maanantai 4. syyskuuta 2023

Suuren kahtiajaon puuhaaminen

 

Parempien ihmisten puolue

 

Näistä viime kuukausien ajan julkista sanaa hallinneiden alimman intellektuaalisen tason journalistisista rähinöistä kirjoittaminen on jo kauan sitten alkanut kyllästyttää. Kyseessä on sellainen tunkio, ettei siihen koskemisessa ole mitään palkitsevaa. Sohaisen nyt sentään vielä vähän.

Uskoin kauan, että koko uskomattomassa hölynpölyssä on kyseessä ennen muuta kyyninen manööveri, jonka avulla pyritään hankkimaan poliittista valtaa. Eihän niitä kukaan tosissaan usko.

Kaikki nuo puheet natseista ja jostakin ohjelmallisesta rasismista, koirapilleistä, ”ihmisvihasta” ja ties mistä merkillisestä symboliikasta, jota tietyllä tavalla katsottuna saattoi julkisuudestamme löytää, kuulostivat pelkältä parodialta. Usein ne olivatkin pilkkaajien tosikoille syöttämiä vitsejä, joita sitten toisteltiin ja julkaistiin täysin tosissaan.

Kuitenkin kaiken takana näyttää olevan asenne, joka on täysin vakava ja horjumaton ja johon suhtaudutaan jopa suurella hartaudella. Se nimittäin koskee sen omaksuneiden omaa arvoa ja kunniaa tässä yhteiskunnassa, parempana ihmisenä olemista.

Joskus on sanottu, että Amerikassa uskotaan, että jokainen on yhtä hyvä kuin kuka tahansa toinenkin ellei hieman parempikin… Se oli sitä aikaa, kun sääty-yhteiskunta vielä asetti Euroopassa selvät rajat sille, kenellä oli oikeus tuntea itsensä muita paremmaksi ja kenellä ei. Sitä paitsi myös paremmiston sisällä oli enemmän tai vähemmän selvä nokkimisjärjestys.

Nykyisessä Amerikassa olisi naurettavaa kuvitella tuon täysin egalitaarisen ajattelutavan pitävän paikkansa. Toki sen pätevyys oli sangen suhteellinen myös pari sataa vuotta sitten, jolloin eurooppalaiset saivat hämmästellä tasa-arvoisuuden ihmemaata, jossa suku ja sääty eivät määränneetkään kumarrusten syvyyttä.

Kyllä sen määräsi silloinkin raha ja jos vaikka nykyäänkin kuljeskelet Amerikassa tyhjätaskuna, voit olla varma siitä, että saat kovin vähän kunnioitusta osaksesi. Se sijaan voit kaikin mokomin olla hölmö ja moukka, kunhan olet rikas ja antelias. Sehän on vain sitäkin ihailtavampaa.

Jako parempiin ja huonompiin ihmisiin ei siis maailmasta loppunut demokratian tulemisen myötä, enkä ainakaan minä näe sille ilmiölle mitään loppua koskaan.  Toki olisikin kohtuullista, mikäli nyt ainakin jalot ihmisystävät ja altruistiset maailmanparantajat noteerattaisiin korkeammalle kuin konnat, murhamiehet ja huijarit.

 Itse asiassa ainakin viihdeteollisuudessa tilanne on aivan päinvastainen, mutta eihän sieltä kannata arkipäivän todellisuutta etsiä, vaikka se muuten onkin oma tärkeä maailmansa.

No, tämä nyt vain hajamietteenä sen johdosta, että ihmiset tukevat ja kannustavat nykyään kaikin keinoin uskoa omaan paremmuuteensa. Sen tueksi kelpaa mikä tahansa ja sitä tehdään myös aivan tavattoman löperöillä argumenteilla. On jopa havaittavissa, että mitä koulutetumpi ihminen on, sitä suurempaan typeryyteen hän juuri tässä asiassa näyttää olevan valmis.

Luulin jo, että hesarin uskomattoman matalatasoinen hyökkäys perussuomalaisten johtoa vastaan yhteyksistään irrotettuja keskustelunpätkiä käyttäen olisi hyvinkin nopeasti kääntynyt sitä itseään vastaan. Vielä mitä. Tänäkin päivänä näyttää suuri osa suomalaisista vuorenvarmasti uskovan jonkin Riikka Purran nimittäneen turkkilaisia apinoiksi, uhanneen ampua viatonta lasta ja niin edelleen ja niin edelleen.

Ei ihmisten enemmistö halua asioiden taustoja tarkistaa eivätkä monet siihen edes pysty. Luulen, että tuo haluaminen on kuitenkin se peruskysymys. Kyllä Hyvät Ihmiset haluavat tässä maailmassa erottautua huonoista ja juuri siksi on tarpeen, että nuo huonot ovat todella huonoja. Eivät asiat ole fariseusten päivistä tässä suhteessa miksikään muuttuneet.

Jako huonompiin ja parempiin ihmisiin oli vielä puoli vuosisataa sitten aika helppo tehdä ja rahan ohella selkeä erottava tekijä oli koulusivistyksen määrä. Se näkyi selvästi tietyissä valmiuksissa, esimerkiksi kyvyssä puhua ja ymmärtää vierasta kieltä. Suurimmalta osalta kansaa se ei onnistunut ollenkaan.

Nyt ajat ovat toiset ja se, joka haluaa olla muita parempi, ymmärtää helposti, että asia on parhaiten hoidettavissa paitsi kalliilla ja hankalalla lifestyle-poseerauksella, myös julistamalla tiettyjä periaatteita, mitä ehdottomammin, sitä hienompaa. Moraaliposeeraus ei edes maksa mitään esitttäjälleen.

Normaali terve järki on pahasti jäänyt tämän massailmiön jalkoihin ja sen käyttämistä pidetään paremmissa piireissä usein hyvin loukkaavana. Sehän todella helposti loukkaakin tuon joukon kaikkein herkimpiä tunteita eli heidän itserakkautensa perusteita.

Joskus toistasataa vuotta sitten tunnettiin käsite épatage, poroporvarin säikyttely. Siinä oli kyse juuri samasta asiasta. Rähjäinen taiteilijaboheemi laukoi totuuksia, jotka järkyttivät kelpo poroporvarin itserakkauden perustuksia. Niinpä saattoi tapahtua, että teattereissa buuattiin ja nerokkaatkin maalaukset leimattiin primitiiviseksi roskaksi.

Omanlaatuisensa kuvainraastaja oli 1800-luvulla englantilainen historioitsija Thomas Carlyle, joka rakenteli immanenttia pyhyyden valtakuntaa ihmisten arkipäivän työstä ja elämästä. Koko maailma oli hänen tulkintansa mukaan itse asiassa pyhää ja ikuista sikäli kuin se pysyi totuudellisuudessa ja hylkäsi valheet ja tekopyhyyden.

Carlyle nimitti joku saksalainen skottilaiseksi Voltaireksi. Se tarkoitti sitä, että molemmat hyökkäsivät aikansa valheellisuutta vastaan, tosin aivan erilaisen maailmankäsityksen puolesta.

On ollut huvittavaa seurata, millaisen vastaanoton on nyt saanut muuan omaperäisimpiä ja nerokkaimpia historioitsijoitamme, Teemu Keskisarja.

Kiitosta hänelle sateli kyllä vielä silloin kun hän ei ottanut kantaa ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin. Mutta sitten hän ryhtyi puhumaan niistä, käyttäen siinä samanlaista suorasukaista ja asioiden ytimeen menevää puhetapaa kuin rahvaan tasolta maailman tapahtumia katselevissa kirjoissaan.

Hän leimautui oitis paremmiston silmissä Huonommaksi Ihmiseksi ja jopa sellaisen räikeäksi tyyppitapaukseksi. Joku jopa kiiruhti sanomaan, että tuossa tavassa esiintyä juuri olikin kaikki, ei siinä mitään argumentointia tarvita.

Asia on ymmärrettävä. Juuri tuollaisesta rahvaanomaisuudestahan Paremman Ihmisen on sanouduttava irti, muutoin omasta paremmuudesta ei jää mitään jäljelle, eihän se farisealaisuus kestä kriittistä tarkastelua.

