torstai 21. syyskuuta 2023

Kansallinen primitiivireaktio

 

Kansojen mielenliikkeet

 

Suuret poliittiset katastrofit ovat usein innoittaneet analyytikkoja suuriin yleistyksiin ja huimiin johtopäätöksiin.

Kun Saksan kansa lähti Hitlerin kelkkaan ja siitä seurasi mitä seurasi, olivat teoreetikot nopeita selittämään kaiken tuon kansan poikkeuksellisella historialla. Ja siinä ei pysähdytty Versailles’n rauhaan tai edes Preussin kuningaskuntaan, tuo kansa nyt vain näytti aina olleen predestinoitu karkean kansainvälisen barbaarin rooliin.

Nyt, kun Venäjän anakronistinen ja tolkuton hyökkäyssota on jatkunut jo riittävän kauan, olemme saaneet jo pian kai hyllymetrin verran selitysteoksia, jotka todistavat hölmömmällekin, että kaikki on käynyt täsmälleen siten, kuin sen pitikin käydä, ikävä kyllä.

Venäläisen kvassipatriootin, joka vihaa vähemmistöjä ja länsimaita, tunnemmekin vaikkapa Aleksandr Kuprinin teoksista (ks. Vihavainen: Haun kuprin tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com)). Ilmeisesessti tuota laatua oli Venäjällä olut enemmän, kun aavistimekaan. -Tai kyllähän moni oli aina  aavistanut eli tiennyt tämänkin asian, ainakin nyt asiaa muistellessaan.

Tässä tulemme kysymykseen kansanluonteesta, mikä on aika vaativa ja venäläisittäin sanoen liukas kysymys. Muista hyvin ajan, kun jo alkeiskurssilla meille todistettiin, ettei mitään sellaista ole eikä voikaan olla olemassa, mutta valitettavasti tuo todistelu oli hukkaan mennyttä viisastelua, ellei peräti tyhmyyttä.

Eri kansojen kulttuureissa vallitseva mentaliteetti ja alttius suuriin kansallisiin hurmiotiloihin vaihtelee varmasti aika lailla. Suomalaiset tunnetaan nuivana ja vakaana kansana, mutta eihän siinä tarvita kuin jokin voitto niinkin eksoottisessa lajissa kuin jääkiekko, kun koko maa menee sekaisin. Eihän meillä meinata pysyä nahoissaan edes silloin, kun joku suomalainen melkein voittaa jonkin aivan mitättömän viisukilpailun.

Niin, että se siitä kansallisesta järkevyydestä ja sen pysyvyydestä.

Itse ajattelin joskus, että venäläisillä näyttää olevan tavallista enemmän tervettä epäluuloa totalitaarista ajattelua ja hallintoa vastaan, kun he kerran olivat kokeneet, mihin se saattaa johtaa. Länessä puhuttiin häpeilemättä ”poliittisesta korrektiudesta”, jollainen kuulosti kommunismin ajan kokeneen venäläisen korvissa liiankin tutulta aiheuttaakseen kunnioitusta.

Mutta tässä oltiin tekemisissä älymystön kanssa ja sehän suhtautui ”valtaan” aina vihamielisesti. Suuret mielenosoitukset Putin-varasta ja muitakin johtajia vastaan olivat vaikuttavia.

Mutta sitten kaikki muuttui ja se muuttui yhtäkkiä ja yllättäen. Olen jo aiemminkin esittänyt uusintana tämän blogin, jossa venäläistä yleistä mielipidettä ja kansanluonnetta työkseen tutkiva Lev Gudkov sai aiheen hämmästyä perusteellisesti.

Panenpa sen kuitenkin vielä kerran uudelleen tähän ja pyydän miettimään, miten valtavasta asiasta oli kysymys. Poliittisen tilanteen muuttuessa nimenomaan kansainvälisellä tasolla muuttui myös kymmenien miljoonien ihmisten asenne moniin keskeisiin kysymyksiin, siinä luvussa niin käsityksiin muista kansoista kuin omastakin.

Ukrainan kriisi näytti Putinille aluksi varsinaiselta onnenkantamoiselta: hänen kansansuosionsa oli hiipunut, eikä tyhjänpäiväinen aseiden kalistelukaan kyennyt ihmisiä innostamaan. Sitähän oli menneinä vuosikymmeninä saatu nauttia vähintäänkin riittävästi.

Mutta sitten otettiin Krim…

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Suuri hurahdus

 

Suuri hurahdus ja kuinka se tapahtui

 

Venäjän kansa on konservatiivista, arvioi Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov 15.4. instituuttinsa kotisivulla julkaistussa artikkelissaan. Tämä ei tarkoita vain elämänarvoja, jotka nekin ovat pikkuhiljaa kehittyneet konservatiivisempaan suuntaan, vaan muutosten pelkoa. 1990-luvun muutokset olivat keskivertovenäläiselle sellainen sokki, että suuret mullistukset eivät häntä houkuttele.

Älymystö on Venäjällä kuitenkin perinteisesti suhtautunut kansaan alentuvasti.  Vaikka kaksi kolmasosaa tai jopa kolme neljäsosaa on ajatellut asioista ”väärin”, ei sitä ole haluttu edes ottaa huomioon.  Tässä näyttäisi olevan jotakin tuttua. ”Perusvenäläisen” mielipidettä ei ole älymystöpiireissä pidetty minkään arvoisena, vaikka hän kuten intellektuellikin joutuvat elämään vain yhden ainoan elämänsä tässä parhaassa mahdollisessa maailmassa. Hallitukset jokaisessa maassa joutuvat kuitenkin aina ottamaan enemmistön mielialat huomioon ja pyrkivät niihin vaikuttamaan.

