa perusteltu vai ei.

Tässä asiassa voimme havaita duuman edustajien olevan keskenään jyrkästi eri mieltä. Kiinnostavia ovat ne argumentit, joissa todetaan, ettei asian juridinen puoli voi moraalisesti ratkaista sitä, mitkä Suomen oikeudet ovat. Historiotsija Miljukov on asioista erinomaisesti perillä ja korostaa, että kyseessä on myös se, mikä arvo on annettava keisarin sanalle. Miljukov tuntee myös ne keisarin perustelut, jotka hän esitti kenraalikuvernööri Steinheilille.

Lyhyesti sanoen, duuman liberaali osa puolusti Suomen oikeuksia, osa kiihkeästikin, liberaalien arvojen edustajana. Äärioikeiston välikysymykset hylättiin vielä tässä keskustelussa, mutta laki yleisvaltakunnallisten lakien käsittelyjärjestyksestä avasi ennen pitkää tien Suomen yhä suuremmalle lähentämiselle Venäjään ja suomalaisten kannalta vastarinta alkoi tulla yhä toivottomammaksi.

Nyt ei enää oltu vastakkain vain keisarin kanssa, vaan myös Venäjän kansan, jota duuma edusti. Demokraattinen Venäjä ei välttämättä ollut lainkaan hyvä tuki Suomen erityisasemalle, vaikka myötätuntoa siellä oli paljonkin.

Tässä kannattaa joka tapauksessa vilkaista myös oikeistolaisia argumentteja. Suomen puolustajat saivat oikeiston suunnalta jatkuvasti välihuutoja ja heidän omat puheensa saivat puhemiehen usein kilistämään kelloa -ei tosin juuri tässä keskustelussa.

Suomen-syöjien perusargumentteihinhan kuului aina, ettei mitään sellaista voida luovuttaa pois -edes autonomian rajan taa- mikä oli hankittu venäläistä verta vuodattamalla. Niinpä vaadittiin aluksi ainakin Viipurin läänin yhdistämistä jälleen Pietarin kuvernementtiin, mistä jo tehtiin päätöskin.

Myös koko Suomen Venäjästä irrallinen ja jopa venäläisvastainen irrallisuus valtakunnasta oli hävitettävä ja venäläisille annettava tasa-arvoiset oikeudet omassa maassaan. Tämähän sitten tehtiin vuoden 1912 ns. yhdenvertaisuuslailla.

Venäläisten kunnialle oli loukkaavaa, että heitä suuriruhtinaskunnassa kohdeltiin kuten toisen luokan kansalaisia: venäjää ei osannut kukaan, venäläinen ei saanut harjoittaa Suomessa ammattia tai päästä virkoihin. Suomalaiset sen sijaan nauttivat Venäjällä kaikkia virkoja ministerin posteja myöten ja yksi jopa huolehti keisarin turvallisuudesta.

Kuitenkin Suomi oli valloitettu maa, sen asema perustui vain ja ainoastaan valloitukseen ja Ruotsin (eikäminkään Suomen) kansa solmittuun Haminan rauhaan. Koko suuriruhtinaskunta oli keisarin vapaaehtoinen luomus, jonka saattoi tarvittaessa purkaakin.

Mitä tulee suomalaiseen separatismiin, gruusialainen Suomen ystävä, sosialidemokraatti Gegetškori selitti, että suomalaiset olivat liian hyviä poliitikkoja ymmärtääkseen, ettei Venäjä hallitus koskaan tulisi suvaitsemaan erityisen Suomen valtion olemassaoloa.

Oikeisto sen sijaan viittasi yhä uudelleen separatistisesta Suomesta Pietarille koituvaan vaaraan, mille liberaalit nauroivat. Joka tapauksessa Suomi oli oikeiston mielestä yhtä vaarallinen omassa erityisyydessään kuin puolalaiset tai juutalaiset. Niihin suomalaisia verrattiinkin usein.

Pitkässä puheessaan toi pääministeri Stolypin esille sekä Suomessa syntyneen vallankumouksen pesäkkeen tosiasiat ja tarut että Suomen koko historian. Hän vetosi edustajiin sillä argumentilla, ettei näillä ollut oikeutta uhrata venäläisten valtakunnallisia oikeuksia ja myös oikeutta Suomessa. Näistä oikeuksista luopuminen tuottaisi Venäjälle ennenkuulumattoman vahingon.

Pienen Suomen oikeuksia ei tullut loukata, mutta kalleinta kaikille olivat Venäjän historialliset, valtakunnalliset oikeudet, selitti Stolypin: suaviter in modo, fortiter in re.

Painavimmat argumentit Suomen liittämiseksi tiukemmin valtakuntaan tulivat niistä aseellisen kapinan valmisteluista, jotka osittain ilmeisesti olivat provokaattorien työtä ja joista kaikista sittemmin melko naiivisti iloittiin itsenäisyyden tultua, esittäen ne puolustustahtoisen kansan valmistautumisena vapaussotaan.