Keskisarjasta näyttää monelle tulleen akateemisen yhteisön petturi par excellence. Samaan aikaan kun akateemisen yhteisön se osa, joka oman käsityksensä mukaan edustaa sen moraalista parhaimmistoa, omaksuu kilvan uusia woken, postkolonialismin ja antirasismin aatteita ja julistaa niitä muillekin, löytyykin joukosta juudas, joka kannattaa sitä, mitä sanotaan terveeksi järjeksi.

Englanniksihan kyseessä siis on common sense, mikäli asia ei suomeksi ilmaistuna tullut kyllin ymmärrettäväksi.

No, enpä viitsi enää jatkaa tätä teemaa. Tiedän jo, että suuri osa palautteesta ei sisällä minkäänlaisia järjen argumentteja tai viittauksia empiriaan.

Palautan joka tapauksessa mieleen sen, miten herkkää demokratia on erilaisille vinoutumille, joista luultavasti vaarallisin on niin sanottu totalitaarinen demokratia. Tämän paradoksaalisen termin otti aikoinaan käyttöön J.L. Talmon, joka tutki Ranskan suuren vallankumouksen mentaliteettia ja sen suhdetta totalitarismin perusteisiin.

Olen käsitellyt Talmonin ideoita useinkin. Tämän linkin alta löytyy pari asiaan liittyvää pohdintaa: Vihavainen: Haun talmon tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com).

Demokratia vaatii kukoistaakseen demokraattista mielenlaatua. Viime aikoina se on meillä ja muuallakin alkanut vaarallisesti rappeutua ja sen perusperiaatteita on horjutettu nimenomaan sen joukon toimesta, joka äänekkäimmin esiintyy demokratian puolustajana itse rakentamiaan olkiukkoja vastaan.

Toistan vielä kerran, ettei tässä mitään uutta ole. Tämä on nähty ennenkin ja jäljet pelottavat. Siispä jäitä hattuun ja kunnioittamaan ja tekemään aivan normaalia parlamentaarista demokratiaa ilman tähän todellisuuteen kuulumattomia kummituksia ja epärealistisia ihanteita.

 

73 kommenttia:

  1. "kyyninen manööveri, jonka avulla pyritään hankkimaan poliittista valtaa."

    Olisiko kyse ihan kylmästi siitä, että kun kansan äänesti "väärin" tiukemman talouspolitiikan puolesta edellisen hallituksen vihervasemmistopuolueet nostivat kohun rasismista, kun oli vaikea hyökätä vaaleissa voittanutta talouspolitiikkaa vastaan.

    Sinänsä on turha vaatia tuolta joukolta demokraattista mieltä, sen tausta-aatteet kun ovat aina edustaneet ym totaalitääristä demokratiaa, Marxista, Leninistä Pentti Linkolaan. Myöskäään maltillisuutta on turha odottaa porukalta, joka käy TOTAALISTA kulttuurisotaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi 8.17
      Opposition tehtävä on arvostella hallitusta.

      Poista
    2. Mitä tarkoitat tiukalla taloudella? Purra ottaa velkaa ensimmäisenä vuonna 10 miljardia ja seuraavina vielä enemmän. Purran antaman tiedon mukaan, uusi hallitus saa lainaa kolme kertaa korkeammalla korolla kuin edellinen hallitus sai. Itse ovat aiheuttaneen rasismipuheillaan ja flirtailuillaan moisen korotuksen.

      Poista
    3. Nyt korjaillaan edellisen hallituksen "rahaa on"- politiikan seurauksia. Ja korothan ovat nousseet aivan yleismaailmallisesti, persujen puheilla ei ole niihin ollut mitään vaikutusta. Marinin hallituksen aikana elettiin historiallisten matalien korkojen aikaa, ja niinpä sitä lainaa otettiin tolkuttomasti "tulevaisuusinvestointeihin". Nyt sitten lainojen korot ovat kai luokkaa kolme miljardia, ja Marinin rakentelema sotehimmeli tarvitsee kai neljä miljardia "diakoniaa".

      Poista
  2. Voi kun Timo pelasti taas aamun kertomalla, ettei järjen valo ole totaalisesti kadonnut. Minä olen jo kymmeniä vuosia varoittanut, että´Euroopan vaarallisin otus on hyvä ihminen. Huonoja ja vaarallisia ihmisiä varten meillä on poliisi ja hätätilassa armeija, mutta mitä hittoa me voimme tehdä näille hyväkkäille. Itse asiassa emme mitään, sillä silloin olisimme oikeasti huonompia kuin he.

    Jos meillä olisi vielä oikea lehdistö valistuksella saisi jotain aikaan, mutta kun ongelman ydin piileekin saastuneessa mediassa. jos puolet Ylen ja Hesarin toimittajista saataisiin pois viroistaan , niin se oliisi hyvä alku, paitsi silloin me syyllistyttäisiin juuri samaan mihin hekin. Meille ei jää muuta toivoa kuin aika ja muoti. Kun minä olin nuori sain hankaluuksia toisinajattelustani, mutta myös arvostusta kaveripiireissä, Sitten alkoivat rähmälläänolovuodet ja taistolaiskiihkoilu, joka olikin nykysuuntauksen kantasolu. Luotan kuitenkin aikaan ja "muotiin". Teemu Keskiarja on akateemisen maailman airut,' ja kohta meille ilmestyy pari kolme taiteilijaakin, joilla on munaa sanoa munattomille kavereilleen totuus. Siitä se lähtee, eikä totuuden puhuminen ole enää eläkeläisten varassa.

    VastaaPoista
  3. Olipas kyyninen persujen ja rasismin puolustelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuutta onkin hankala kumota.

      Poista
    2. Ano 0935: En tiedä, minkä ikäinen olet, mutta itse esimerkiksi 1980-lukua muistan sen verran, että kukaan ei olisi nostanut edes korvanlehteään, saatikka ruvennut julistamaan ihmiskunnan vihollisiksi poliitikkoja, jotka olisivat esittäneet niitä mielipiteitä, joista nyt PS-poliitikkoja naulitaan ristille. Kotiseudullani on perinteisesti ollut erittäin vahva, kommunististen puolueiden kannatus ja voin kuule vannoa, että täkäläiset kommunistien äänestäjät ovat mielipiteiltään supernuivia.

      Mitä tulee tiettyihin kansanryhmiin tuolta Lähi-Idän suunnalta, niin esimerkiksi "yksitysesiintyjät" sanovat suoraan, etteivät pidä heistä asiakkaina, koska käyttäytyvät kuin siat vatukossa. Esimerkiksi turkkilaisia he halveksuvat todella p. Joten mitä Purrakin heistä sanoi on täysin totta. Mutta "paremmistolle" tosiasiatkin ovat nykyään razzismusta. Ja järjellä ajattelevat ovat sitten "tieteellisiä rasisteja".

      Poista
  4. Nykyajan natsit siellä Herlinien Sanomissa hyökkäävät erästä kansanryhmää vastaan 24/7 eli siis koko ajan.

    VastaaPoista
  5. Demokratia lienee hävinnyt tämän pelin? Suomessa tämä näkyy siitäkin, että edellisen eduskuntavaalien tulos ei merkitsekään mitään, väärin siis äänestetty. Jäädäänpä odottelemaan, mitä saamme nähdä syksyn edetessä? Arvelisin, että jos syitä etsitään maamme demokratian onnettomaan tilaan, niin näkisin, että tässä on varsinkin kokoomuksella itsetutkiskelun paikka.

    Suuri puolue on koko 2000-luvun hännystellyt vasemmistoa aivan liikaa. Kun kokoomuksen vanhat parrat siivottiin puolueen johdosta, ja nuoret varsinkin naiset tulivat näkyviksi, siitä alkoi kehitys, joka johtaa tähän päivään. Kun persut tulivat puoluekentälle, siitähän tuli kokoomukselle suorastaan vihollinen numero yksi, ja kohtelu oli sen mukaista! Mitä taas tulee vihervasemmistoon, kokoomus tanssi sen kanssa luontevasti lähes asiassa kuin asiassa, mutta pelisilmä petti pahasti ja nyt on aika kerätä satoa tästä fataalista "yhteistyöstä"...