Venäläisten mielipiteet ulkopolitiikasta, lännestä ja Euroopasta ovat olleet kauan melko stabiileja, ainakin Jugoslavian sodan maininkien tyynnyttyä. Mutta sitten Ukrainan tapahtumat ja etenkin Krimin liittäminen Venäjään aiheuttivat melkoisen mylläkän venäläisten käsityksissä itsestään ja ympäristöstään. Tämä oli Gudkovin mielestä ”uskomaton ja odottamaton” asia. 85% haastatelluista oli maaliskuun lopussa joutunut iloisen kiihtymyksen valtaan Krimin johdosta. Häpeää tai suuttumusta tunsi vain seitsemän prosenttia.

Kun katselee vanhoja Levada-keskuksen tutkimuksia suhtautumisesta Ukrainaan, näyttää ajatus kansojen läheisistä väleistä aika vakuuttavalta. Yli puolet vastaajista on 2000-luvulla jatkuvasti ollut sitä mieltä, että Venäjän ja Ukrainan pitäisi kyllä olla itsenäisiä valtioita, mutta keskenään ystävällisissä suhteissa ja rajat avoimina, ilman passi- ja tullimuodollisuuksia.

Samaan aikaan ajatus Neuvostoliiton palauttamisesta on eri vuosina saanut kannatusta noin 15-25 prosentilta väestöstä. Jonkin verran suositumpi on ollut ajatus EU:n tyyppisestä entisten neuvostotasavaltojen liitosta, jota on kannattanut parikymmentä prosenttia. Kaikkien tasavaltojen itsenäisen olemassaolon ajatus on nauttinut vain vähän yli kymmenen prosentin kannatusta.

Valko-Venäjä on koettu Venäjälle läheisimmäksi maaksi, mikä on luonnollista jo kielellisistä syistä, mutta Ukraina on ollut hyvä kakkonen, tosin ulkomaa, mutta enemmistölle kuitenkin ”meikäläinen”. Ukrainan demokraattisuudesta sen sijaan on ollut melko skeptinen käsitys. Vuonna 2010 arvioi 57 prosenttia venäläisistä, että Venäjä oli demokraattisempi maa kuin Ukraina. Samaan aikaan 10 prosenttia arveli molempien olevan yhtä epädemokraattisia eikä 16 prosenttia osannut vastata.

Sanottakoon tässä varmuuden vuoksi, että Venäjää, kuten Ukrainaakin kaikkine puutteineen on ollut syytä pitää demokratioina ainakin näihin asti ja toivottavasti tästedeskin. ”Demokraattisuuden” määrä, joka on vaikeasti mitattavissa, on tietenkin jättänyt niissä paljonkin toivomisen varaa. Tilanne lienee molemmissa maissa tällä hetkellä huonompi kuin koskaan sitten 1990-luvun.

Venäjän intelligentsija on tietenkin aina valppaasti kiinnittänyt huomiota Venäjän demokratian puutteisiin. Se toki kuuluu sen velvollisuuksiin. Myös Venäjän kansan syvät rivit ovat osanneet olla kriittisiä vallanpitäjiin nähden. Mainitussa Gudkovin artikkelissa, joka löytyy Levada-tsentrin kotisivulta, kirjoittaja toteaa, että kyselyissä viime vuosina on havaittu, että kansan mielestä poliitikoille ovat tyypillisiä negatiiviset ominaisuudet, pyrkyryys, ahneus, kansalaisten ja lakien halveksunta jne. Negatiivisten ominaisuuksien suhde positiivisiin oli 5:1 ja 83% suhtautui poliitikkoihin kielteisesti.

Myös Putinin glooria on viime vuosina himmentynyt ja lähes puolet oli jo sitä mieltä, että seuraavissa vaaleissa johtajaa olisi vaihdettava.

Mutta sitten kansan mieliala alkoi muuttua. Viime vuoden marraskuusta tämän vuoden maaliskuuhun muutos oli selvä ja Gudkovin mukaan siinä merkittävää osaa näytteli myös propaganda. Putinin hallinnon ”sota” kansalaisyhteiskuntaa vastaan, pitkäaikainen lännenvastaisten ja antiliberaalisten arvojen istuttaminen on kestänyt jo yli kymmenen vuotta.

Parin viime vuonna propagandaan on tullut kolme hyvin tärkeää tekijää, lännenvastaisuus, homofobia ja pedofilian vastustaminen, joiden avulla vastustajaa on onnistuttu kompromettoimaan

Ukrainan integroituminen EU:hun ei itse asiassa vielä hiljattain herättänyt erityisiä tunteita, 50% kansasta suhtautui siihen neutraalisti ja piti sitä maan sisäisenä asiana.  69-70% vastusti Ukrainan painostamista.

Tilanne alkoi muuttua joulukuussa, kun Maidan radikalisoitui. Silloin aktivoitui myös ukrainalaisvastainen propaganda. Myös ksenofobia yleensäkin voimistui. Ajatusta siitä, että länsi oli tunkemassa Venäjää pois sille kuuluvasta etupiiristä, syötettiin yleisölle. Maaliskuussa nousi esille teema fasisteista ja natseista ja uhasta venäläisten olemassaololle Ukrainassa. Ajatus Venäjän maiden palauttamisesta ilmaantui jo helmikuussa ja oli vahvasti esillä maaliskuussa.

