lauantai 28. lokakuuta 2023

Marsin kentiltä

 

Tyhmän jumalan orjat

 

Erich Maria Remarque, Länsirintamalta ei mitään uutta. WSOY 1958. Suomentanut Armas Hämäläinen. WSOY 1958, 222 s. (Alkuteos Im Westen nichts Neues, 1929)

 

Kuten tiedämme, Ares eli Mars on jumalista tyhmin. Hän villitsee suojattejaan raivoisaan vimmaan ja sohii ympärilleen kiihkon vallassa, mutta siitä huolimatta ja kai juuri siksi hänen joukkonsa häviävät aina niille, joita johtaa kylmän järkensä säilyttävä Pallas Athene.

Lomaillessani joskus Kreikassa ostin kokonaisen sarjan kreikkalaista jumalaistarustoa käsitteleviä kirjoja, joita oli mukava siellä Rodoksen vanhan linnoituksen varjossa lukea lapsille. Ares esitettiin niissä inhottavana ja järjettömänä jumaluutena, jonka kunnianhimokin oli sen mukainen: hän halusi rakennuttaa itselleen temppelin ihmisten kuolleista ruumiista.

Koko päämäärä oli tietenkin mahdoton, sellainen temppelihän alkaa haista ja mädäntyä jo ennen kuin se on saatu kunnolla alkuunkaan. Se ei voisi mitenkään kestää sortumatta. Se on kuitenkin ainoa, mitä Ares/Mars osaa kuvitella ja mitä hän saa aikaan.

Erich Maria Remarque (1898-1970, ks. m. Vihavainen: Haun remarque tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)) sai tällä teoksellaan maailmanmaineen ja asiaankuuluvasti myös natsihallinnon vihat sitten kun se pääsi valtaan. Remarquen mielestä se rintamasukupolvi, mihin hän kuului, oli kadotettu, sota tuhosi sen myös siltä osin kuin se säästyi kranaateilta.

Joillekin muille ensimmäinen maailmansota kaikessa mielettömyydessään oli sen sijaan kokemus, jonka he käsittivät koko elämälleen keskeisenä. Kognitiivisen dissonanssin välttämiseksi siitä tehtiin kuin tehtiinkin sankaritarina, joka moraalisesti oli jo ansainnut voiton laakerit, mutta jonka kotirintama juutalaisineen petti, kuten Hitler asian esitti.

Myös Ernst Jüngerille teräsmyrsky oli valtava kokemus, ilman tikarinpistolegendaakin. Ilmeistä on, että sodan aiheuttama valtava kansallinen turhautuminen oli ensi sijalla tuomassa kannatusta natsien vallanotolle ja politiikalle. Sota tuhosi myös niiden järjen, jotka eivät olleet rintamaa koskaan nähneetkään. Remarque halusi ainakin näyttää, millaista se oli.

Remarquella oli sattumoisin natsihallinnon vastustajia myös perhepiirissä ja hänen sisarensa Elfriede Scholtz teloitettiin vuonna 1943 osallisuudesta Hitlerin vastaiseen toimintaan. Vuonna 1938 kirjailijalta riistettiin Saksan kansalaisuus ja hän oli jo aiemmin muuttanut ulkomaille, Sveitsiin ja sitten Yhdysvaltoihin.

Kirjan yleisilme on pasifistinen osoittaessaan rintamaelämän tarkoituksettoman raadollisuuden. Jo heti alussa sen päähenkilöiden komppania saa aihetta iloon, kun sille jaetaan kaksinkertaiset ruoka-annokset. Asia johtuu siitä, että juuri äsken tehdyn hyökkäyksen jälkeen puolet komppanian miehistä -tai pojista- on poistunut muonavahvuudesta, monet ainiaaksi.

Länsirintaman juoksuhautasota on pään hakkaamista seinään puolin ja toisin. Miehiä kuolee ja vammautuu kaikin mahdollisin tavoin haavoittuneina, keuhkonsa myrkkykaasulla polttaneina, tarkka-ampujien ja lentokoneiden napsimina ja hulluiksi tulleina pakokauhuisina pakenijoina.

Sankareita on vaikea löytää, tarkka-ampuja ei herätä sympatiaa ja kranaatit löytävät yhtä lailla kenet tahansa. Kaikki tietenkin pelkäävät viikatemiestä ja rypevät mudassa ja vedessä pelastuakseen. Toki löytyy uhrautuvaa toveruutta ja myös usein mieletöntä yritystä auttaa haavoittuneita ihmisiä ja eläimiä.

Alussa oli itse asiassa koululuokka, jonka opettaja sai ontoilla puheillaan innostettua sen in corpore ilmoittautumaan rintamalle vapaaehtoisiksi. Ennen pitkää luokka harvenemistaan harveni ja lopuksi taisi kokonaan hävitä tästä maailmasta.