    Suomalaiset tuntuvat vain tyhmistyvän vuosi vuoden jälkeen. Tietoa kyllä olisi, mutta kukaan ei ole kiinnostunut muusta kuin seitsämän päivää-tyyppisestä muutaman lauseen journalismista. Sitä on helppo lukea ja omaksua, ja se kyllä antaa oivan aseen sille, joka hallitsee mediaa. Asioita ei yritetäkään esittää laajasti, vaan sieltä täältä sopivasti värittäen, ja osin salaillen. Se tuntuu riittävän kansalaisille ja johtopäätökset ovat sen mukaisia. Eipä hääviltä näytä "maailman demokraattisimman maan" tulevaisuus? Moneen kertaan todettu Orwellin dystopia on jo todellisuutta, mutta sitäkään ei havaita, vaan suorastaan huudetaan epähenkilöitä ja ajatusrikollisia tuomiolle!

    VastaaPoista
  6. Ei olisi uskonut Keskisarjasta, että haksahtaa näin pahasti. Meni täysin uskottavuus Suomen nokkelimpana historian tonkijana. Sääli, mutta itsepähän pisti päänsä silmukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi Keskisarjan uskottavuus historiantutkijana olisi yhteydessä hänen poliittiseen kantaansa?

      Poista
    2. Historioitsija yleensä tarkastelee pitkiä ajanjaksoja. Maailmasta syntyy historioitsijalle eri kuva kuin uutistoimittajalle, joka tuijottaa yhteen asiaan kerrallaan. Keskisarja sanoi jossakin (ohjelmassa?), että talvisodan muisto painuu 200 vuodessa unohduksiin ja sitä muistetaan yhtä paljon kuin edellisen talven lumisotaa. Kuvaus on muistinvarainen ja vähän sinne päin, niin kuin muistaminen monesti on. No, eikös joku isänmaallinen ihminen ruvennut moittimaan Keskisarjan lausuntoa ja puolustamaan veteraanejamme, joista Keskisarja ei ollut puhunut mitään.

      Poista
    3. "Miksi Keskisarjan uskottavuus historiantutkijana olisi yhteydessä hänen poliittiseen kantaansa?"

      Koska persuista ei - vihervasemmiston mukaan - koskaan tulla mitään hyvää, liekö näillä on sitä jakamatonta ihmisarvoakaan.

      Poista
    4. Minulla on hyllyssä melkein metrin verran Keskisarjan kirjoja, kahdessa jopa omistuskirjoitus.
      Olen tutuille ja kylänmiehille ilmoitellut että saapi tulla hakemaan pois, ei maksa mitään.
      Ei ole kenellekään kelvanneet.

      Poista
    5. Yllättävän sairasta tämä tällaisissakin yhteyksissä esiin tuleva suhtautuminen vaikuttajayksilöihin. Ikään kuin kyseessä olisi ollut rakkaussuhde, ja puoliso sitten äkkiä osoittautunutkin petolliseksi.

      Ikään kuin kaikki tähänastinen ajattelu olisikin ollut puhtaasti vain tukea tarvitsevaa ja hakevaa, ja sitten kun intiimi tunnustuksellisuus ei ei enää onnistu, päässä kuohahtaa ja tuhoamistarve myrkyttää mielen.

      Hmmmm.

      Eikö tästä ole aika kaukana se, että asiat otetaan asioina ja ihmiset ihmisinä?

      Poista
    6. Anonyymi klo 12.59
      Asutkohan eri kylällä kun en ole kuullut, että olisi metrin verran Keskisarjan kirjoja haettavaksi.

      Kerro mistä voin hakea ilmaiseksi niin vapautan mielelläni sinulta hyllytilaa.

      Poista
    7. "asiat otetaan asioina ja ihmiset ihmisinä?"

      Se oli sitä entistä sivistyneenpää aikaa, joilloin kehotettiin välttämään argumentun ad hominem. Nykyisin kaikki lähtee sanojasta ja häneen heijastetuista "arvoista", joten "väärä" ihminen ei voi olla missään oikeassa.

      Poista
  7. Luulen, että historiallisesti alistetuille kansoille on ominaista sellainen syviin sielunrakenteisiin saakka pohjautuva taipumus jakautua aina kahtia joka seitseman sataa vuotta vieraalla hallintokielellä alistettuja suomalaisia vaivaa.

    Itsenäistyminen ei tuollaisia sielunrakenteita mihinkään hävitä -- ulkoinen valta on sisäistetty niin monen sukupolven aikana, että se vain siirtyy oman yhteiskunnan sisälle, kansan omaan keskuuteen. Jokaisessa ongelmassa muodostuu kaksi napaa -- omaa valtalegitimiteettiään kyseenalaistamaton, itsensä parempaan väkeen tai ainakin paremmin ajattelevaan väkeen samaistava, ryhmävahvistautuva valtajoukko, ja sitten toiselle puolen ne, jotka ovat tavalla tai toisella vastarannankiiskiä, vastentahtoinen ja vastenmielinen, vihattava ja inhottava kansanosa, joka ei osaa edes mielistellä.

    Toinen juttu on sitten se, että kaikissa yhteisöissä epävarmuuden aikoina yksilöiden on helpompaa määritellä itseidentiteettinsä "kielteisestä käsin" -- eli on helpompaa tietää mitä ei halua olla kuin yrittää ajatella asioita perusteellisemmin -- joten kahtiajakautumista vahvistamaan muodostuu erityinen resonoiva yhteisötekijä, "negatiivinen kultti", kuten Durkheim sitä nimitti.

    Meilläkin demokratia alkaa olla sitä että otetaan kantaa ja ehkä äänestetäänkin jotakin vastaan kuin jonkin puolesta. Ja tällaiseenhan sitten nämä aatteellisessa hurmoksessa kehittyvät ja vahvistuvat anti-, anti-, anti-ideologiat omat negatiiviset kulttinsa voivat perustaa.

    Sitten vielä kolmas juttu: se eurooppalaisella uudella ajalla syntynyt ja kehittynyt, erityiseen "edustuksellisuuden" kognitioon perustuva demokratia, jonka me olemme omaksuneet, on ihan omaa laatuaan oleva ilmiö, jolla on aivan erityiset edellytykset ja ehdot. Se ei ole irroitettavissa niistä erityisistä järjen ja tiedon muodoista -- visuaaliseen mieltämiseen ja kartesiolaiseen rationaalisuuteen perustuvasta ajattelusta -- jonka elimellinen osa se on. Sitä ei esimerkiksi voi pelkistää "opilliseksi" hallintorakenteeksi, joka voitaisiin vientituotteena viedä kulttuurisesti kokonaan eriperusteisiin yhteiskuntiin.

    Yksi kaikkein tärkeimmistä oman demokratiamme ominaisuuksista on sen edellyttämä tiedollinen "läpinäkyvyys" -- eli pitäisi periaatteessa olla kaikkien nähtävillä mistä missäkin asiassa on pohjimmiltaan kyse. Demokratia ei voi perustua kabineteissa tai temppelien kaikkeinpyhimmissä kuiskittuihin salaisuuksiin -- mutta toisaalta se ei myöskään voi perustua sellaiseen sisällöllisesti rappeutuneeseen yliyleistäviä yleiskäsitteitä käyttävään kieleen, jollaista juuri nyt kakkien kipeiden yhteiskunnallisten ongelmien julkinen "käsittely" on.

    Yliyleistävillä ylevöitetyillä yleiskäsitteillä on helppo noitua ymmärrys ja nousta tekopyhyyden kukoksi -- ja tunkioksihan se yhteiskuntatodellisuus silloin kaikesta ylevöitetystä propagandasta huolimatta muuttuu. "Poliittinen korrektius" tuhoaa demokratian, ja hullunhauskaa siinä on se, että puhumattomuuden kulttuurin esitaistelijat ja hiljaisuuden vaativat itse huutavat niin kovaa kuin keuhkoista lähtee: "Rasismi! Rasismi!".



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikkonen: “… yksilöiden on helpompaa määritellä itseidentiteettinsä "kielteisestä käsin" -- eli on helpompaa tietää mitä ei halua olla kuin yrittää ajatella asioita perusteellisemmin …”.

      Suoraan maaliin. Oli kyse politiikasta, ympäristönsuojelusta tai muusta semmoisesta, porukan saa mukaan vastustamalla. Ei ydinvoimaa, ei hiilivoimaa, yms. ”Ei” on mukavan lyhyt sana. Jos yritetään tuon ”ei”:n vastakohtaa, porukka kaikkoaa. Jonkin asian selvittäminen ja toteuttaminen vaatii paljon enemmän paneutumista ja – ajattelua.