Mutta miksi yleisö, joka oli ollut varsin konservatiivista ja pelännyt konflikteja, yhtäkkiä alkoi tukea Venäjän toimia Krimillä? Sitä edistivät salaliittoteoriat ja ukrainalaisten esittäminen lapsellisina ja toimintakyvyttöminä banderalaisten ja natsien välikappaleina. Venäjän provokaatioihin kieltäydyttiin uskomasta, vaikka ”vihreitä miehiä” kyllä näytettiin. Se nyt vain ei sopinut kuvaan.

 Ilmeisesti joukkojen konformismi näytteli osaa suuressa mielipiteiden muutoksessa, kun mullistuksia pelkäävä joukko alkoi äkkiä kannattaa Venäjän aktiivisuutta. Järjestys mikä tahansa oli parempi kuin anarkia. Tämä ajatus sopi konservatiiviseenkin mentaliteettiin. Yhteisyyteen liittyvät ideat taas ovat Venäjällä vallan monopolina ja perustuvat väkivallan käytön tunnustamiseen.

Niinpä 79% venäläisistä katsoi Krimin tapahtumien merkitsevän sitä, että Venäjä oli palaamassa suurvallan rooliin ja vain 9% oli sitä mieltä, että tapahtumat pikemmin todistivat Venäjän johdon seikkailupolitiikasta. Suurin osa myös uskoi, että nimenomaan ukrainalaiset olivat syyllistyneet väkivaltaan ja vain 3% piti venäläisiä vastuullisina siitä.

Kirjoittaja pohdiskelee sitä psykologista mekanismia, joka tässä käytöksessä ilmenee ja arvelee, että taustalla on heikko itsetunto. Konformismikin voi olla puolustusmekanismi, joka suojaa siltä epämiellyttävältä totuudelta, että yksilö Venäjällä on vallasta riippuvainen.

Tämän vuoden huhtikuun toisena päivänä Levada-keskus julkaisi artikkelin siitä, miten venäläiset olivat ”loukkantuneet” länteen Ukrainan takia.

Perinteisestihän Venäjällä on suhtauduttu Eurooppaan hyvinkin myönteisesti. Vielä tämän vuoden alussa myönteinen mielipide oli 51%:lla ja kielteinen 34%:lla. Nyt kielteisiä on 53% ja myönteisiä 32%.

63% venäläisistä katsoo NATO:n olevan vaarallinen Venäjälle, mikä on ollut jo vuosia vakiintunut luku. Nyt kuitenkin myös 44% katsoo, että tämän liiton jäsenmailla on syytä pelätä Venäjää ja suunnilleen sama määrä on toista mieltä, kun tämä luku aiemmin oli paljon pienempi. Krimin operaatio on suuresti lisännyt luottamusta armeijaan, vaikka siellä ei sotaa käytykään. Konfliktin muuttumista sotilaalliseksi ei kuitenkaan pidä todennäköisenä 61% ja sitä pitää mahdottomana 14%. Todennäköisenä sitä pitää 16%.

Mutta vakautta rakastavat venäläisetkin saattavat joskus hurahtaa, kuten Krimin tapaus osoittaa.

Vielä maaliskuun alussa tehdyssä tutkimuksessa niukka enemmistö oli enemmän (20%) tai vähemmän (38%) valmis venäläisten joukkojen viemiseen Krimille ja vain 21% kannatti joukkojen viemistä Ukrainaan ”verenvuodatuksen estämiseksi”, kun taas 37% kannatti Venäjän esiintymistä yhtenä kansainvälisenä välittäjänä. Kaiken takana oli käsitys vallitsevasta anarkiasta ja venäläisiin kohdistuvasta uhasta.

Valtion propagandakoneisto Venäjällä on aivan ilmeisesti tehokas, kun sopivanlaatuista tavaraa halutaan myydä suurelle yleisölle. Levadan tutkimukset osoittavat, että Venäjän hallituksen ei tarvinnut keksaista tyhjästä yleistä mielipidettä, kun se on julistanut suojelevansa Ukrainan tai Krimin venäläisiä. Näiden todella on uskottu olevan vaarassa.

Kaikkea tuskin kuitenkaan kannattaa selittää manipulaatiolla. Terävä analyytikko Vladimir Pastuhov (Polit.ru 14.4.14) huomauttaa, että tässä pelissä on enemmänkin toimijoita. Yksi niistä on Ukraina, jonka nationalismia Pastuhov nimittää ”infantiiliksi”. Venäjän nationalismi taas on ”arkaaista” ja lännen nationalismi ”postmodernistista”.

Onneton Ukraina ei ole osoittanut kykyä kehittyä normaaliksi valtioksi eikä edes Venäjän tapaiseksi sellaisen korvikkeeksi, koska sillä ei ole ollut jälkimmäisen luonnonvaroja. Venäjään Ukraina on yksinkertaisesti taloudellisesti sidottu, eikä asia parane poliitikkojen toiveajattelulla olivatpa he sitten Kiovassa tai Brysselissä. Niin Ukraina kuin Länsi ovat nekin osallisia tapahtuneeseen. Länsi ärsyttää Venäjää suotta pseudoliberaalilla messiaanisuudellaan, joka kuuluu toiseen aikakauteen kuin se, mitä Venäjä elää. Myöskään ukrainalaisen nationalismin infantiilisuus ja maan surkea tilanne eivät muuta sitä pelkäksi uhriksi.