 Poikien vähäisiin ilonaiheisiin kuului sitten heitä innostaneen opettajan joutuminen samoihin porukoihin nostomiehenä. Nyt hänen sopi nähdä, mitä rautainen sukupolvi ja sankaruus olivat todellisuudessa. Katoavasta lihastahan se ihminen oikeasti on tehty.

Sotilaiden ilonaiheita ovat kautta aikojen olleet kunnon ruoka ja pehmeä lepopaikka ja niitä löytyy aina joskus, kun rintama liikahtaa uusille alueille. Ylimääräisen muonan hankkiminen tapahtuu besorkkaamalla (besorgen), joka ei oikeastaan tarkoita varastamista, vaan määräystä hoitaa asia tavalla tai toisella, spartalaisen kasvatuksen tapaan. Tuo jääkärien mukana Suomeen tullut sana on tässäkin kirjassa käytössä.

Kiinnostava on muuan repliikki, joka itse asiassa esiintyy myös Linnan Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Rokan sanomana. Tässä muuan ilmeisesti puolalaistaustainen sotilas pohdiskelee: ”Sano minun sanoneen! Me häviämme sodan, sillä osaamme tervehtiä liian hyvin!”

Kotirintamalla kukkoilevat sitten korkeamman sotilasarvon omaavat herrat kuin rauhan aikana ikään ja vaativat samaa kuria ja käytöstä kuin kasarmissa. Rintamamiestä tämä turhauttaa, kuten koko kotirintama, jolla ei ole mitään käsitystä sodan todellisuudesta. Mahdotonta siitä on heille puhuakaan, sillä he ajattelevat asioita aivan toisilla käsitteillä.

Rintamamiehet puhuvat sen sijaan joskus keskenään vapaasti ja ihmettelevät, mikä kumman voima on oikein saanut saksalaiset ja ranskalaiset mielettömästi tuhoamaan toisiaan Moni mies ei ollut edes eläessään nähnyt ranskalaista ja vastaavahan oli tilanne toisellakin puolella rintamaa.

Teräsmyrsky ei Remarquen kokemana jalostanut ketään ja oli pikemmin makaaberia tarkoituksettomuutta, joka ainoastaan vääjäämättä vain söi kitaansa sen nuorison, joka kerran oli innosta palaen ilmoittautunut sankaritöihin.

Remarquen pientä kirjaa, joka sinänsä ei ole mikään mestariteos, myytiin maailmalla miljoonittain ja tietenkin myös Saksassa, ennen kuin natsit sen makuloivat.

Se oli yksi narratiivi sodasta muiden joukossa ja, kuten osoittautui, ei se kyennyt tulemaan uudelle sukupolvelle opetukseksi ja ojennukseksi. Päinvastoin, edellisen sukupolvien uhraukset voitiin kokea myös velvoittavina. Ne eivät olleet saavuttaneet ansaitsemaansa tulosta ja uuden polven velvollisuus oli huolehtia siitä, etteivät ne menneet hukkaan.

Käytännössä miljoonat ja taas miljoonat uuden sukupolven miehet joutuivat taas vuorollaan palvelemaan sitä jumalista tyhmintä, jonka temppeli jää iäksi rakentamatta.

20 kommenttia:

  1. Miten blogin alun kuvaus Areksesta riehuvan taistelun jumalasta, tuokin mieleen erään nykyisen valtiojohtajan jonka arvo oli everstiluutnantti. Sellaiset miehet toteuttavat hienoja yksittäisiä operaatioita, mutta sotataidon jumalattaren Pallas Athenen strateginen ajattelu ts mitä tapahtuu sen jälkeen puuttuu. Sääli, että shakinpelaajien kansa on saanut moisen johtajan.

    VastaaPoista
  2. Eikä mikään ole muuttunut. Jos ja kun varmaan länsimaistakin löytyy sotaintoilijoita, niin luulen että suurin syy on turhautuminen. He kokeilivat josko Mars antaisi vielä kiksejä siihen mitä Baccukselta jäi jäljelle.

    Nykyisessä kahdessa paraikaa tapahtuvassa tappomeiningissä on turhautuminen vielä suurempi, koska toinen hyökkääjistä on jäänyt maailman pärjäämiskilpailussa auttamatta häviölle, eikä se toinen ole päässyt mukaan edes kilpailuun. Venäläiset ovat edes jonkun verran onnistuneet uhraamaan Baccukselle, mutta musulmaaniparoilla ei ole ollut edes sitä kyseenalaista iloa, niinpä jotain tarttis tehdä, joten kokeillaanpa Marsille uhraamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "josko Mars antaisi vielä kiksejä siihen mitä Baccukselta jäi jäljelle."