Niin tai näin, venäläisillä imperialisteilla oli nyt käytettävissään argumentteja, joita herkeämättä tuotiin duuman keskusteluissa esille aina maailmansotaan saakka. Ne, joita puheet venäläisen veren valloitukset pyhittävästä voimasta eivät voineen vakuuttaa, saivat joka tapauksessa yhtä ja toista ajateltavaa siitä, että suuriruhtinaskunnassa  toimittiin varsin aktiivisesti Venäjän ja sen imperiumin tuhoamisen puolesta.

Imperiumihan sitten romahtikin helmikuun 1917 kollektiivisen hulluuden puuskassa, jolloin myös Špalernajan kalterijääkärit hämmästyksekseen saivat kävellä pois selleistään, joissa he olivat istuneet hirttämistä odottamassa.

Venäjän maat kerättiin kuitenkin taas kokoon, lähinnä Puolaa ja Suomea lukuun ottamatta. Vastoin kaikkia odotuksia Venäjän valta ei koskaan palannut takaisin näihin maihin, vaikka ne kymmeniksi vuosiksi sidottiinkin taas Venäjän etupiiriin tavalla tai toisella.

Noita sadan vuoden takaisia aikoja muistellessa tulee mieleen, ettei nykyisellä Venäjällä enää taidakaan olla sellaista duumaa, jossa kuullaan kiistanalaisistakin asioista eri osapuolia ja riitautetaan korkeimmankin tahon määräykset.

En tosin ole tutustunut nykyisen duuman keskustelupöytäkirjoihin. Sekin voisi olla tekemisen väärtti.

 

21 kommenttia:

  1. En muista, olisikohan ollut Marshall McLuhan, joka pohti kysymystä siitä, miksi Yhdysvaltain ja N-liiton johtajien välille vedetyn niin sanotun "kuuman linjan" tekniikaksi valittiin kommunistien mielimä puhelin eikä amerikkalaisten ehdottama kaukokirjoitin.

    Siinä eurooppalaisittain tehtiin myönnytys matriarkaatille ja retoriikan perinteelle. Edustuksellinen demokratia, joka on syntynyt eurooppalaisella uudella ajalla teatterin ja kirjallisuuden pohjalle, hävisi jo lähtökuopissa laajoja psyyken pohjalla uinuvia varhaiskehityksellisiä omnipresenssin ja omnipotenssin tuntoja elvyttävälle retoriikalle. venäjänmaalla edelleenkin poliittisten puheiden pituus mitataan tunneissa tai puolissa päivissä, ja vaikka venäläisyys on saanut ilmauksensa myös kaunokirjallisuudessa, se ei ole poliittiseen kulttuuriin vaikuttanut.

    Uuden ajan eurooppalainen demokratian perinne alkoi teatterin ja kaunokirjallisuuden kuvitteellisista roolihahmoista, ja tämän demokratian yksi perustavimmanlaatuisista ehdoista ja edellytyksistä on läpinäkyvyys -- eli elämän näyttämölle on tuotava kaikki se mistä kussakin asiassa on oikeasti kysymys, eikä politiikasta saa tulla kulissientakaista valtataistelijoiden keskinäistä juonittelua, jollaista se edelleen venäläisille on.

    Voisimme opettaa kouluissamme näitä asioita paljon nykyistä paremmin. Itse olen sitä mieltä että esimerkiksi "vallan kolmijako-oppia" pitäisi nimittää pikemminkin "tahdon kolmijako-opiksi". Valta ja tahto ovat ihmisen historiassa -- jos sitä katsotaan ylipitkässä perspektiivistä aina alkulaumojen ajoilta nykypäiviin -- yksi ja sama asia, vaikka "tahto" ei ehkä ihan jäännöksettömästi palaudukaan alkulaumoja organisoineeseen "valtaan".

    Matriarkaatin määritelmänä puhekulttuuri voisi toimia. Siihenhän mekin olemme nyt hyvää vauhtia taantumassa, emmekä edes näe että kaikki se vaistonvarainen inho jonka Putin tunnoissamme onnistuu herättämään, on myös oman yhteiskuntamme nykyisen kehityksen suunta. Meilläkin tv-ruutu täyttyy itseään sivistyneinä pitävien naispuolisten "keskustelijoiden" loputtomasta varsin tunnevaltaisesta puheenpälpätyksestä. Ja heidän hämärillä teeseillähän täällä nyt wokelluspolitiikkaakin tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläsi tuo feminiininen eli puhdas retoriikkapuoli on ihan resessanssin runsasta, ellei barokin.

      Poista
    2. "politiikasta saa tulla kulissientakaista valtataistelijoiden keskinäistä juonittelua, jollaista se edelleen venäläisille on."