Surullista on, että tähän maailmanaikaan ovat kansat ja valtiot vielä alentuneet pelaamaan nationalistisilla ja ksenofobisilla panoksilla. Tosiasia kuitenkin on, että ne näyttävät joskus toimivan ainakin vallanpitäjien kannalta hyvin, ehkä petollisen hyvin. Tulevaisuudessa vasta tiedämme, millaisia hedelmiä nykyisenlainen politiikka itse kullekin osapuolelle on tuova. Valitettavasti sen vaihtoehto jää kokeilematta

 

Kun nyt olemme jo saaneet elää kohta kymmenen vuotta Maidanin jälkeistä elämää ja rakentaneet yhä kovempia pakotteita, jotka eivät kohdistu vain Putiniin ja hänen lähipiiriinsä, vaan kollektiivisesti kaikkiin venäläisiin, on Suuren Hurahduksen aloittama epäterve kehitys saanut vain lisää ja lisää polttoainetta. Siitä pian lisää.

18 kommenttia:

  1. “… Ajatusta siitä, että länsi oli tunkemassa Venäjää pois sille kuuluvasta etupiiristä, syötettiin yleisölle …”.

    Eihän sitä ajatusta tarvinnut vasiten ”syöttää”. Muistattehan kuvat, joissa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland syöttää pipareita kapinoitsijoille Maidanin aukiolla – ihan konkreettisesti. Termi ”tunkemassa Venäjää pois” on aika lievä.

    ”… Niinpä 79% venäläisistä katsoi Krimin tapahtumien merkitsevän sitä, että Venäjä oli palaamassa suurvallan rooliin …”.

    Enpä ihmettele. Kun Nikita Hruštšov lahjoitti Krimin niemimaan Ukrainalle, oli kyseessä valtion sisäinen järjestely. Sovellettuna Suomeen, voitaisiin tuota rajan siirtoa kutsua vaikkapa maakuntaliitokseksi.

    Ukrainan itsenäistyessä oli kyse Krimin siirtymisestä vieraan valtion alueelle. Mikäpä, ettei kansakunta riemuisisi, kun asia korjataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyse kuitenkin oli siinä, että Venäjä takasi Ukrainan silloiset rajat mukaanluettuna Krim tunnustaessaan sen itsenäisyyden ja uudelleen sen luopuessa ydinaseistaan, arvaa harmittaako nyt. Tietenkin voidaan machiavellisesti ajatella, että sopimukset sitovat suurvaltaa vain niin kauan kuin ne ovat sen valtioedun mukaisia.

      Poista
    2. ”… Kyse kuitenkin oli siinä, että Venäjä takasi Ukrainan silloiset rajat…”.

      Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena syntyi ongelma-alueita, joissa kansalliseksi koetut intressit sekoittuivat. Esimerkiksi Kosovo, Nagorno-Karabakh, Ukrainan itäosa. Kaikissa näillä alueilla on käyty verisiä sotia.

      Ukraina, Venäjä, Ranska ja Saksa kävivät Ukrainan tilanteesta neuvotteluja, joissa yhdessä päädyttiin Minskin sopimuksiin. Asioiden oletettiin siksi menevän rauhallisesti.

      Myöhemmin Saksa ja Ranska kertoivat, ettei niillä ollut edes tarkoitusta noudattaa sopimusta, oli vain tarkoitus pelata aikaa, ja antaa Ukrainan voimistua sotilaallisesti.

      Sota tällaisesta sopimuksen rikkomisesti seuraa varmasti. Ketä sinä tässä tilanteessa syyttäisit?

      Poista
    3. "Myöhemmin Saksa ja Ranska kertoivat, ettei niillä ollut edes tarkoitusta noudattaa sopimusta"

      Mihinhän luotettavaan lähteeseen tämä muka perustuu. Huomioon ottaen molempien maiden Venäjän myötäily väite tuntuu täysin epäuskottavalta. Komentissa sitä paitsi viitattiin jo varhaisempiin tapahtumiin, NL:n hajoamiseen ja sen ydinaseiden jakamiseen.

      Poista
    4. "... ettei niillä ollut edes tarkoitusta noudattaa sopimusta...".

      "... Mihinhän luotettavaan lähteeseen tämä muka perustuu...".

      Die Zeit: "... Und das Minsker Abkommen 2014 war der Versuch, der Ukraine Zeit zu geben. Sie hat diese Zeit hat auch genutzt, um stärker zu werden, wie man heute sieht...".

      Poista
  2. Ukrainalla on kyllä hyvät luonnonvarat ja mustasta mullasta ja maataloudesta saadaan aikaan hyvä tuottavuus kun oligarkkien ylivalta saadaan murennettua.

    VastaaPoista
  3. Olen aiheesta kirjoittanut tänne kommentteihin jo useamman kerran. Ihmissuhteissa viisaus vallitsee kun järki ja tunteet eivät ole ristiriidassa. Sen sijaan kansainvälistä politiikkaa ymmärtää vasta sitten kun tiedostaa sen, että hyvää ja pahaa ei ole olemassa. Asiat vain ovat. Valtioilla ja liittokunnilla ei ole ystäviä - vaan pelkästään intressejä. Toki on edullista, että oman osapuolen toiminta näyttää moraalisesti kestävältä ellei suorastaan "lailliselta".

    Suurvalloilla myös puolustava politiikka on aggressiivista. Kuten tiedämme - hyökkäys on paras puolustus. Jos et etene niin perännyt - tai ainakin annat vastapuolelle aikaa kerätä voimia.

    Jotkut oppivat nämä asiat lapsena, toiset iän myötä ja kolmannet ei koskaan!

    https://www.youtube.com/watch?v=tz2DknROaI8

    Maapallo on kiertopalkinto, joka kuuluu vahvimmalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikohan viimeinen virke itseltään Aatulta?

