maanantai 23. lokakuuta 2023

Ystävyys vastatuulessa

 

Kansat ja valtiot vastakkain

 

Hallitus on päättänyt olla myöntämättä Suomi-Venäjä seuralle lainkaan rahoitusta ensi vuodelle. Päätös ei ollut aivan odottamaton ja näyttää myös saaneen paljon aplodeja sosiaalisessa mediassa.

Typerä tuo päätös silti oli ja sen mukaisia ovat myös sille innokkaasti taputtavien reaktiot. Erkki Tuomioja, joka arvosteli päätöstä, sai heti melkoisen likasangon niskaansa ja nuo päätöksen kannattajat paljastivat yhä uudelleen täydellisen tietämättömyytenä siitä, millaista tuon seuran toiminta on viime vuosina ja jopa vuosikymmeninä ollut.

Toki voidaan sanoa, että seuralla oli historiallisia rasitteita ja että se symbolisoi historiamme sitä kautta, jota varsin hölmösti on meilläkin kutsuttu suomettumiseksi. Pelkään kuitenkin pahoin, että nyt tehtiin virhe, joka olisi jollakin tavalla korjattava.

Venäjä-seurahan ei enää aikoihin ole ollut ystävyyttä jonkin valtion kanssa ajava yhdistys. Sen sijaan se on keskittynyt kansaan ja seuran sivuilla on arvosteltu varsin kärkevästikin Venäjän valtion toimintaa, joka on ilmeisen vahingollista myös sen omille kansoille.

Seura on ollut Suomen ja Venäjän kansojen ystävyyden seura ja tuohon joukkoon kuuluvat myös sukukansamme, joiden kanssa seuran puitteissa on tehty laajaa yhteistyötä.

Tyrannien vanhoihin menetelmiin on toki aikojen saatossa kuulunut myös sellainen temppu, ettei ole tunnustettu epämieluisia hallituksia, vaan on käännytty suoraan kansan puoleen. Näinhän selitti neuvostohallitus tekevänsä talvisodassa, kun Suomen hallitus ei suostunut sen vaatimuksiin.

Niihin ei kyllä suostunut sen enempää Suomen kansakaan, joten neuvostohallitus joutui itse keksimään tuollaisen haluamansa Suomen kansan ja lavastuksessaan kertoi sen muka nousseen kapinaan Helsingin hallitusta vastaan ja jopa perustaneen oman kansanarmeijansa.

Tämä olisi voinut vedota Suomen kansan huumorintajuun, mutta asia oli niin vakava, että se herätti sen sijaan kiivasta suuttumusta. Valhe oli liian täydellisesti todellisuudesta irrallaan.

Kuitenkaan kansan ja valtion erottaminen toisistaan ja kansan puoleen kääntyminen sitä edustavan valtion asemesta saattaisi tapahtua myös rehellisesti ja demokratian periaatteita kunnioittaen.

Ikävä tosiasia on, että totaalisen sodan oloissa, mihin nytkin on jo lännen ja Venäjän välillä ainakin henkisesti ajauduttu, on asioilla taipumus kärjistyä ja yksinkertaistua ja jopa meillä Suomessa, jossa ei pitäisi olla mitään syytä alkaa vihata Venäjän kansaa, tuollainen suhtautuminen näyttää tulleen yhä hyväksytymmäksi valtavirran ilmiöksi, josta poikkeaminenkin on epäilyttävää.

Nyt meneillään olevan propagandasodan oloissa nollasummapeli koetaan yleensä ainoana mahdollisena suhteena ei ainoastaan sotivien osapuolten, vaan jopa hyökkäyksen uhria tukevan Suomen ja aggressiivisen Venäjän välillä. Eihän tästä enää muuta puuttunutkaan kuin ystävyyden kriminalisointi ja kansojen julistaminen toistensa vihollisiksi.

Aina kannattaa tarkoin miettiä, miten pitkälle vastakkainasettelua on järkevää viedä edes valtioiden tasolla, mutta sitäkin hullumpaa olisi tuoda sitä kansojen väliselle tasolle.