      Mutta tuo helppouden ja älyllisen heiveröisyyden periaate kihoaa esiin muutoinkin. On helppo riehaantua: roistovaltio Ryssän saatanat käyvät viattoman ja pienen kimppuun. On paljon vaikeampi analysoida ja pohtia puolueettomasti tilannetta. Ja ennen kaikkea: etsiä ratkaisu ongelmaan.

      Poista
    2. "Meilläkin demokratia alkaa olla sitä että otetaan kantaa ja ehkä äänestetäänkin jotakin vastaan kuin jonkin puolesta."

      Tämä oli hyvä pointti: viime vaaleissakin moni vihervasemmistolainen äänesti - Marinin yllyttämänä - pikemmin persuja vastaan kun minkään puolesta - enintään sosiaalitukien.

      Poista
    3. Kiitos Seppo kirjoituksesi neljästä ensimmäisestä kappaleesta, jotka kolahtivat minulle. Oli ilo lukea niitä. Viisasta analyysiä historiastamme psykologisessa katsannossa, josta voi löytää selitystä tämänkin päivän jakautuneelle ja tulehtuneellekin ilmapiirille keskustelukulttuurissamme. Sitten kadotin ajatuksesi myöhemmissä kappaleissa. Ehkä niiden pointin ymmärtäminen vaatii enemmän aikaa ja pohdiskelua.

      Poista
  8. Nyt on loputkin Suomen maineesta romahtanut ulkomailla. Nimittäin Saksassa uutisoidaan Suomen SDP-johdon ”pahasta menneisyydestä”: Hitler-tervehdys ja kissamurha.

    Kaipa se SDP:n uuden puoluesihteerin rattijuoppouskin vielä uutisoidaan ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellisen hallituksen puolustusministeri Antti Kaikkonen sai ehdollisen viiden kuukauden tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Marinin hallituksen loppuvaiheissa Kaikkonen oli suosituimpia ministereitä ja keikkui presidenttigallupeissakin Olli Rehnin kanssa tasoissa kepun ehdokkaaksi.

      Poista
  9. ”alimman intellektuaalisen tason journalisti”

    Alimman intellektuaalisen tason journalisti on esimerkki siitä, että intellektuaalinen onanismi on sallittu eli asiat esitetään mahdollisimman miellyttävällä tavalla. Esimerkiksi, Venäjä lupasi valloittaa Kiovan kolmessa päivässä, mutta aikaa on mennyt jo paljon enemmän kuin ne 72 tuntia. Moskova onkin nyt oikein hikipäissään selittääkseen sitä suntätä ja vaikka mitä.

    Sama on Suomessakin. Alimman intellektuaalisen tason journalisti on helppo saalis eli rahalla voi palkata tekemään vaikka mitä. Ja koska tämä ”vaikka mitä” on mainoksellisen röyhkeä/oksennuksellinen, niin se muistuttaa erästä venäläistä menetelmäsanontaa: glandy nado udaljat’ tsherez sadnij prohod (tulehtuneet risat täytyy poistaa peräaukon kautta).

    VastaaPoista
  10. Voi kun Timo pelasti taas aamun kertomalla, ettei järjen valo ole totaalisesti kadonnut. Minä olen jo kymmeniä vuosia varoittanut, että´Euroopan vaarallisin otus on hyvä ihminen. Huonoja ja vaarallisia ihmisiä varten meillä on poliisi ja hätätilassa armeija, mutta mitä hittoa me voimme tehdä näille hyväkkäille. Itse asiassa emme mitään, sillä silloin olisimme oikeasti huonompia kuin he.
    Jos meillä olisi vielä oikea lehdistö valistuksella saisi jotain aikaan, mutta kun ongelman ydin piileekin saastuneessa mediassa. jos puolet Ylen ja Hesarin toimittajista saataisiin pois viroistaan , niin se oliisi hyvä alku, paitsi silloin me syyllistyttäisiin juuri samaan mihin hekin. Meille ei jää muuta toivoa kuin aika ja muoti. Kun minä olin nuori sain hankaluuksia toisinajattelustani, mutta myös arvostusta kaveripiireissä, Sitten alkoivat rähmälläänolovuodet ja taistolaiskiihkoilu, joka olikin nykysuuntauksen kantasolu. Luotan kuitenkin aikaan ja "muotiin". Teemu Keskiarja on akateemisen maailman airut,' ja kohta meille ilmestyy pari kolme taiteilijaakin, joilla on munaa sanoa munattomille kavereilleen totuus. Siitä se lähtee, eikä totuuden puhuminen ole enää eläkeläisten varassa.

    VastaaPoista
  11. Keskisarjan viisaus on siinä, että hän alkoi tuoda julki poliittista kantaansa vasta siinä vaiheessa, kun ura oli saatu hyvään vauhtiin. Kuvitelkaapa vastaava tilanne jonkun nuoren, vasta valmistuneen historioitsijan kohdalla. Mahtaisiko hän saada julkaistuksi yhtään teosta? Pääsisikö omalla nimellä nimettyyn televisiosarjaan? Totuus on, että Suomessa vaiennetaan tehokkaasti kaikki soraäänet akateemisen yhteisön sisäpuolella. Olet joko meidän kanssamme tai meitä vastaan, puolueetonta maaperää ei ole. Ja apurahaa ainakin on turha itkeä, ellet ulvo sutena susien joukossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on pienen maan ongelma: ei ole kilpailevia yliopistoja tai koulukuntia, vain yksi virallinen totuus - joka kulloinkin vaihtelee. Sen vuoksi tämä maa ts ei-viralliset vaikenee kahdella kielellä.

      Poista
    2. ”Suomessa vaiennetaan tehokkaasti kaikki soraäänet akateemisen yhteisön sisäpuolella.”

      ”Suuren kahtiajaon puuhaaminen”

      Kaikki nämä seikat paljastavat sen tosiasian, että Suomen akateemisen yhteisön sisäpuolella osa onkin Putinin salaisia faneja/poikia/tyttöjä. Kuka muu olisi ollut kiinnostunut Suomen Suuren kahtiajaon puuhaamisesta. Putinismi järjestää eri maissa hämminkiä ja verenvuotoa, esim. Israelissa ja Saksassa Afrikan terroristien avulla, jne. USA:ssa asialla oli Putinin lemmikki Trump.


      Poista
    3. Onhan siellä noita persuja, joista moni oli Putinin palvoja vielä pari vuotta sitten.

      Poista
  12. Joku Oula Silvennoinen vetää apurahoja kuin suokuokalla tutkiessaan inhokkiensa historiaa! Loistava bisnesidea nyky-Suomessa, aivan pettämätön. Toinen pelisilmää taitava käyttäjä on muuan Honkasalo, joka niin ikään haistaa rahan ja kuittaa "monikulttuurista seksuaalikasvatusta" käsittelevällä tutkimuksellaan tavallisen tallaajan kymmenen vuoden tienestit! Kyllä jotkut osaa ja kehtaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku maksoi suuret rahat, ettei Tiitisen listaa julkaistaisi nyt.

      Poista
  13. Lisään yhden aspektin:
    Kaiken maailman Yli-viikarien, palkkiovirkaisten, kultaisen kädenpuristuksen saaneiden on ylivertaisesti helpompi itselleen kuvitella olevansa aidosti parempi, fiksumpi tai korvaamaton.
    Kuin todellisuus, että mahdollisen oman työn lisäksi kävi hirveä mäihä, tai sitten kieli on aivan ruskeana jonkun persereiällä.
    Harva konsulttipalkkiokaan on oikeasti euromääränsä arvoinen.

    VastaaPoista
  14. Mikään ei ole nyt alkanut eikä mikään tällä alueella pääty. Mielipidettä saa purkaa sielun täydeltä, mutta vastaanpanija on ihminen ja todistaja samaa rotua. Se laki ennen mua syntynyt, vetää välillä auranvaon tyynesti ja pysyvämpää tavoitellen. Sarjan Sahlberg

    VastaaPoista
  15. Luin Keskisarjan teoksia aluksi kiinnostuneena. Sitten tuli "Raatteen tie". Samoihin aikoihin Keskisarja antoi aikakauslehdelle lausunnon, jossa kertoi historioitsijana tulleensa "sinivalkoisemmaksi", siis tehneensä "parannuksen" (?). Ja sen huomasi: väitti talvisodan syyksi Neuvostoliiton halun ryöstää Suomen luonnonrikkaudet ja energialähteet. Edelleen: isostavihasta kirjoittaessaan on valinnut Kustaa H. J. Vilkunan kirjan luvuista sellaiset, jotka osoittavat Venäjän sotatoimien suurinta mahdollista raakuutta (esim. Kuvaja täysin toista mieltä, ja Karosen esittämät luvut aivan erilaiset). Vuoden 1918 punaisia nimittelee "punikeiksi" (miksei saman tien vastapuolta "lahtareiksi", sehän antaisi aikakauden omaa väriä?) Jne. jne.