      Toiseksi kannattaa pienen maan asukkaana miettiä, onko tuo ajattelutapa meidän etumme mukainen. Vaikka ajatuksissasi on ollut vähintään puolet totta, varsinkin menneisyydessä, haluan kuitenkin uskoa, että ihminen ja ihmisyhteisöt voivat oppia sosiaalisuutta. Yksilötasolla tiedetään, että rehellisyys ja lakien noudattaminen ei viime kädessä perustu rangaistuksen pelkoon vaan noiden normien sisäistämiseen. Pidän mahdollisena, että aikaa voittaen sama tapahtuu valtioiden välillä.

      En kuitenkaan ole sinisilmäinen, siksi vahva maanpuolustus ja liitto sellaisten tahojen kanssa, joiden etu parhaiten vastaa meidän etuamme.

      Poista
    2. Anonyymi21. syyskuuta 2023 klo 17.00

      "Olikohan viimeinen virke itseltään Aatulta?"

      Olipas taas oikein mainio esimerkki syyllistämisestä assosiaatiolla.

      Tiedätkö, että jos lapset ja nuoret saataisiin edes hetkeksi samaistumaan natseihin, niin maailma olisi parempi paikka.

      Pahuus ei ole natsissa, kommunistissa eikä edes naapurin Jormassa, vaan se elää sisällämme. Kun tämän ymmärtää ja lopettaa kieltämisen ja projisoinnin on jo paljon parempi ihminen.

      "Pidän mahdollisena, että aikaa voittaen sama tapahtuu valtioiden välillä."

      Suomessa elää myytti valtioiden ja kansojen väliset suhteet olisivat ihmissuhteita - eivät ole. Jostain kumman syystä tämä KGB:n ja NKP:n hieno työkalu elää ja kukoistaa vieläkin suomalaisten tajunnassa.

      "En kuitenkaan ole sinisilmäinen, siksi vahva maanpuolustus ja liitto sellaisten tahojen kanssa, joiden etu parhaiten vastaa meidän etuamme."

      Mitä olet sitten mahtanut tehdä asian eteen? Kirjoitellut someen slava ukraini... En usko, että rohkeus riittäisi edes Z-venäläiselle vittuiluun baarissa?

      Itse tajusin Venäjän sotilaspoliittiset pyrkimykset jo loppuvuonna 1994. Teräksenkovaa politiikkaa ilmestyi 1995, joten tämä nyt oli vähän muutakin äidinmaidossa imettyä ryssävihaa.

      Sotilaskoulutuksen hankkimisen vapaaehtoisesti aloitin käytännössä heti kun MPK aloitti Suomessa toimintansa. Tällä hetkellä harjoitusvuorokausia pitkälle toista sataa. Omat varusteet kaapissa. Kertauksissa tänä vuonna olen ollut kaksi viikkoa ja nyt syksyllä vapaaehtoisissa tulee vielä viiko lisää.

      Ai niin minä olin se kaveri joka puhui asiasta jo 90-luvulla ja sain kuulla, että Venäjä ei pysty koskaan ketään uhkaamaan. Todellinen ongelma kuulemma oli vähemmistöjen pyllyleikkien paheksuminen ja siihen touhuun olisi tiedostavan opiskelijan pitänyt suunnata tarmonsa.

      Kuten tiedetään ajattelu on vaikeata, siksi useimmat ihmiset tuomitsevat.

      Tämmöisenä vanhankoulun "kiilusilmäressuna" voi vain ihmetellä nykypäivän menoa. Ne 90-luvun kasvissyöjäsivarit vaativat nyt, että "ryssät on laitettava kuriin" ja vaikka seurauksena olisi kolmas maailmansota tai peräti ydinsota, niin Suomen osallistuttava sivilisaatiotaisteluun ja mikään uhraus ei ole liian suuri!

      Toistuvastihan se on nähty, että ihmiset tulevat porukalla hulluksi, mutta palautuvat järkiinsä yksitellen.

      Poista
    3. "Mitä olet sitten mahtanut tehdä asian eteen? Kirjoitellut someen slava ukraini... "

      Äänestämällä vakiintuneita puolueita, joita hoitivat Suomen Natoon, hoitamalla työni ja maksamalla mukisematta veroni sekä olemalla valmiina lähtemään jos käsky käy...some tai muuhun huuteluun en usko; järkevään keskusteluun, jota tässä blogissa aika ajoin käydään, sen sijaan kyllä. Suhteessa Venäjään uskon uhoilemattomuuteen, valmistautumiseen sekä järkevään liitoutumiseen, jopa siihen, että pitkällä aikavälillä sen johto saadaan ymmärtämään, että sen intressejä palvelee parhaiten palaaminen sääntöpohjaiseen ulkopolitiikkaan ja ns sivistyneeseen käyttäytymiseen.

      Poista
    4. Anonyymi22. syyskuuta 2023 klo 8.37

      "Äänestämällä vakiintuneita puolueita, joita hoitivat Suomen Natoon, hoitamalla työni ja maksamalla mukisematta veroni sekä olemalla valmiina lähtemään jos käsky käy"

      Kertoo aika paljon ihmisen maailmankuvasta, että kehutaan sillä, että veroja maksetaan ja töissäkin käydään.

      Natoonkin meno oli sellaista muuttuneisiin olosuhteisiin reagoimista. Yhtä lukuunottamatta mikään puolue joka jäsenyyden solmimisen aikana oli hallistuksessa, ei kannattanut vaaleissa Nato jäsenyyttä.