Näin on kuitenkin tehty ja erityisesti Venäjän puolella. Onkin ilmeistä, että Venäjän kansan keskuudessa on syntynyt parin viime vuoden aikana vihamielisyyttä myös Suomea kohtaan. Samaa on tapahtunut myös meillä. Valitettavasti en ole viime aikoina nähnyt asiasta tutkimuksia.

Monet ovat tämän sodan kestäessä elätelleet toiveita siitä, että Venäjä voitaisiin täydellisesti lyödä ja nöyryyttää pelkillä Ukrainan voimilla länsimaisten aseiden tuella. Status quo ante 2014 ei nyt ole realistinen tavoite tällä asetelmalla.

Avoin sota Naton ja Venäjän välillä olisi painajainen, jonka riskit ovat mittaamattomat myös meille. Rauhan on tultava mielellään ennemmin kuin myöhemmin ja sen haasteisiin on oltava valmiina vastaamaan.

Sodan aikana meillä toimi niin sanottu rauhanoppositio, jonka toiminnan koko merkityksestä ei taida olla yksimielisyyttä. Joka tapauksessa on tärkeää, että sellainen toimi ja myös saattoi toimia.

On todennäköistä, että sen olemassaolo hyödytti Suomea jo pelkästään todisteena maan demokraattisuudesta ja sen kansan tavoitteista. Kyseessä ei ollut mikään kuusislainen maanpetturien klubi, vaan ryhmä vakavasti otettavia Suomen kansan edustajia.

Meillä ne voimat, jotka tällä hetkellä ovat ilmoittautuneet hallituksemme Venäjän-politiikan kriitikoiksi, ovat sen sijaan tukeneet rikollista hyökkäyssotaa käyvän Venäjän valtion politiikkaa ja olleet jo siksi vailla poliittista uskottavuutta.

Olemme joutuneet omalaatuiseen tilanteeseen, kun maassamme on EU:n viralliselle politiikalle osattu vain taputtaa ja naiivisti yritetty vielä rangaista Venäjän kansalaisia heidän valtionsa politiikasta. Kanssakäyminen kansalaisyhteiskunnan tasolla on sekä valtion ja julkisyhteisöjen että monien yhdistysten toimesta jyrkästi katkaistu.

Asian voi ymmärtää sen sokkivaikutuksen taustaa vasten, joka yhtäkkiä näytti siirtävän koko maanosamme poliittisen kulttuurin sata vuotta taaksepäin.

Sokin pitäisi kuitenkin jo olla ohi. Poikkeustila ei koskaan jatku ikuisesti ja kaikilla osapuolilla on yhä enemmän syytä huolehtia siitä, että se päättyy mahdollisimman pian. Siihen suuntaan on nyt pyrittävä ja valmistettava edellytyksiä sille, että kaikki voivat palata normaaliin rauhanomaiseen yhteistyöhön, joka on ainoa toimiva tapa edistää tässä maailmassa niin kansojen kuin valtioidenkin todellisia etuja.

Kyllä Venäjän hallitus jo aivan varmasti käsittää, ettei Suomi hyväksy sen barbaarista hyökkäystä itsenäistä naapurivaltiota vastaan. Sen todistamiseksi ei olisi tarvinnut lopettaa kaikkea liiketoimintaa Venäjällä, kieltää lähes ilman varoitusaikaa venäläisiä saapumasta maahan omalla autollaan, katkaista välejä yliopistoihin tai lopettaa kansojen välistä ystävyysseuraa.

On sanottu, että sivistysmaissa teloituksetkin suoritetaan kohteliaiden tapojen mukaisesti, eihän se ainakaan maksa mitään. Tuossa karkeassa esimerkissä saattaa olla annos sellaista alkeellista viisautta, jota mekin nyt tarvitsisimme. On oikein ja kohtuullista tuomita valtioiden välillä valtioiden sikamaisuudet, mutta kansojen väliset suhteet voi hoitaa myös kohteliaasti ja arvokkuutensa säilyttäen.