    Ergo: enpä ole sen koommin koskenut miehen teoksiin edes pitkävartiset rukkaset kädessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaa Keskisarja tosin historiaa, mutta millaista historiaa? Hän valitsee teemansa viihteellisesti ymmärtäen ja silloin eivät tosiasiat ole ihan kaikkein tärkeimpiä. Tietysti historia voi olla oikeastaan sen tuleekin olla omalla tavallaan viihteellistä. Lisäksi pitää pystyä esittämään sellainen vaikea asia, kuin mikä on totuus? Ehkä hän on saanut muutaman persunkin lukemaan tuotoksiaan, vaan ei ole saanut heitä ajattelemaan omaehtoisesti asioita.

      Poista
    2. Otapa hieman selvää asioista, ennen kuin alat vaahtoamaan. Nimittäin Suomen paperin ja sellun tuotanto oli neuvostoliiton tuotantoon verrattuna lähes yhtä suurta, puhumattakaan siitä että laatu oli aivan toisella tasolla, eli parempaa. Lisäksi em. tuotteiden oheisena voidaan valmistaa helposti räjähdysaineita, mm. tykistön tarvitsemaa kordiittia jne. Lisäksi kaakkois-Suomessa oli isoja voimalaitoksia, joiden tuottama sähkö kiinnosti vainolaista varsinkin Leningradin tarpeisiin.

      Mitä tulee venäläisten kasakkojen raakuuteen, ei kai sitä enää tarvitse todistella, tai kenenkään kieltää? Huvikseenko venäläiset alkoivat sotia ropsimaan Suomea vastaan, ja talvisodan jälkeen suorastaan vaatimalla vaativat Hitleriltä lupaa tehdä selvää Suomesta?

      Poista
    3. Luepa sinä Anon. 4.9.2023 jotain ja yritä vielä ymmärtää lukemasi, ennen kuin alat tietämättömänä "vaahdota". Lue vaikkapa lähdejulkaisusta "Varjo Suomen yllä" (toim. Vihavainen, Manninen & Rentola) NKP:n politbyroon tavoitteet Suomen suunnalla Moskovan neuvottelujen alkaessa syksyllä 1939. Eivät kai ne itselleen valehdelleet - vai? - Suuresta Pohjan sodasta: et taida olla sitäkään lukenut, miten Kaarle XII:n kenttäkansliasta lähti hänen armeijansa samoillessa Puolassa, Inkerinmaalla, Venäjällä seuraavanlaisia jatkuvasti esim. seuraavanlaisia käskyjä: "Kylät poltettava, asukkaat surmattava, eikä kehdossa uinuvaa lastakaan saa säästää." Isostavihasta väitellyt Christer Kuvaja on todennut minulle, että Venäjän armeijan raakuudet eivät mitenkään poikenneet sen ajan yleiseurooppalaisesta sodankäynnistä ja vihollisen kohtelusta (vankien vieminen Venäjälle poikkeuksena). Ja talvisodan jälkeen Molotov ja Stalin eivät "vaatimalla vaatineet Hitlerillä saada tehdä selvää Suomesta". Lue nyt hyvä mies Visurin - Murtorinteen tarkkaa lähdeanalyysi Berliinin neuvotteluista 12. - 13.11.1940.

      Tunnut siis olevan historiassa ihan pihalla ja vanhojen uskonkappaleidesi varassa, kuten niin moni muukin nykyään.

      Poista
    4. Mikähän se Neuvostoliiton syy hyökätä Suomeen mahtoi sitten olla? Oli kai siinä Suomen maantietellinen asemakin kai syynä, vaikka aika kaukana kaikesta Suomi on.

      Kun en ole isostavihasta enempää lukenut kuin keskikoulussa ja myöhemmin Wikipediasta niin olisi kiva tietää millaista on se Venäjän joukkojen pienempi raakuus.

      Pohjanmaalla kasvaneena ei ollut oikein kuvaa sisällissodan nimityksistä. Punaisia isovanhemmat ja muut vaarin ikäiset kutsuivat muistaakseni yleensä kommunisteiksi. Valkoisille ei ollut nimitystä.

      Vihavaisen ennustus palautteen laadusta osuu kohdalleen. Tämä blogi onkin itse asiassa monille Paremmille Ihmisille se paljon toivottu alusta, jossa saa Hyvyytensä ilmaistua sanomalla suoraan hyi tai sitten hassuilla ilmaisuilla pitkävartisista hanskoista kertoa halveksivansa Keskisarjaa, Persuja, ym.

      Vihavaisen erinomaisia kirjoituksia lukee moni ja taatusti hän tietää, että mitä enemmän käsittelee meidän äärivasemmistolaista mediaa, sen enemmän tulee kuratason kommentteja.

      Poista
    5. Ano 1843: Lopeta valehtelu. Ensinnäkin Visurin ja Murtorinteen kirjaa on yli tulkittu hyvinkin radikaalisti. Toiseksi: Neuvostoliitto perustettiin valtiona vain ja ainoastaan bolshevismin tukikohdaksi, josta käsin levittää kyseinen aate joka maailman kolkkaan. Näin sanoi myös Stalin esimerkiksi Georgi Dimitroville.

      Venäläisten sotimistavan erikoinen raakuus on sekin aivan totta. Esimerkkinä heidän vallankumoussodissa raakuudet olivat sellaista laatua (Figesin teoksen mukaan), jota ei ole Euroopan muissa sodissa ollut satoihin vuosiin. Figesin kirjassa on mm. kuva, jossa uhrilta on vedetty suolet ulos anuksen kautta. Jopa Maksim Gorki kauhistui venäläisten raakuudesta. Ja sama raakuus näkyy myös venäläisessä rikollisuudessa. Venäjän mafisteerit saattavat leikata selän kautta uhrin keuhkot ym. Vuosia sitten Ylen ulkomaisten sarjojen hankinnasta kerrottiin, että esimerkiksi venäläisiä rikos sarjoja ei hankita Ylelle, koska ne ovat niin raakoja. Esimerkkejä löytyy pilvin pimein.

      Poista
    6. Anon. 18.43. No, lähdejulkaisuja mahtuu tusinaan kolmetoista, Neuvosto-Karjala lehti neljäntenätoista, joten siitä ei sen enempää. No, sen verran kuitenkin, että Pekka Visurit ja Helge Seppälät jne. ovat kyllä keskusteluja alan piireissä nostattaneet, kuten Heikki Ylikankaat, ja onhan näitä toki muitakin. Joka tapauksessa asian tiimoilta löytyy luettavaa hyllymetrittäin, sillä tutkijoita on ollut monia, jopa suorastaan sukupolvittain. Uskallan väittää, että kyllä eniten oikea käsitys näyttäisi olevan se, että Molotov vaatimalla vaati Hitleriltä lupaa tehdä Suomen kanssa tilit selviksi, mutta Hitler ei halunnut tässä vaiheessa Suomen suunnalla mitään odottamatonta ja epätoivottavaa, sillä Hitler oli jo päättänyt sodasta Neuvostoliittoa vastaan. Suomen puutavara ja malmi kiinnosti sotaa ajatellen. Luepa hyvä mies, kuinka Neuvostoliitto painosti Suomea välirauhan aikana, ja miten se Kalevan alas ampuminen menikään vielä pisteenä i:n päälle.

      Jos taas suurvalta Ruotsi teki aikoinaan ( normaaleja asiaan kuuluvia! ) kauheuksia, ei venäläisten kasakoiden vastaavat rikokset siitä parane, vai paraneeko?