      Matti Nykänen kerran tokaisi "Meinasin menehtyä pakkaseen, mutta onneksi voimat riitti taksin tilaamiseen." Suomen Nato jäsenyys on aivan samanlainen "saavutus".

      Mitä taas tulee tuohon "lähtemiseen kun käsky käy", niin kyseessä on harha. Viisi vuotta kotiuttamisen jälkeen reserviläinen tarvitsee ohjausta selvitäkseen tehtävistään ja kun taukoa on se kymmenen vuotta, niin menee taluttamiseksi.

      Suoraan sanottuna halveksin ihmisiä jotka kehuvat sillä, että noudattavat lakeja tai maksavat veroja. Sehän käytännössä on sama kuin kehuskelisi sillä, että linnassa ei ole istuttu.

      Itse en noudata sellaista lainsäädäntöä, joka on ristiriidassa oman moraalini kanssa.

      "jopa siihen, että pitkällä aikavälillä sen johto saadaan ymmärtämään, että sen intressejä palvelee parhaiten palaaminen sääntöpohjaiseen ulkopolitiikkaan ja ns sivistyneeseen käyttäytymiseen."

      Aivan uskomatonta harhaa. Venäjän aggressiivinen imperialistinen luonne on ollut kyllä selvillä niille jotka asiaan ovat halunneet perehtyä. Markku Salomaan Teräksenkovaa politiikkaa julkaistiin 1995. Toisaalta itse perustan näkemykseni tutkimukseen ja havaintoihin, en toimittajien fiiliksiin pääkaupungin tunnelmasta.

      Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Venäjä ei koskaan halunnut olla sääntöpohjaisessa rauhanomaisessa yhteistyössä naapuriensa tai läntisen maailman kanssa. Se vain antoi vaikutelman siitä, että se haluaa pelata "sääntöjen mukaan" - tämän selittää heikkous tai suoranainen puolustuskyvyttömyys.

      Ihmiskunnan nero Lenin totesi aikoinaan "Ei pidä seurata mitä suu sanoo, vaan katsoa mitä kädet tekevät."

      Herää kysymys miksi Venäjän tai Kiinan kannattaisi olla tässä sääntöpohjaisessa järjestelmässä mukana? Kaikki tietävät, että mitään peliä, ei kannata pelata toisten säännöillä. Ne jotka ovat niskan päällä kirjoitavat säännöt.

      Toki Venäjä onnistui todella pitkään harhauttamaan länttä. Tsetsenian sodat, Georgian sota ja Krimin valtaus onnistuttiin myymään ja länsimaat söivät kädestä.

      Totuus on se, että Suomi ja suomalaiset ovat loppujen lopuksi yksin tässä kylmässä maailmassa. Paras tae turvallisuudelle on tosiasioiden tunnustaminen, eikä ripustautuminen harhaiseen sääntöpohjaisuuteen sekä liittolaisuuksiin joiden arvo muuttua keräyspaperin kilohintaa noudattavaksi, jos meidän intressit ovat ristiriidassa liittolaisten kanssa.

      Viimeinen tae Suomen ja suomalaisten olomassaolosta ovat taistelukelpoiset asevoimat. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii myös kansalaisilta paljon. Vastuun ulkomaistaminen virkamiehille ja varusmiehille ei enää kelpaa.

      "Mielummin kilven päällä, kuin ilman kilpeä!"

      Poista
    5. "Itse en noudata sellaista lainsäädäntöä, joka on ristiriidassa oman moraalini kanssa."

      Voiko anarkismilla antaa paremman määritelmän. Anarkismin ongelma on vain siinä, että se tekee yhteisöllisen elämän mahdottomaksi, kun jokainen tekee mitä "minä itte" kulloinkin haluaa. Erityisesti tehokkaat asevoimat se tekee mahdottomaksi, armeija kun ei koostu joukosta ramboja vaan joukosta sotilaita, jotka yleisen hyvän vuoksi alistuvat kuriin ts sulautumaan osaksi toimivaa kokonaisuutta ts pitämään turvan kiinni rivissä eli noudattamaa lakeja tai maksamaan veronsa; siitäkin on yhteiskunnalle pientä apua, jos ei ole istunut linnassa.

      "Suomi ja suomalaiset ovat loppujen lopuksi yksin tässä kylmässä maailmassa. .. liittolaisuuksiin joiden arvo muuttua keräyspaperin kilohintaa noudattavaksi, jos meidän intressit ovat ristiriidassa liittolaisten kanssa."

      Huonostipa olisi asiat jos olisimme yksin Venäjää vastaa (vrt Talvisota, Ukraina). Siispä pitäkäämme huolta, että meillä on aina liittolaisia, joiden kanssa meillä on riittävän samat intressit periaatteella vihollisen vihollinen on ystävä tai jotain sen tapaista. Muille Natomaille tuo konsepti toimi koko kylmän sodan aika.

      Poista
    6. "Voiko anarkismilla antaa paremman määritelmän. Anarkismin ongelma on vain siinä, että se tekee yhteisöllisen elämän mahdottomaksi, kun jokainen tekee mitä "minä itte" kulloinkin haluaa."

      Tässä keskustelussa on se ongelma, että et edes ymmärrä ongelmaa.

      https://www.youtube.com/watch?v=XH8Sc3NIdhU

      Jos totta puhutaan niin Yhdysvaltain itsenäistyminen oli laitonta. Samoin Ranskan vallankumous. Puhumattkaan jääkäriliikkeestä.