 

 

 

59 kommenttia:

  1. "Typerä tuo päätös silti oli ja sen mukaisia ovat myös sille innokkaasti taputtavien reaktiot."

    Pakko on todeta olevani samaa mieltä: riippumatta siitä millainen Venäjän nykyjohto ja sen teot mielestämme ovat, Venäjän valtio ja suuri kansa tulevat aina olemaan nnaapurimme. Naapurin kanssa kannattaa pyrkiä pitämään niin hyvät välit kuin mahdollista, kulloisistakin konjuktuureista huolimatta.

    VastaaPoista
  2. Seuraahan ei lakkautettu, Suomen hallitus vain päätti lopettaa sen rahoittamisen. Mikään ei estäne seuraa pitämästä yllä pienimuotoista toimintaa talkoovoimin, mikäli jäsenet sen katsovat tarpeelliseksi. Sitten kun Venäjä palaa viiteryhmästään Natsi-Saksan seurasta demokraattisten sivistysvaltioiden joukkoon, seuran toiminnan voi taas puhaltaa kirkkaaseen liekkiin.

    Rahoituksen lopettaminen saattaa olla lyhytnäköistä, mutta tällaistahan yhteiskunnallinen toiminta Suomessa nykyään monesti on: signaloidaan hyvettä. Mutta miksi asettaa liiketoiminnan jatkaminen Venäjällä samalle viivalle? Siinä missä seura kenties toimii pikemminkin totalitaarista hallintoa ja sen kautta sotaa vastaan, liiketoiminta omalta pieneltä osaltaan tukisi näitä. Miksi siis jatkaa liiketoimintaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on totta. Nyt otetaan seuran jäsenistä mittaa. Mitä bisnekseen tulee, sitäkin on monenlaista.

      Poista
    2. Jos tulee tukikeräys, osallistun.

      Poista
  3. Seura-yhdistystoiminta ookoo. Tärkeintä on huolehtia, ettei Suomessa asuvien Venäjän kansalaisten lukumäärä enää kasva. Mitä enempi venäläisiä täällä, sitä suuremmat syyt kremlin ukot voivat löytää heistä huolehtimiseen ja heidän pakkoauttamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löydetiinpä niitä tarvittaessa 1939, vaikka suojeltavat taisivat oleskella NL:n alueella, osa maan päällä, osa jo sen pinnan alla.

      Poista
  4. Kyllä ovat venäläiset kaikki nilkkejä ja rosvoja. Ei se Putleri tyhjästä synny. Suomen kansa kyllä tietää ja osaa vihata kyllä oikein. Lukekaa vaikka blogeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi eräät ne vain jaksavat rakastaa ryssää sydämensä pohjasta.

      Poista
    2. Grogius kad todistiki oman tyhmyytensä tällä ja blogistin kirjoituksen sanoman..

      Poista
  5. Itse asiassa mihin valtiovaltaa tarvitaan seuratoiminnassa. Jos nyt vain lopetettaisiin kaikki vastaavat tuet niin olisimme oikealla tiellä kohti valtiosta vapaata kansalaisyhteiskuntaa. Itse olin Suomi Neuvostoliittoseuran mukana yhdellä Moskovan retkellä, joskus 70-luvun alussa ja kyllähän se silloin ainakin oli hyvin poliittinen. Enemmistö matkalaisista olikin taistolaisia ja se oli hieman kiusallista kuunnella kuinka he näkivät ja kuinka minä näin.

    Ps. Onko Vihavainenkin alkanut blokissaan ottamaan esimerkkiä suuremmista medioista, koska ainakin minulta on aika moni kommentti jäänyt julkaisematta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä ihmettelen, en ole sensuroinut yhtään sinun kommenttiasi enkä muitakaan painokelpoisia. Olisko esimerkkiä?

      Poista
    2. Uskon mielelläni sinua, enkä ole pannut ylös kadonneita kommentteja, mutta niitä on vuosien saatossa ollut useampia. Minä syytänkin mieluimmin tätä nörttitekniikkaa, joka ainakin minulle temppuilee miten tahtoo ja milloin tahtoo.