      Poista
    7. Tarkoitatko Anon. 4.9.2023 klo 20.45, että Vihavainen & co julkaisivat lähdejulkaisun, jonka taso on sama kuin "Neuvosto-Karjala" -lehden? Tulkinta sekin, mutta vahvistaa käsitystä, että olet pihalla asioista enemmän kuin näillä palstoilla melskaavat "isänmaalliset" yleensä. Sama koskee "Trilisseriä", jonka ihailua sitä menneisyyden natsivaltakuntaa kohtaan olemme saaneet seurata vuodesta toiseen.

      Poista
  16. Mitä tulee noihin kirjoittajan mainitsemiin demokratian erilaisiin vinoutumiin, niin itsenäisessä Suomessa ei ole ollut nähdäkseni koskaan aikakautta joka olisi ollut täysin vapaa kaikista vinoutumista. Aina on jonkun sortin vinoutuma meneillään. Isompi tai pienempi, yleensä isompi. Varsinainen kestovinoutuma täällä Suomessa on matala äänestysaktiivisuus, sillä esimerkiksi viime kevään eduskuntavaaleissa taas noin 1.5 miljoonaa kansalaista jätti äänestämättä!.

    VastaaPoista
  17. On sanottu, ettei historia ole tiede, vaan enemmän kuin tiede. Se on välttämätöntä tiedostamisen muoto, mikäli ihminen haluaa olla enemmän kuin eläin. Sehän tosin on nyt epämuodikasta.
    Keskisarja on, klassista luokittelua käyttäen Geschichtsmaler, historiamaalari pikemmin kuin Geschichtsschreiber, historian kirjoittaja. Lajissaan hän on yleensä briljantti, ei toki useinkaan vastaansanomaton johtopäätöksissään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi 4. syyskuuta 2023 klo 15.19; Keskisarjasta:

      ”… väitti talvisodan syyksi Neuvostoliiton halun ryöstää Suomen luonnonrikkaudet ja energialähteet…”.

      Vihavainen: ”… Keskisarja on, klassista luokittelua käyttäen Geschichtsmaler, historiamaalari pikemmin kuin Geschichtsschreiber, historian kirjoittaja… ”.

      Anonyymin huomioihin Keskisarjasta on pakko yhtyä. Historiamaalari Keskisarja saattaa olla, kuten Vihavainen lausuu, mutta kovin on miehellä laaja pensseli eikä väreistäkään ole niin väliä.

      Keksisarja ei välitä perustella, miksi ”… Mikään ei uhannut Leningradia… Siinä oli kyse ikivanhasta asiasta, että iso haluaa valloittaa pienempänsä…”.

      Kyllä tuosta tosiaan välittyy pelkkä lapsellinen maalari, ei vakavahenkinen tutkija.

      Poista
    2. Ano 1856: Kukahan se on lapsellinen. Jokainen täysjärkinen tajuaa, että Suomen de facto "uhka" Leningradia kohtaan oli samaa tasoa kuin pyörätuolissa istuvan neliraajahalvaantuneen uhka raskaan sarjan nyrkkeilijälle. Pesunkestävälle bolsulle itikkakin on vastavallankumouksellinen diversantti.

      Poista
    3. Onko Anonyymi klo 18.56 ikinä kuulutkaan Molotov-Ribbentrop -sopimuksesta ja sen salaisesta lisäpöytäkirjasta? Sopimus allekirjoitettiin 23.8.1939 Moskovassa. Lisäpöytäkirjassa sovittiin etupiirijaosta, jossa mm Suomi jäi Neuvostoliitolle.



      Poista
    4. "historiamaalari ja historian kirjoittaja"

      Kuka nyt ei tiedä, että historian kirjoittaja tarvitsee aitoja lähteitä tutkimuksen luomiseksi. Putin on synnyttänyt/höpöttänyt jo kokonaisen liudan "historiaa". Putinista tulee varmaankin jo hyvin kohta professori eräässä afrikkalaisessa diktatuurivaltiossa.

      Poista
    5. Totta, historia on enemmän kuin tiede, se on kognitiivisen kehityksen mahdollistamaa tietoisuutta, tiedonala, joka oman kulttuuriperintömme piirissä on eurooppalaisella uudella ajalla saanut aivan erityisiä, ihmisen historiassa koskaan missään muualla tavattavia ominaisuuksia.

      Historian merkitys meille kiteytyy todellakin kuin jalokivenä määrittelyssä, jossa kronikointi asetetaan paikalleen ihmisen varhaisemman, retoririsen perinteen piiriin, ja oma, uudella ajalla syntynyt ja kehittynyt, visuaaliseen mieltämiseen ja kartesiolaiseen rationaalisuuteen perustuva tiedollinen "maalailu" nostetaan esille oman tietoisuutemme näyttämöllä.

      Eurooppalaisen keskiajan ja uuden ajan taite oli noin niinkuin kognitiivisena murroksena varmasti koko ihmissuvun historian valtavin henkinen mullistus. Vanhaa ja keskiaikaa hallinnut retorinen perinne, joka keskiajalla täydellistyi ajan parhaiden aivojen harrastamana "käsiterealismina", sai väistyä silmän ja näköaistin -- visuaalisen mieltämisen -- mukanaan tuomien uusien ajatushamojen -- syvyysperspektiivin, peräkkäisyyden, päällekkäisyyden, porrasteisuuden, hierarkian ja priorisoinnin ajatusmallien -- tieltä.

      Nuo mieltämisen laadut kuuluvat kolmiulotteiseen tila-avaruuteen, jossa dynaaminen liike ja ajantaju vasta saivat nykyiset tiedolliset ominaisuutensa -- niistä tuli maailman kuvaamisen ja selittämisen raameja.

      Suuressa ajatushistoriallisessa kokokuvassa me kaikki siis olemme nyt -- ja jos haluamme kehityshistoriastamme mitään oppia, meidän nimenomaan pitäisikin olla -- todellisuuden kuvaajina ja selittäjinä "maalareita". Ja siinä työssä meidän ensisijainen tavoitteemme tulisi olla maailman värittäminen kaikilla niillä väreillä, jotka siinä reaalisesti ovat olemassa -- sen sijaan, että kronikoitsijat ja myöhemmätkin retorisen perinteen sisäistäneet historiankirjoittajat ylöskirjasivat jotain jonka kielen käsitteiden yleistäviä merkityksiä hyväksi käyttävä tietoisuus oli kokenut tärkeäksi.

      Retoriseen perinteeseen kuuluu nimenomaan odotus siitä että tiedollinen auktoriteetti puhuu "vakavalla äänensävyllä" -- ja eläähän sellainen perinne tietenkin yhä jossain tajuntamme taustalla, jossa se yhä lumoaa ja noituu tiedollisen ymmärryksemme. Sanotaan nyt vaikka että uutistenlukijat pitävät tätä perinnettä yhä voimissaan, ja paha kyllä, vastaavasti viihteelle ominainen tajunnan villitseminen visuaalisilla efekteillä on vahvin este oikeasti vakavasti otettavan tiedon vastaanottokyvylle.

      Poista
    6. "Jokainen täysjärkinen tajuaa, että Suomen de facto "uhka" Leningradia kohtaan oli samaa tasoa kuin pyörätuolissa istuvan neliraajahalvaantuneen uhka raskaan sarjan nyrkkeilijälle."

      Kyllä jossain talvisotaa edeltävässä neuvottelussa NL:n edustajat sanoivat suoraan, etteivät he Suomea pelkää vaan sen takana olevaa suurvaltaa ts Saksaa. Heille tyypillisellä epäluuloisella tavalla maa oli vihollisen hallussa kun sitä ei oltu varmistettu itselle. Samoin oli Baltiassa ja nykyisin Ukrainassa.

      Poista
    7. Trilisser4. syyskuuta 2023 klo 20.37:

      ”…Suomen de facto "uhka" Leningradia kohtaan…”.

      Älä lähde laukalle, ei tässä kukaan Suomesta itsenäisestä ja omatoimisesta uhasta ole puhunut. Kyse oli siitä, että Leningradia kohtaan oli uhka, ja totta vie, niin olikin. Oletko koskaan lukenut Leningradin tuhosta, jopa kansanmurhasta?

      Kyse oli siis Saksasta. Ja Suomen osalta oli kyse siitä, että oli vaara siitä, että maamme antaa alueensa Leningradin vastaan kohdistuviin toimiin. Ja niinhän siinä kävikin. Suomi osallistui asukkaiden nälkään tappamiseen osallistumalla saartoon.