      Kenestäkään ei ole koskaan tullut suurta ajattelemalla samoilla tavalla kuin muut.

      Kuolleet kalat menevät virran mukan jne.

      "Siispä pitäkäämme huolta, että meillä on aina liittolaisia, joiden kanssa meillä on riittävän samat intressit periaatteella vihollisen vihollinen on ystävä tai jotain sen tapaista. Muille Natomaille tuo konsepti toimi koko kylmän sodan aika."

      Naton yhtenäisyyttä ei koskaan testattu tositilanteessa. Miksi Länsi-Saksassa liittolaisjoukot oli tarkoituksellisesti sijoitettu limittäin rajavyöhykkeelle niin, että ne joutuivat mahdollisen sodan aikana heti taistelukosketukseen? Miksi näin piti menetellä jos oltiin varmoja kaikkien liittolaisten halusta ja kyvystä.

      Demokratioiden liittoumisessa on sellainen ongelma, että yksikään demokratia ei voi pitkäaikaisesti harjoittaa politiikkaa mitä sen kansalaiset eivät hyväksy. Etelä-Vietnamin surullinen kohtalo on jäätävä esimerkki tästä ongelmasta. Aasian Nato eli SEATO koki surkean lopun jo vuosikymmeniä sitten.

      "Erityisesti tehokkaat asevoimat se tekee mahdottomaksi, armeija kun ei koostu joukosta ramboja vaan joukosta sotilaita, jotka yleisen hyvän vuoksi alistuvat kuriin ts sulautumaan osaksi toimivaa kokonaisuutta ts pitämään turvan kiinni rivissä"

      Ei tuollainen ajattelu sovi nykyaikaan. Tuollaisen rigidin ajattelun takia Ukrainan sota junnaa paikallaan.

      Itse olen reserviläisenä aina ajatellut omilla aivoillani ja tehnyt sen mitä tilanne vaatii. Ylennykset ja palkitsemiset ovat seuranneet toisiaan. Ongelmia on ollut vain niiden kanssa joilla pipo on kiriällä ja omat saavutukset ovat olleet sitä housuihin laskemista vartiossa vaikka pusikko oli muutaman metrin päässä.

      Aivan kuten siviilissäkin saavutukset ratkaisevat. Ei määräysten sokea totteleminen.

      Poista
    7. "Kenestäkään ei ole koskaan tullut suurta ajattelemalla samoilla tavalla kuin muut."

      Jospa ei tavoittelekaan suuria vaan ainoastaan olla käypäinen pikkuherra: moni on sortunut matkalla suuruuteen ja huippu on kapea, mutta pikkuherran paikkoja on pilvin pimein.

      "Naton yhtenäisyyttä ei koskaan testattu tositilanteessa. "

      Se testi oli juuri siinä, että sen paremmin NL:ä kuin Venäjä ei ole haastanut Natoa, edes nykyisessä sodassa. Miksiköhän, varmaankin johtuu NL:n ja Venäjän rauhantahtoisuudesta.

      Poista
  4. Ensin oli se Neuvostoliiton aika, ja sitten historia loppui. Sitten uudet uljaat globalistiliberaalit opettivat meille, että "valtiot jotka käyvät keskenään vapaasti kauppaa, eivät sodi". No sitten alkoi Ukrainan sota ja globalistilipilaarit uhosivat, että Venäjä kaatuu kyllä kun McDonalds lähtee. Tämä siirtymä vapaakaupasta rauhan takeena avoimeen talousbarbarossaan on huikea. Enää ei pyritä rauhaan eikä vapaakauppaan.

    VastaaPoista
  5. "Kansallinen primitiivireaktio" ei ole ihan pureskelematta nieltävä termi. Google ja wikipedia vahvistavat mielikuvan primitiivireaktiosta yksilön aggressiona, oikosulun omaisena purkauksena -- mutta kun kokonainen yhteisö taantuu primitiiviselle asteelle, kyseessä ei tyypillisesti ole mikään aggressioiden jatkuva salamointi, vaan pikemminkin jotain päinvastaista: sosiopsyykkistä taantumista, yksilöllisen eritymisen täydellinen häviäminen, yhteisötason ja yksilöllisyyden yhteen sulaminen -- ilmiö jota huuto "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!" hyvin kuvaa.

    Bregmanin varsin hyvin myyty teos "Hyvän historia" on hyvä siinä suhteessa, että siinä vyörytetään esille melkoinen määrä esimerkkitapauksia, joissa käy ilmi nimenomaan ihmisen lajityypillinen yhteisöllinen altruismi -- ominaisuus jota sitäkin mielikuvissamme pidämme nimenomaan yksilön ominaisuutena. On päinvastoin: ihminen alkuperäisen yhteisöllisyytensä sosiaalisesti sitovaan yhteyteen taannutettuna -- esimerkiksi katastrofien kohdatessa -- ei suinkaan muutu primitiivisten aggressioiden läpäisemäksi pedoksi, vaan aivan päinvastoin, hänen sielunsa valtaavat "luonnon paremmat enkelit".

    Siksi joukkomittaisten aggressioiden, sotien, ja päämäärärationaalisen ajattelun yhteen puhaltaminen ei juuri koskaan onnistu. Sodissa on kysymys pohjimmiltaan jostain aivan muusta kuin päämäärärationaalisesta syysuhdeajattelusta. Ja kun jokin valtio ajautuu konfliktiin naapurivaltion kanssa, lopputuloksen kannalta ovat olennaisia ne rintamalinjat, jotka kummankin osapuolen sisällä syntyvät ja vaikuttavat yhteisön omalta pohjalta yksilöiden motivaatioon.