      Poista
    3. On niitä joskus muiltakin kadonnut, mistä lie netin ihmeellisyydestä johtuen. Jos jotain kuolematonta keksii kannattaa varmuuskopioida.

      Poista
  6. Kyllä tässä on viime vuosina joutunut suuresti tarkistamaan käsitystään suomalaisista, suomalaisena. Tuttu kansa paljasti todellisen luonteensa, ja muuttui vieraaksi. 1970-luvun ihmisenä kykyni mukautua uuteen 1930-lukuun ovat olemattomat, puolueettomuus on identiteettini ja minulle yhtä kuin suomalaisuus, olivat ajat mitkä hyvänsä. En enää tunne teitä, arvon suomalaiset. On inha ajatus tämä nyt kaikkialla tyrkytettävä käsitys, että lapsuuteni Suomi olisi ollut pelkkää valhetta. Minulle se oli totta, kaikkine puolineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ollut valhetta vaan sitä aikaa. Nyt ajat ovat muuttuneet ja viisaimmat muuttaneet mielipiteitään - ehkä myös tyhmimmät tai ainakin netin saaneet mielipiteensä julki.

      Kukapa ei kaipaisi lapsuutensa pihamaita...

      Poista
    2. Tunnen aika lailla samoin. Se Suomi johon uskoin on kadonnut, nykyään elelen jossain tyystin vieraassa Pohjois-Baltiassa.

      Poista
    3. Tekojenkkilässä pikemminkin.

      Poista
    4. Jenkkilässä sentään esiintyy mielipiteiden kirjoa.

      Poista
    5. Muttei täällä tekojenkkilässä.

      Poista
  7. Tutkimusten mukaan suuri osa Venäjän kansasta kannattaa Putinin toimia ainakin jollakin tasolla. Mihin tarvitsemme ystävyyttä moisen kansan kanssa? Poikkeusyksilöiden olemassaolo ei muuta asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minkä tutkimusten? Onko asiassa tehty objektiivinen ja kremlistä riippumaton tutkimus, jonka tulokset on julkistettu jollain puolueettomalla foorumilla? Älä nyt höperehdä iso mies!

      Poista
    2. Netissä on hyviä videoita venäläisten katuhaastatteluista. Niissä tulee selvästi ilmi se, että vanhemmat ihmiset tukevat Putinia yllättävän laajasti, kun taas nuoret alle 30-vuotiaat tuomitsevat usein koko nykyisen valtiojohdon. Lisäksi eläkeläiset usein jopa kaipaavat Neuvostoliiton aikaa.

      Naapurissamme asuu fiksu ja koulutettu venäläinen pariskunta, joka on asunut Suomessa yli 20 vuotta. He tuomitsevat jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kun Gorbatsov kuoli, Raisa kertoi vihaavansa häntä, koska hän tuhosi Neuvostoliiton. Se vahvisti, että muista mielipiteistään huolimatta jokainen venäläinen voi silti olla imperialisti.

      Poista
  8. Ajatellaanpa niin päin, että onko Venäjällä seuraa nimeltä Venäjä-Suomi ...eipä taida olla, vaan tämä Suomi-venäjä viritys on suomalaisten alamaisten ja osin myötäjuoksijoiden pyrkimys olla uskollisia ja alamaisia työlaisvaltion perilliselle Suomi-Neuvostoliitto seuran jatkeena? Diktatuurissa kaikki orgaanit ja viritykset on valjastettu vain ja ainoastaan diktatuurin etuja ajatellen. Onhan sellainenkin kuin Suomi-Korea seura, joka sanoo olevansa demokraattinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton, no uskoo ken tahtoo.