      Poista
    8. Seppo Oikkonen 5. syyskuuta 2023 klo 7.50:

      “… Nuo mieltämisen laadut kuuluvat kolmiulotteiseen tila-avaruuteen, jossa dynaaminen liike ja ajantaju vasta saivat nykyiset tiedolliset ominaisuutensa…”.

      Noin valitettavasti kävi. Ja siksi ymmärryksemme on vajavainen.

      Jos ajattelee vaikkapa perspektiiviin piirrettyä kuvaa, niin sehän on rajoittunut ja antaa väärän kuvan todellisuudesta. Perspektiivisessä maalauksessahan maailmaa katsotaan vain yhdestä ainoasta näkökulmasta käsin.

      Kolmiulotteinen tila-avaruus ei myöskään selvitä maailman ja fysiikan perusteita. Ei tällä mallilla ymmärretä Einsteinin suhteellisuusteoriaa.

      Rennompi ote tavalliseen maailmaamme ja maailmankaikkeuteen auttaa ymmärtämään, miten useat toisilleen vastakkaiset näkemykset saattavat olla totta yhtä aikaa.

      Poista
    9. Toipila 4. syyskuuta 2023 klo 22.15:

      ”… Lisäpöytäkirjassa sovittiin etupiirijaosta, jossa mm Suomi jäi Neuvostoliitolle…”.

      Ei siinä tällaista sovittu. Ei siinä Suomea ”annettu” Neuvostoliitolle. Etupiiri tarkoittaa aluetta, jolle toinen osapuoli ei saa harjoittaa toimintaansa ja vaarantaa siten vastapuolen turvallisuutta.

      Samalla tavoin Kuuba oli Yhdysvaltojen etupiiriä, ja Neuvostoliiton ydinaseet siellä olisivat olleet uhka USA:lle. Tästähän aiheutui melkein ydinsota 1962, kuten varmaan muistat. Ei siinä itsenäisen Kuuban mielipiteellä ollut mitään arvoa.

      Tuossa lisäpöytäkirjassa todetaan Puolan suhteen seuraavasti: ”… Kysymys siitä, pitävätkö molemminpuoliset intressit itsenäisen Puolan valtion säilyttämistä toivottavana ja miten tämä valtio tulisi rajata, voidaan lopullisesti selvittää vasta myöhemmän poliittisen kehityksen kuluessa…”.

      Tämä taas on sitä maailman reaalipolitiikkaa; vielä nykyäänkin. Ei Yhdysvallat Suomen turvallisuutta takaa, ellei USA saa siitä konkreettista hyötyä itselleen. Kuten esimerkiksi hyökkäysalustan Pietariin. Miten Suomen siinä käy, ei ole USA:n ensimmäinen murhe.

      Poista
    10. Anonyymi5. syyskuuta 2023 klo 8.18

      "Kyllä jossain talvisotaa edeltävässä neuvottelussa NL:n edustajat sanoivat suoraan, etteivät he Suomea pelkää vaan sen takana olevaa suurvaltaa ts Saksaa. Heille tyypillisellä epäluuloisella tavalla maa oli vihollisen hallussa kun sitä ei oltu varmistettu itselle. Samoin oli Baltiassa ja nykyisin Ukrainassa."

      Niin Suomihan oli viaton uhri- puolueeton, rauhantahtoinen, kaunis ja vaaraton.

      Takana oli Aunuksen retket, reunavaltiopolitiikan kanssa flirttailu ja se, että Royal Navy sai käyttää Suomea iskuissaan tuoretta neuvostovaltaa vastaan.

      Nämä on häivytetty historiamme katsannossa taakse. Stalin kyllä muisti ne hyvin ja ei luottunut.

      Toveri Stalinin kuolematon viisaus:

      "Luottamus hyvä, kontrolli parempi."

      Poista
    11. Anon 11.20. Jo Pentti Haanpää kirjoitti novelleissaan, kuinka toisen maailmansodan alla mitä suurimmat valtiot olivat huolestuneita mitättömien naapureittensa uhasta! Olkoot näiden pikkumaiden takana sitten suurempia valtioita, ei muuta perusasetelmaa, eli imperialismia kyllä löytyy itärajan takaa aina milloin mistäkin syystä.

      Kas kun heti toisen maailmansodan jälkeen Pariisin rauhassa toveri Stalin ei syyttänyt suomalaisia Leningradin piirityksestä, vaan lähdet nyt itse syyttäjäksi tässä asiassa? Olisiko siis mielestäsi Leningradin asukkaat pitänyt ottaa Ohdan lohkon kautta Suomeen turvaan sotilaineen, siviileineen kaikkineen?

      Leningradin katastrofi kyllä johtui mitä suurimmalta osin toveri Zdanovista, joka oli pelkkä toverisi Stalinin joo-mies, eikä alaistensa kehotuksista huolimatta hajauttanut elintarvikevarastoja ollenkaan, ja sakemannit saivat valtavan keskus elintarvikevaraston tuleen, joka paloi päivätolkulla! Näin siis melkein heti saartorenkaan sulkeuduttua.

      Aunuksen retkiin, tai Brittien laivaston seilaamisiin Suomen lahdella tai Jäämerellä ei tarvinne edes kommentoida, sillä valtavan maan vähän joka puolella noihin aikoihin lienee ollut menossa suurempiakin manoveerejä?

      Poista
    12. "Olkoot näiden pikkumaiden takana sitten suurempia valtioita, ei muuta perusasetelmaa, eli imperialismia kyllä löytyy itärajan takaa aina milloin mistäkin syystä."

      Venäläisen valtioajatuksen takana on kultti valtion selvitymisestä ja pyrkimys turvallisiin rajoihin.

      Itä-Euroopan tasangolta sitä luonnonestettä ei ole vielä saavutettu ja sen takia sitä sotaa siellä Ukrainassakin käydään.

      Itselleni suurin valaistuminen tapahtui kun ymmärsin, että kansainvälisessä politiikassa ei ole hyvää ja pahaa. On vain intressejä - asiat vain ovat. Kun ymmärrät tämän voit puhua sodan ja rauhan asioista.

      Sen sijaan Suomessa laajasti haihatellaan "sääntöpohjaisesta järjestelmästä". Siihen uskominenkin on harhaa ja mielen heikkoutta.

      Suomi onnistui 1900-luvulla hyppäämään neljästi suurvallan suojatiksi. 1918 Saksa, 1940-1941 Saksa, 1944 Neuvostoliitto ja 1995 EU.

      Isoveikan kaipuu ja säännöt on suomalaisten psykologinen heikkous, josta parantaa vain lekalla annettava terapia.

      Poista
    13. "Ja Suomen osalta oli kyse siitä, että oli vaara siitä, että maamme antaa alueensa Leningradin vastaan kohdistuviin toimiin. Ja niinhän siinä kävikin."

      Ja se mielenkiintoinen kysymys on, olisiko tuo tapahtunut ilman talvisotaa ja välirauhan aikaisia painostustoimia. Toivon, ettei koska silloin kantaisimme perusteltua moraalista syyllisyyttä.

      Poista
    14. "Niin Suomihan oli viaton uhri- puolueeton, rauhantahtoinen, kaunis ja vaaraton.

      Takana oli Aunuksen retket, reunavaltiopolitiikan kanssa flirttailu ja se, että Royal Navy sai käyttää Suomea iskuissaan tuoretta neuvostovaltaa vastaan."

      Tuo oli 1920-lukua, 1930-luvulla oli diplomaattisuhteiden normalisointi ja hyökkäämättömyyssopimus NL:oon, pohjoismainen (puolueettomuus) suuntaus ja Holstin ulkopolitiikka. Viime kädessä Stalin ratkaisi jatkosodan torjuessaan Suomen ja Ruotsin puolustusliiton: Ruotsin peesissä olisimme pysyneet puolueettomina.

      Poista
    15. "Isoveikan kaipuu ja säännöt on suomalaisten psykologinen heikkous, josta parantaa vain lekalla annettava terapia."

      Vuonna 1939 ei ollut Isoveikkaa eikä silloinkaan rapeasti käynyt. Tällä hetkellä kyse on siitä haluamme siksi USA:n vai Venäjän. Talvisota ja Ukraina tällä hetkellä osoittavat, että yksin ei pärjää. Pidän Ruotsia sen verran taitavana ulkopolitiikan oman edun taitajana, että sen päätös liittyä NATOON riittää minulle vahvaksi lisäargumentiksi.