      Olisiko se raa'asti niin, että parlamentti ja demokratia ovat Venäjällä aina olleet ulkomaiden matkimista Pietari Suuren eurooppalaistamisen tapaan ja todellimen valta on ollut keisariksi, pääsihteeriksi tai presidentiksi kutsutun itsevaltiaan valtaa.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Kuuman linjan yhteydeksi valittiin kaukokirjoitin eli telex. Wikipedia kertoo asiasta seuraavaa:''Kuuluisin kuuma linja avattiin 20. kesäkuuta 1963 Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton johtajien välille kylmän sodan aikana.[4] Linja kulki kaapelia pitkin reitillä Moskova–Helsinki–Tukholma–Kööpenhamina–Lontoo–Washington[5].

      Elokuvissa esitettiin usein, että kuuman linjan kummassakin päässä olisi ollut punaisen värinen puhelin, vaikka todellisuudessa kyseessä ei ollut lainkaan puhelinyhteys.[6] Kuuma linja oli kaukokirjoitinyhteys eli teleksi.[7] Katsottiin, että puhelimitse tapahtuvassa yhteydenpidossa on liiaksi väärinkäsityksen vaaraa, ja toisaalta puhelinten suojaus salakuuntelulta oli kehittymätöntä. Kuuman linjan toiminta tarkistettiin kerran tunnissa testiviesteillä.''

      Poista
  2. "Nyt ei enää oltu vastakkain vain keisarin kanssa, vaan myös Venäjän kansan, jota duuma edusti."

    Mitkä ne poliittiset voimasuhteet olivatkaan duumassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennenhän se oli lukion oppikirjassa, mutta googlaa третья дума.

      Poista
    2. Googlasin muuten ymmärtänyt muutakuin, että osuuspankkeja on tosi paljon, elä julkaise tätä.

      Poista
  3. Mitenhän siellä Venäjällä runsas sata vuotta sitten hoideltiin niitä useita kymmeniä, tai jopa yli sataa muutakin kansallisuutta? Tuskinpa mitenkään häävisti, voisi äkkiseltään ajatella? Ja mitä vinosilmäisempi, kohtelu lienee ollut sen keljumpaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaapa tuohon nyt vaikka kahdellakin lauseella... Mutta varsinainen skandaali oli tietenkin Puola, joka ei olisi saanut olla Puola.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Venäjä lienee todellakin rauhaarakastava. Se ei käytä ydinaseita, se vain uhkailee. Krokotiilivenäjä on kärsivällinen ja odottaa, että Trumpista tulee presidentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On: "Krokotiilivenäjä on kärsivällinen ja odottaa, että Trumpista tulee presidentti."

      Pitää olla: "Krokotiilivenäjä on kärsivällinen ja odottaa sekä toimii, että Trumpista tulisi presidentti, koska USA:n kansalaisina on valtava määrä ryssiä."

      Poista
  6. Niinsanottujen yhteistyöelokuvien äitinä pidetty " Luottamus" on ylen areenassa ja siinähän on pätkä duuman suomikeskustelusta noilla blogistin mainitsemilla nimillä. On siinä myös Leninin ja Rosa Luxenburgin keskustelu kansojen oikeudesta erota Venäjästä. Myös Suomen tunnustuksenhakudelegaation toiminta päätöstä odotellessa on ihan mielenkiintoista. Kyllä sen " neukkunostalgian" kannalta voi katsoa. Ehkä 70-luku oli suojasäätä maiden suhteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. "Luottamus"

      Kuka tietää milloin ns. luottamus loppui? Minä tiedän. Se loppui silloin kun maailmankuulu suomalainen presidentti teeskenteli, että hän ei muka näe. Seurauksena oli, että Suomen presidentin tehtäviä joutui tekemään rahaniekka herra Koivisto. Näin ns. luottamus muuttui realiteeteiksi. Kas kun Mauno Koivisto julistikin inkerinsuomalaiset paluumuuttajksi. Juutalaisiahan pakeni Neukkuneukusta jo ennenkin. Köyhiä ja raihnaisia inkeriläisiä opetettiin käyttämään oikeata suomea, jne., yms. On olemassa myös poikkeuksia.

      Poista
    3. Elokuvassa oli pääasiassa faktat paikallaan. Falskius piili siinä, että Suomen itsenäisyyden tunnustaminen tuli lopputulokseksi ja vielä ETYK sen kruunuksi. Pois näköpiiristä jäi, että bolshevikit pian tuunustivatkin uuden kapinahallituksen ja solmivat sopimuksen sen kanssa. Seuraavan kerran Suomen hallitusta lakattiin tunnustamasta vuonna 2039
      Sellaista luottamusta.

      Poista
    4. Olikos siinä duuman keskusteluja?

      Poista
  7. Olikos siinä..
    Mökillä ei areena näy, mutta kyllä siinä on. Ainakin kaksi Suomisyöjää ja ehkä yksi puolustaja. Puhemies kyllä sanoo heidän nimensä puheenvuoron antaessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ettei olisi ollut jokin bolshevikkien elin? Keskuskomitea?

      Poista

Kirjoita nimellä.