    Suomalaiset veronmaksajat ovat olleet aina varsin antelijaita kaiken sorttisiin avustuksiin, poliitikkkojemme löysän rahan tyylillä sanottakoon näin, ja yksistään Suomi-Venäjä seura sai puolet siitä rahasta joka oli varattu tämän tyyppiselle momentille. Nimekkäät poliitikot ja diplomaatit kuuluivat seuraan ja se takasi runsaan rahoituksen. Seuralla on jopa mnerkittävää omaisuutta ja onko se seuran tarkoituskaan?

    Venäjäiset tietenkin taas loukkaantuivat kunniakulttuurinsa mukaisesti, ja sanoivat irti lähialueyhteistyön, mutta kuka julkaisisi ne projektit itärajan tuolla puolella joita Suomi on hyvää hyvyyttään parin-kolmen kymmenen vuoden aikana rahoittanut? Voisi todeta, että ei vähät mitään...ja mitä ovat ne projektit joita Venäjä on rahoittanut tällä puolella rajaa?

    Varmasti on niinkin, että suomalaisten ja venäläisten kesken on aitoja ja hyviä ystävyyssuhteita joita kannattaa vaalia. Ongelma on vain Putinin sairas viha kaikkea läntistä kohtaan, vaikka itse patsastelee läntisten luxustuotteiden ympäröimänä ja verhoamana. Tilanne on surkea, mutta kun ja jos aikanaan tapahtuisi muutos parempaan, olen varma että äkkiä löytyy nimekkäitä tai nimekkäiksi pyrkiviä poliitikkoja jotka nousevat esiin uutta ystävyyttä julistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi kirjoitti: "Ajatellaanpa niin päin, että onko Venäjällä seuraa nimeltä Venäjä-Suomi ...eipä taida olla". Kyllä näitä nyt vain oli; muunmuassa Murmanskissa "Suomen ystävät"-järjestö ja Petroskoissa/Kostamuksessa "Venäjä-Suomi ystävyysseura". Veikkaan, että heillä on juuri nyt vaikeata. Itse olin pitkään SV-seuran paikallisosaston pj (nyt vpj) enkä näe hirveän pahana, että valtion avustus loppui. Aivan kuten Timo Vihavainen totesi: "Nyt otetaan seuran jäsenistä mittaa". Suomi-Venäjä seura tuomitsi heti alkuun jyrkästi hyökkäyssodan ja luokiteltiin sen jälkeen Moskovassa vihamieliseksi järjestöksi...

      Poista
  9. Äänestäjien enemmistön luottamusta nauttivan hallituksen hyvän päätöksen kyseenalaistaminen on demokratian häväistystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei kai koske huonoja päätöksiä.

      Poista
    2. Ei hallitus nauti äänestäjien enemmistön luottamusta (nukkuvat), äänestäneidenkin enemmistö taitaa olla työn takana. Moni taitaisi nyt äänestää toisin kuin puolivuotta sitten.

      Poista
    3. Punaprofessorien ja vihervasemmiston ulina on musiikkia korvilleni.

      Poista
    4. Voi näitä typeryksiä.

      Poista
    5. "Ei hallitus nauti äänestäjien enemmistön luottamusta (nukkuvat), äänestäneidenkin enemmistö taitaa olla työn takana."

      Nukkuvat saavat pitää mölinät mahassaan tai enintään kaljakuppilan toveripiirissa.

      Hallitus nauttii äänestäjien enemmistön luottamusta siten kuin perustuslaki sen määrittelee. Jos se ei miellytä voi, voi ryhtyä puuhaamaan vallankumousta tai muuttaa ulkomaille - jos nyt kaljanjuonnilta tai somepostauksilta ehtii tai jaksaa...

      Poista
    6. Miksi halveksit demokratiaa tällä "turpa tukkoon" asenteellasi?

      Poista
  10. Jospa kyse onkin vain Suomen kansan enemmistöön iskostuneesta (iskostetusta) "historiallisesta" (lähinnä 1917/1918 →), kaikenkattavasta "ryssävihasta", joka syksystä 1944 lähtien oli olosuhteiden pakosta joutunut talvehtimaan tai horrostamaan ja joka nykyisin, tilaisuuden tullen, on taas päässyt vapaasti valloilleen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tulinen ryssänrakkaus sen kun roihuaa eräiden rinnoissa, vaikka ryssä mitä tekisi.
      Ehkäpä se oikein kiihtyykin sitä enemmän, mitä enemmän ryssä tekee.