    Ja tällaisten tekijöiden vuoksi meidän on syytä puhua enemmän Venäjän Putinista kuin Putinin Venäsjästä. Vain laajamittainen sosiopsyykkiinen regressio mahdollistaa sellaisen sosiaalisen syhteensulamisen ja totaalisen puhumattomuuden kulttuurin, joka mahdollistaa hyökkäyssodan ja Putinin valta-auktoriteetin. Ei oikeastaan voi puhua mistään intellektuelliryhmistä tai muista kriittisistä yhteenliittymistä -- sillä intellektualismi itsessään eriyttää yksilön kaikista muista ihmisistä, myös kollegoista.

    Ja yhteisöllinen "valta" on todellakin yhteisöominaisuus, se ei muodostu yksilöiden yhteenliittymistä. Mikään tai kukaan ei ole enemmän harhainen kuin voimapoliitikko, joka pyrkii "vallan keskiöön", "niihin pöytiin joissa asioista päätetään" -- sillä yhteisöllinen "valta" ei todellakaan fokusoidu missään missä vallanhimoiset poliitikot yhteen kokoonatuvat.



    VastaaPoista
  6. Onko tässä mitään ihmeellistä: on olemassa suurvallan ja pienen valtion mentaliteettia: edellisessä (Rooma, Espanja, Ranska, Iso-britannia ja Saksa) kansalaiset iloitsevat kun oma suurvalta saa voittoja ja kunniaa kun voitot muuttuvat tappioiksi tai pitkityneeksi konfliktiksi mielialat muuttuvat. Krimillä 2014 toteutui ensiksi mainittu, aika näyttää toteutuuko Ukrainassa jälkimmäinen. Pienvaltion kansalaiset iloitsevat, kun saavat olla vapaana suurvaltojen kiinnostuksesta.

    VastaaPoista
  7. Harvemmin taitaa elämä ja historia kohdella kansakuntia pään silittelyllä, siltähän tämä näyttää. Sotia ja vääryyttä on, ja on ollut niin tolkuttoman paljon, että voisi jopa sanoa, että paha voittaa aina? Kannattaa olla siis pahan puolella, tai ei kai ehkä nyt sentään!

    Ukrainalaiset ovat kyllä saaneet oman osansa kärsimyksistä ja ehkä enemmänkin? Ei 90-luvun alun itsenäistyminen tuonut oikeastaan mitään hyvää. Valtava korruptio rehotti ja Venäjän mieliset oligargit varastivat de facto kaiken mikä ei ääntä päästä! Kolme vuosikymmentä itsenäisyyttä ei saanut mitään aikaan, ei todellakaan. Nämä samat oligargit vetelivät taustalla naruja ja hallitukset tottelivat. Mikään ei muuttunut, kunnes kansa oli kurkkuaan myöten täynnä vääryyttä ja rikollista menoa! On aika turha syytellä länttä Maidanin tapahtumista, kyllä siellä Venäjällä oli isommat intressit ja teot olivat sen mukaisia!

    On oikeastaan suoranainen ihme, että Ukraina on vielä olemassa. Mistäpä tuon tietää, voittaako taas paha hyvän? Puola on nyt ilmoittanut, että jelppiminen loppuu nyt, eikä viidestoista päivä. Tuntuu vähän siltä, että Neuvostokomento sai vuosikymmenten aikana sellaiset vauriot itäblokin ihmisiin, että moraali, oikeus ja kohtuus on siellä näköjään lähes tuntematonta? Unkari on samaa maata, samoin entinen Itä-Saksa, jossa Putinin mielisyys jatkaa kasvuaan, ja he kyllä todellakin poikkeavat mieleltään ja ajatuksiltaan täysin "wesseistä".

    Tulipa mieleeni, että syys-kesällä 1940 Battle of Britainin aikaan, USA:ssa toimeen pantiin kansalaiskysely, jossa vain seitsemän prosenttia jenkeistä kannatti veitsi kurkulla taistelevien Brittien auttamista, vaikka luulisi, että he ovat lähimmäisistä lähimmäisimpiä? Näinhän se maailma toimii.

    En pidä ihmeenä, että tässä käykin niin, että Ukraina todetaankin suuremmaksi syylliseksi Putinin sotaan, ja kun facisteja ja natseja länsi tuntuu jahtaavan ihan tosissaan, niin todetaan kirkkain silmin, että Putin on oikeassa, siellähän onkin natseja! Se olisi heikolle lännelle helpoin keino todistaa asia, ja pestä kätensä Ukrainan "sotkusta". Ihminen menee tunnetusti yli siitä missä aita on matalin, ja eihän täällä demokratioissakaan tarvita kuin yksi pääministeri tai kansleri, niin asia muuttuu aivan toiseksi...

    Tuossa ensimmäisessä kappaleessa totesin, että kansakuntia ei kohdella pään silittelyllä, mutta kyllä se joskus kohtelee, nimittäin Sveitsiä. Se nimenomainen kansakunta on saanut nauttia rauhan tilasta vuosisatoja, eikä mikään heitä hetkauta. Sveitsi kieltäytyy jyrkästi toimittamasta sveitsiläisperäisiä aseita Ukrainaan, siitä ei edes keskustella. Diktaattorien ja maailman suurimpien massamurhaajien rahoja se kyllä säilyttää, ja luukuttaa natsikultaa ja veritimantteja, eikä ole huolen häivää! Maailma ja myös demokraattinen länsi tarvitsee luukuttajaa!

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.