      Ei pienten maiden pyrkimys sääntöpohjaiseen järjestelmään asepohjaisen järjestelmän sijasta ole harhaa vaan pyrkimystä/intressiä säilyttää niiden olemassaolo: suurten maiden intressiin kun tuntuu kuuluvan selviytymisen ohella pyrkimys turvallisiin rajoihin niitä jatkuvasti laajentamalla, rajat koetaan turvallisiksi vasta kun on omat joukot molemmin puolin.

      Poista
    16. Anonyymi 5. syyskuuta 2023 klo 17.57 viittaa: "Ja Suomen osalta oli kyse siitä, että oli vaara siitä, että maamme antaa alueensa Leningradin vastaan kohdistuviin toimiin. Ja niinhän siinä kävikin."…

      Ja ano kysyy: ”… Ja se mielenkiintoinen kysymys on, olisiko tuo tapahtunut ilman talvisotaa ja välirauhan aikaisia painostustoimia…”.

      Jossittelu on vähän vaikea laji, mutta todennäköisesti olisi. Neuvottelut Saksan kanssa aloitettiin jo vuoden 1940 aikana. Saksa oli tuolloin sotilaallisesti ylivoimainen suurvalta Euroopassa, ja Saksan voittoon uskottiin.

      Ja Saksa tarjosi Suomelle sotilaallista yhteistyötä ja siitä palkkiona jotain, mitä Suomi oli tavoitellut jo itsenäisyyden alun taisteluissaan: Suur-Suomea. Itä-Karjalaa, Vienan Karjalaa ja tietyin rajoituksin Kuolan niemimaata.

      Ja jos sota olisi mennyt kuten toivottiin, niin kantaisimmeko me nyt moraalista synnintunto näistä valloittamistamme alueista ja niiden eteen tapetuista suomalaisista? Tuskinpa. Eivät voittajat sellaisesta murehdi.

      Poista
    17. "Anonyymi5. syyskuuta 2023 klo 18.19

      Vuonna 1939 ei ollut Isoveikkaa eikä silloinkaan rapeasti käynyt...

      "..Ei pienten maiden pyrkimys sääntöpohjaiseen järjestelmään asepohjaisen järjestelmän sijasta ole harhaa vaan pyrkimystä/intressiä säilyttää niiden olemassaolo..."

      Itse asiassa Suomella oli 30-luvun lopussakin se auttava isoveikka. Sen nimi oli Kansainliitto. Silloin sorruttiin aivan samanlaiseen sääntöpohjaiseen haaveiluun. Kansainliitto tukee ja auttaa pieniä puoluettomia maita...

      Joopa joo noiden haavekuvien takia Suomessa ei esimerkiksi ollut varmuusvarastoja. Suomi kun ajoi "sääntöpohjaisessa kansainliitossa" mallia jossa kansainlitto olisi tarjonnut lähes korottomia sotalainoja hyökkäyksen kohteeksi joutuneille. Luonnollisesti kauppalaivat olisivat sitten toimittaneet Suomeen öljytuotteita, viljaa ja aseita. Kaikki tämä siis "sääntöpohjaisten hyväläisten toimesta".

      Ainoa mitä tuolla "sääntöpohjaisella toiveajattelulla" saatiin aikaiseksi oli oman sotatalouden ja varmuusvarastoinnin laiminlyönti!

      Säännöt ovat aina niiden sääntöjä jotka pääsevät niitä kukkoina tunkiolla säätämään. Ne jotka jäävät pahnanpohjimmaiseksi yrittävät saada ne muutettua.

      Ei ole ystäviä on ainoastaan intressejä. Ei ole hyvää eikä pahaa - toki on edullista, että oman osapuolen toiminta näyttää moraalisesti hyväksyttävältä ellei peräti "lailliselta".

      Poista
    18. Anonyymi 5. syyskuuta 2023 klo 18.19:

      ”… Vuonna 1939 ei ollut Isoveikkaa eikä silloinkaan rapeasti käynyt…”.

      Isoveikka on perhettä. Isoveikka on sukua. Tämän siteen vuoksi Isoveikka turvaa ihmispoloa karussa maailmassa. Mutta miten ihmeessä sinä oletat, että täysin vieras maa ryhtyisi sinun maatasi puolustamaan, pyyteettömästi?

      Ettei vaan sinun tunteesi menisi sekaisin ja selättäisi selvän järjen.

      Politiikka on kaupankäyntiä. Mitkä ovat sinun pelinappulasi, jotka olet valmis luovuttamaan auttajallesi, turvavaltiollesi? Mitä olet valmis maksamaan?

      Poista
    19. Tarpeellisen (minimi-)hinnan, en minä pyhimyksiin usko enkä ilmaisiin lounaisiin, vain valintaan USA tai Venäjä.

      Poista
    20. "Eivät voittajat sellaisesta murehdi."

      Ja miksi pitäisikään?

      Poista
    21. Anonyymi 7. syyskuuta 2023 klo 18.17:
      "Eivät voittajat sellaisesta murehdi”… ”Ja miksi pitäisikään?”

      Mielenkiintoinen kysymys. Jos etsitään vastausta, vaikka Topeliuksen ”Välskärin kertomuksia” -kirjasta, niin ei pitäisikään murehtia, päin vastoin, hurmiossa olla pitää.

      Toisaalta: miksi niin kovasti murehdimme ja tuomitsemme Ukrainan sodan? Osaatko arvata?

      Poista
    22. > 7.9 18.16 > vain valintaan USA tai Venäjä >

      Minä en olisi sallinut Venäjänkään tukikohtia Suomeen, miksi siis nyt Amerikan. En usko satuihin hyvästä haltijasta.

      Poista
    23. Kuten sanottu ("en minä pyhimyksiin usko enkä ilmaisiin lounaisiin") en minäkään, kyse on vain siitä, kumman tukikohdat ja liittolaisuus palvelee paremmin Suomen etua, kun yksin emme pärjää ja Venäjä vaatii meitä etupiiriinsä.

      Poista
  18. Nyt professori puhuu asiaa ja toteaa Keskisarjan kirjoittamisen laadun ja tavan tehdä historiaa. Marc Bloch taisi jo todeta, että historia ei ole tiede, vaan eräs tapa kertoa asiasta. Ehdottomasti parempi historiasta kirjoittava on Tarja Lappalainen, jonka uusin teos "Ottakaa aseet ryssiltä" - kenraali Uno Fagernäsin sodat, on sitä vastoin mitä parhainta viihteellistä ja tiukasti asiassa pysyvää kirhoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harva historiasta kiinnostunut lukee vain yhtä kirjoittajaa. Jokaisella kun niistä on yleensä oma tyylinsä ja näkökulmansa ja erilaiset painotukset asioiden tärkeydestä.

      Poista
  19. En tiedä totalitarismista, mutta vissejä autoritäärisiä piirteitä tässä nykymenossa on. Yhteiskunnassa on laajoja ja tärkeitä sektoreita akatemiasta, lehdistöstä ja kirjallisuudesta alkaen, joihin ei ole asiaa jos on vääriä mielipiteitä. Asioista ei keskustella eikä niistä myöskään haluta tai osata keskustella: pelkkä asenne, oikea mielipide riittää. Oma ja aika tärkeä kysymyksensä on se, miksi konservatiivit ovat jättäneet melkein koko kulttuurielämän vasemmistoliberaalien temmellyskentäksi.

    VastaaPoista
  20. Väitän, että valtaosa korkeskoulutetusta väestöstä haluaa tarkastaa faktat, ei asettua vasemmalle tai oikealle. Olethan tutustunut Purran teksteihin? Mielestäni kielenkäyttö näissä skriptan teksteissä on väitöskirjatutkijalle sivistymätöntä, vaikka kuinka konteksti otettaisiin huomioon. Tässä linkki, josta pääsee tutustumaan Purran kirjoituksiin. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f0e708df-be38-4ae0-a855-6c3c22d8b458

    VastaaPoista
  21. Olisiko niin, että Purra joutui toistuvan ahdistelun kohteeksi ja närkästyi käyttäen alatyylistä ilmausta. Jos Maria Ohisalo olisi menetellyt samalla tavalla, mikä siskojen tukimyrsky olisi seurannut.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.