      Poista
    2. Tai mietipä Qroquius sellaista vaihtoehtoa, jossa yksilöitä kohdeltaisiin yksilöinä ja syyllistetään heidät vasta, kun he jotain rikollista ovat tehneet. Olen ajatellut, että siinä on jotain länsimaalaista, mutta ilmeisesti olin väärässä. Parempi on tuomita ihmiset kansallisuutensa perusteella. Pahoja yhtä kaikki. Kuinka paljon joku nuori venäläinen, joka ei ole koskaan päässyt demokraattisesti mistään päättämään, on syyllinen sotaan? Kuinka kamala ihminen on joku peräkylän babushka, joka koko elämänsä on kuullut samaa propagandaa joka tuutista ja uskoo lännen kamalien fasistien uhkaavan henkeään?

      On oma asiansa tuomita Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainaan ja halveksia sen toteuttajia ja kannattajia, joilla hyvin olisi mahdollisuus tietää asioiden todellinen laita, ja jotka nytkin pakotteita kiertäen nauttivat kaikista lännen iloista samalla julistaen Ukrainan loppua ja tuhoa.

      Sen sijaan on päätetty vihata jokaista venäläistä ihmistä vain heidän venäläisyytensä tähden. He ovat pahimpia. Pahempia kuin vaikkapa naapurimaamme pääministeri, jonka perheessä rahoitetaan iloisin mielin Venäjän hyökkäyssotaa. Mutta kun he eivät ole venäläisiä.

      Poista
  11. "kun lähtee sutta pakoon tulee karhu vastaan" sanoo suomalainen sananlasku. Tai "hanki ystävät läheltä ja viholliset kaukaa" Suomalaisessa kansanperinteessä sananlakuissa on viisautta. Ilkeästi sanoen; suomirakkri räksyttää venäjän karhua "rambonaton selän takaa"
    pelkään vaan,että kun kararpeeksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannattaisi koskaan pienen koiran räksyttää: vaikka oma turvallisuus on pyritty NATO:n avulla turvaamaan, kannattaisi hetkeksi pysähtyä kartan ääreen ja kysyä itseltään mihinhän ne ensi-iskut täysmittaisessa konfliktissa kohdistuisivat. Ei siis tarpeettomia provokaatioita ja pitkän tähtäimen tavoitteena hyvien - tai ainakin asiallisten - suhteiden palauttaminen.

      Poista
    2. Suomi ei ole enää yksin imperialistista roistovaltio Moskoviaa vastassa.
      Suomi on lopultakin osa Länttä, osana länsidemokratioiden puolustusliitto NATOa.
      Ne joita asiantila raivostuttaa, voivat painua minun maastani sinne Onnelaansa.

      Poista
    3. Oletko, Qroquius Kad, kahjo, vai näytteletkö vain?

      Poista
    4. Q Kad, ihanko tunnet omistavasi tämän maan?

      Poista
    5. Tuli vain mieleen, mihin Suomi voi enää liittyä muuttuakseen yhä lännettyneemmäksi. Jos menään Yhdysvaltain yli lännemmäksi, tullaan Tyynen meren rannikolle. Siellä on toisella puolella Kiina.

      Poista
    6. No voisihan Suomi olla Yhdysvaltojen osavaltio ihan virallisestikin eikä vain siirtomaa.

      Poista
    7. Ehkä yllättävää, mutta USA:n osavaltioiden itsemääräämisoikeus on huomattavasti paljon suurempi kuin EU:n jäsenvaltoiden.

      Kannattaa tutustua.

      Poista
    8. Mutta me olemmekin Yhdysvaltain siirtomaa, niiden itsemääräysoikeus on nolla.

      Poista
    9. "Mutta me olemmekin Yhdysvaltain siirtomaa..."