      Pelkäänpä, että olet väärässä: kun kummakaan tappotantereen päättäjät eivät saa kiksejä Baccukselta - eikä edes kokkelista - eikä Venukselta, ne haetaan Jupiterilta (vallankäytöstä) ja Arekselta. Johtopäätös: toivokaamme laiskanpulskeita hedonistisia johtajia, heistä on vähiten harmia. Paha vaan, että tuollaiset henkilöt arvostavat enemmän rauhallista yksityiselämää...

      Poista
    2. No (harhaan) johtajamme meillä on aina keskuudessamme, mutta sotaintoilijat tulevat ja menevät.

      Poista
  3. Sodan vähä-älyisyys on pysyvä keskustelunaihe. Remarque käsitteli asiaa mieleenpainuvalla tavalla.
    Silti, nyt tälläkin hetkellä naapurin puttonen on katsonut oikeudekseen hävittää johtaman kansansa, kuin myös naapurimaan elinedellytyksiä. Putinin, kuin myös muidenkin hyökkäyssotien motiivina on: puolustautuminen, oman turvallisuuden korostaminen ja mikä parasta, KUNNIA.
    Itse muistan, kun nuorena rannikkojääkärialikersanttina kävimme Mäkiluodon valvonta-asemalla vierailulla. Aika oli neuvostoaikaa ja tunnelmat sen mukaiset. Tutkan näytöllä oli näkyvissä pötkylä. Kysyin, mikä se on? Valvoja kertoi sen olevan venäläinen sukellusvene. Totesin, mutta sehän on Suomen aluevesillä. Eikö sille tehdä mitään? Valvoja kertoi, että siellä tiedetään että me tiedämme: sitä pingattiin.
    Silloin, neuvostovastaisesti, valmistauduin hiljaa mielessäni sotaan - niin mieletön ajatus kuin se onkin.
    Tämä on ikuista. Poliittinen vehkeily ja sen seuraamukset toistuvat. Ciceron huudahdus: O tempora, o mores elää ja voi hyvin.
    ps. Naapurin rohvessoori miettii samaa teema, mutta eri vinkkelistä.....

    VastaaPoista
  4. 1MS loi myös yhden suurimmista fantasiakirjoista, mitä on koskaan kirjoitettu. J.R.R. Tolkien oli vänrikki brittiarmeijassa Sommen liejussa 1916, ja hän näki ja koki sen massateurastuksen. "Taru sormusten herrasta" perustuu hänen omiin kokemuksiinsa.

    Tolkien kertoi, että örkkien sodankäyntitapa oli suoraan ensimmäisestä maailmansodasta: massahyökkäykset, piittaamattomuus omista tappioista, suoraan päin vihollista ilman mitään maaston hyväksikäyttöä, luottaminen numeeriseen ylivoimaan. "Me olimme kaikki örkkejä", hän sanoi.

    VastaaPoista
  5. Luin jostakin kuinka ensimmäisen maailmasodan aikana Verdunissa oli tullut rintamakäynnille brittien everstejä ja kenraaleja. Muuan rintama kapteeni oli toiminut oppaana ja esittelijänä. Korkeiden upseerien asemapaikat ja esikunnat siihen aikaan olivat kymmeniä kilometrejä takamaastossa, usein linnoissa ja kartanoissa. Maasto oli vuosikausien asemasodan ja tykkitulen moneen kertaan möyhentämä kuunmaisema, jossa ei ollut ainoatakaan ehjää puun runkoa tai mitään muutakaan. Oli vain liejua, mädäntyneitä hevosenraatoja, rikkinäisiä kärrynosia, silpoutuneita saappaanvarsia, risaisia vaateparsia, kordiitin katkua jne. loputtomiin, joka suunnalla minne vain katsoi. Eräs kenraali kauhistui. "Hyvä Jumala, tännekö olemme lähettäneet miehiä"? Kapteeni totesi lakonisesti: "Tuolla edempänä on vielä pahempaa"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kertomus oli Peter Englundin esseekokoelmassa "Kirjeitä nollapisteestä".
      Kauhistuja ei muuten ollut kenraali eikä kuulunut sellaisten seurueeseen, vaan esikuntaupseeri joka oli lähetetty käymään jollain asialla etulinjassa.
      Järkyttyminen tapahtui autokyydissä, jonka edetessä maisemat sen kun pahenivat ja saivat esikuntaupseerin lopulta itkemään.

      Ja edessä oli pahempaa.

      Poista
    2. Niin, julmimmilla sodanjohtajilla ei ollut tapana käydä rintamilla - tai sotilassairaaloissa, esim Stalin taisi johtaa koko sodan Kremlistä ja datsaltaan. Sen vuoksi oli helppoa tappioista todeta, että akat tekevät uusia.