      Nyt liioittelet. Tai oikeastaan puhut täyttä palturia.

      Suomi Italian, Ranskan ja Saksan rosvoma reservaatti, Brysselin korruptien vapaata riistaa. USA:lla ei tässä paljon tekemistä ole.

      Poista
    10. Nyt sinä puhut palturia. Eipä täällä juurikaan näe eikä kuule mitään saksalaista, ranskaista, italialaista jne.
      Pelkkää jenkkip...aa vain.

      Poista
  12. Hyvä Timo,viisaita ajatuksia.Arvostan.

    VastaaPoista
  13. Lännen täytynee valitettavasti alkaa elää myös sen tapahtumien seurauksen varassa, että se eikä Ukraina voita sotaa Ukrainassa sillä tavalla kuin mitä se (me) haluamme.

    Kun rauha tai tulitauko on tehty, kaikkia epätyydyttävällä tavalla, on Venäjän kanssa elettävä siitä eteenkin päin. Kuten aina, maailman tappiin asti.
    Toki mahdollista monen toivoma "Venäjän hajoaminen" mutta vaikea on siihenkään enää uskoa.
    Kiinalla voimaannutettu Venäjä ei noin vain luovuta, toivomme me mitä muuta tahansa.

    Jokaisen venäläisen, valtionhallintoon millään tavalla kuulumattoman ihmisen, sotasyyllistäminen alkaa muistuttaa apartheidia.

    Vrt. Saksan liittotasavalta. 10 vuotta maksimaalisista hirveyksistä ja kaikki oli anteeksiannettu, ja liittotasavalta Euroopan ykköstalousveturi.

    Tietenkin parasta olisi jos sota voitettaisiin mutta siltä ei nyt enää näytä.

    t. nimimerkki realismia kehiin myös

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin realismia peliin. Miten on vaikkapa Intian ja Pakistanin välit, entä Turkin ja Kreikan, Intian ja Kiinan, Vietnamin ja Kiinan, Saudien ja Iranin, tai puhumattakaan kymmenistä pienemmistä naapureista, jotka eivät todellakaan ole minkäänlaisissa "välilöissä" naapureittensa kanssa. YK:ssa kyllä kaikki istuvat tärkeilemässä...

      Putinin Venäjä on tehnyt maailmanluokan munauksen, jota ei voi edes korjata. Mission imbossible on täyttä totta. Kun viha Ukrainaa ja länttä kohtaan on tällä tasolla kuten on nyt nähty, realismi olisi lännellekin paikallaan? On turha elätellä ja haihatella muutamista mukavista ja ystävällisistä venäläisistä, he eivät pysty muuttamaan maan suuntaa, siihen eivät pysty Pohjois-Korealaisetkaan! Tähän on siis tultu.

      Poista
  14. "Erkki Tuomioja, joka arvosteli päätöstä, sai heti melkoisen likasangon niskaansa"

    Erkki Tuomioja uskoo varmaankin yhä vieläkin, että Venäjä edustaa yhä vieläkin mitä ihaninta kommunismia, mitä ihaninta sosialismia sekä ynnä muuta mitä ihaninta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä näemmä uskot edelleen Neuvostoliiton olemassa oloon.

      Poista
    2. "Neuvostoliiton olemassa oloon"

      En todellakaan usko Neuvostoliiton jatkavan edelleenkin olemassaoloaan. Jo pelkästään sen takia, että Putin edelleenkin vuodattaa kyyneliään Neuvostoliiton luhistumisen takia, koska se oli hänen mielestään geopoliittinen katastrofi. En tiedä yhtäkään nenää, joka liittyisi Putinin vuodatuuksiin Eestissä, Latviassa, Liettuassa eikä muuallakaan.

      Poista
    3. Se Erkki Tuomioja onkin poliittisin uransa aikana ollut aivan kamala "kommunisti". Jo nuorena, elokuun 21. (?) päivänä 1968 oli kärkenä Neuvostoliiton suurlähetystön edessä huutamassa Tšekkoslovakian miehityksen tuomitsevia iskulauseita. (Siitä on usein julkaistu valokuviakin, mutta sinunkaltaisiltasi sellaiset ovat jääneet huomaamatta - kunhan höliset.)

      Poista
    4. Anonyymi 24. lokakuuta 2023 klo 11.12 käyttämä käsite "hölinä" ei kelpaa, koska hänen olisi pitänyt asian logiikan mukaan selittää Tuomiojan degradaatio.

      Poista
  15. Katsoin Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta, millaisia aikomuksia seuralla on. Tässä seuran oma selvitys: "Seuran toiminnassa korostuvat nyt sodan- ja vihapuheen vastainen työ sekä Venäjän kulttuuritoimijoiden ja toisinajattelijoiden sodanvastaisen toiminnan tukeminen, yhteyksien ylläpitäminen sekä Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä paenneiden auttaminen".
    Mitä vikaa tässä on?
    Entinen Moskovan -lähettiläs sanoi joskus, että on venäläisten oma asia, miten asiansa järjestävät. Niin on, emmekä me voi sitä asiaintilaa muuttaa. Iltapäivälehtien otsikot kertovat lähes päivittäin, miten Venäjä meitä uhkaa. Nyrkkiä puidaan ja pelotellaan. Pitäisi pystyä parempaan.

    VastaaPoista
  16. ”On sanottu, että sivistysmaissa teloituksetkin suoritetaan kohteliaiden tapojen mukaisesti, eihän se ainakaan maksa mitään.”

    Näin ollen, bolshevistinen Neuvostoliittokin oli sivistysmaa, koska ”kansan viholliset” tuhottiin kohteliaasti. Kuula takaraivoon, ja kansan vihollinen ei ehtinyt edes kärsiä kivusta.

    Toisena tuhomenetelmänä olivat pakkotyöleirit. Laiskat ihmiset eli kansan viholliset vietiin leireihin parantamaan tapojaan. Jos he saivat nälkäkuoleman, niin se johtui tietysti siitä, että he olivat nirsoja, koska ruoka ei heille kelvannut.

    Ehkä joku tietää mitkä olivat muut putinilaiset tuhomenetelmät kohteliaiden tapojen mukaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sivistyskansa antaa tuomion, mikä yleensä on vapauden menetys. Kun rikoksesta tulee rangaista.
      Muualla voidaan valtiollisesti tehdä toisin, se on heidän asiansa. Itse en lähtisi lähi-idän teloitus malliin tai Amerikassa suoritettaviin lääkeruisku toimintoihin. Oli tapa mikä hyvänsä niin siinä kumminkin joku joutuu suorittamaan tuon toimituksen.
      Sitten kun on tapauksia kun onkin väärin perustein tuomittu.
      1940-luvun olettaisi opettaneen ettei Euroopassa osata välillä olla sen parempia kuin todistamallakaan. Arkkitehtuurisesti tuhoamisleirit eivät pahemmin eronne joistain vankeinhoitolaitoksista. (Ja tämän toteaminen ääneen, ei ain ole suotavaa, kun toiset odottaa järkytyksen sekaisia tunteita, kuinka ihmiset voivat). Ja alkuun sinne kumminkin lähetettiin väärinajattelijoita, mustalaisia, homoja, vammaisia jne. Samalla tavoin kuin vaikka Neuvostoajan Tallinnan vankilaan jossa kuulemma myös on väkeä tapettu.
      Nykyisellään taas museokohteita, mutta lähtökohdin vaikka toisen ajatusmaailma ei aina vastaa omaa (mikä on maailman mittakaavassa sula mahdottomuus), niin en soisi kenellekkään sellaista kohtaloa.

      Poista
  17. Mikä osa suuren median toimittajista on Arabikansojen ystävyysseuran jäseniä?

    VastaaPoista
  18. Suomalaiset päättäjät eivät kovin ystävällisiä suomalaisia kohtaan. Suomalaisten pitäis maksaa muiden maiden verot ja hoitaa Baltian puolustus.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.