      Poista
  6. Kyllä! Tuon mukaan lukusuosituksen Goodbye to All That, joka ainakin briteissä tunnetaan.

    VastaaPoista
  7. Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä. - Mauri Sariola, upseeri ja herrasmies -

    VastaaPoista
  8. On uutta auringon alla. Sodista opitaan. Eri paikoissa on eri mielekkyys: keski-euroopassa joutavaa rähinää (saksa-ranska). Suomen itärajalla eloonjäämistaistelu. Atomipommit korottavat suursodan aloituskynnyksen korkealle. Usa Vietnamissa ei epäonnistunut: ryssälle osoitettiin, että koko maailmaa ei saa sovjetisoida. Sota on usein mielekästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sota on usein mielekästä."

      Anonyymi 28. lokakuuta 2023 klo 21.29:n mielestä nyt on korkea aika ryhtyä nauttimaan mielekkäistä sodista. Tämähän merkitsee sitä, että Anonyymi 28. lokakuuta 2023 klo 21.29:n toinen jalka kannustaa juutalaisia ja toinen jalka taas nauttii hyökkääjien mahdista.

      Anonyymi 28. lokakuuta 2023 klo 21.29:n toinen käsi soittaa puhelinta ja kutsuu kaikkia olemaan teatterissa mukana aseittensa kera, koska juutalaiset ovat ilkeitä ja hyökkääjät taas sitäkin ilkeämpiä.

      Anonyymi 28. lokakuuta 2023 klo 21.29:n aivojen mukaan rakkaus sotaan voittaa!!!

      Anonyymi 28. lokakuuta 2023 klo 21.29 haisee pahasti piilokremlille.

      Poista
    2. "Hassua."

      Hassua, Putin oli taannoin Venäjän meedioiden mukaan ikään kuin kuollut. Jotakin sinne päin.

      Poista
  9. "Tyhmän jumalan orjat"

    Kyllä Inkerinmaa tietää, kuten monet muutkin Venäjänmaalla/Neukkumaalla olevat kansat tietävät, että Ryssänmaa on Pahuuden valtakunta.

    VastaaPoista
  10. Kannatettavin armeija on tämä kiinalainen maanalainen terrakotta-armeija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi senkin luomisessa tulla uhreja jonkinmoisen sodan verran?
      Sen hautamonumentin rakentaja kun ei ollut mikään lempeä hallitsija.

      Poista
  11. ”Marsin kentiltä”

    Kun tätä nykyä seuraa Moskovan propagandistisia ”Marsin kenttiä”, niin heti silmään ja korvaan iskee uusi muutos: venäläisten hyökkäykset eivät siis koskaan satuta lapsia, koska heistä pidetään huolta. Tämän logiikan mukaan venäläiset kuulat, ammukset, pommit, raketit, yms. ovat suunniteltu niin, että ne eivät kosketa lasten ihoa. Että lapsille hankitaan peräti heti ruokaa.

    Nämä Marsin propagandistit, Solovjov yms., puhuessaan lapsista käyttävätkin lapsellista mömmöääntä ja liikkeitä, jotta TV-katsojat uskoisivat. Eikö kyseessä olekin propagandistien hyvä koulutus ja loistava harjoitus?





    VastaaPoista
  12. Carl Junghan piti Aresta malliesiemerkkinä soturi arkkityypistä.

    Luin nuorukaisena tuon Länsirintamalta ei mitään uutta ja minulta kyllä meni se pasifistinen sanoma täysin ohi.

    Sota ja väkivalta ovat sotureille se luontainen ympäristö. Ei sota ole "järjetöntä" vaan väkivalta noudattaa väkivallan logiikkaa.

    Rauhassa soturi ei viihdy, eikä edes usen rauhan ajan asevoimissa ja usein hänet löytää joko putkasta tai sitten erikoisjoukoista. Perhe-elämä on usein rikkonaista tai puuttuu kokonaan.

    Antiikin tarinoissahan Ares joutui rauhan ajan toimissaan jatkuvasti muiden jumalien nöyryyttämäksi.

    Totuushan on se, että soturien ja muiden ihmisten välillä vallitsee ikuinen jännite. Sitä jännitettä lieventämään on luotu hienoja perinteitä, soittokuntia ja vaikka suomen poliisin tanssiryhmä! Loppujen lopuksi väkivaltahan on seksin tapainen intiimi asia josta pitää puhua kierrellen ja salata se.

    Majuri evp Pekka Kantola totesi aikoinaan hienosti raamattua mukaillen.

    "Vaikka kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään. Sillä tietäisin olevani pahin pimeys laaksossa."

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.